Spårningsinfo saknas just nu p.g.a. problem hos transportören. Leveranser sker som vanligt.

Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 12:00-17:00
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • FredagStängt
  • LördagStängt
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Chatten är
öppen

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Tips & Trix

Så tvättar du kläder med tryck

Vi har väl alla haft en snygg t-shirt med tryck som mist en del av charmen när trycket börjar spricka och falla av. Som tur är finns några enkla tvättknep som du kan ta till för att skona dina t-shirts och ge dem en längre hållbarhet.

1. Tvätta dem ut och in

Det är ett gammalt knep att vända på plaggen när det är dags för en tur i tvättmaskinen. Då det sättet behåller kläderna färgen bäst och utsidan håller sig snygg längre. Om det är tryck på tyget är det ännu viktigare att vända insidan utåt. Annars kan trycket slitas mot tvättrummans väggar. Och kom ihåg att dra igen blixtlåsen på byxor och andra kläder, annars kan de riva sönder trycket.

2. Tvätta i låg temperatur

Generellt sett rekommenderas det att tvätta tyg med tryck i max 40 °C, men om du vill vara helt på den säkra sidan är det bäst att hålla sig till 30 °C. Kom ihåg att instruktionerna på tvättlappen i kläderna endast ger dig maxtemperaturerna. Klädesplagget kan absolut bli rent på lägre temperaturer. Undvik dessutom tvättmedel som innehåller blekmedel.

tvättråd på tvättlapp i kläder

LÄS OCKSÅ: Hjälp! Vad betyder tvättsymbolerna?

3. Undvik torktumlaren

Torktumlaren är lite mer hårdhänt än tvättmaskinen och är knappast den bästa behandlingen för en t-shirt med tryck. Hängtorka plaggen istället – antingen utomhus eller inomhus i ett rum med god ventilation.

LÄS OCKSÅ: Onödigt stor elräkning? Vi ger dig 5 goda råd till din torktumlare

4. Töm tvättmaskinen direkt efter avslutat program

Det är alltid en god idé att tömma tvättmaskinen direkt efter att programmet är klart för att undgå skrynkliga och luktande kläder, men för klädesplagg med tryck är det ännu viktigare. Är trycket skrynklat samman kan det nämligen gå sönder. Och om plagget är helt nytt är det också lätt att trycket klistrar samman och inte kan rätas ut igen utan att dra loss några bitar.

5. Stryk aldrig direkt på trycket

Om du använder strykjärnet direkt på trycket är det stor risk att det smälter. Stryk därför hellre plagget vänt ut och in. Är du extra rädd om plagget kan du lägga en ren kökshandduk mellan strykjärnet och själva klädesplagget. En bra sak är också att undvika att skruva upp värmen på strykjärnet till nära kokpunkten.

LÄS OCKSÅ: Ångstation vs strykjärn – vad är skillnaden?

Fler tips för att passa på dina favoritplagg

Underhåll

Favoriter

Stäng