Tyvärr är det ofta så att de snyggaste och mest behagliga plaggen är de som är svårast att tvätta. Kanske avstår du helt från att köpa kläder i ull eller siden för att de är svårtvättade? Eller så har du kanske ett fint klädesplagg gömt hemma i garderoben som du bara inte törs använda av rädsla för att eventuella fläckar inte ska gå bort? Ta det lugnt – vi hjälper dig att komma förbi nervositeten att stoppa ett favoritplagg i tvättmaskinen. Det är faktiskt inte så svårt om du bara är uppmärksam på några få saker.
Annonssamarbete med Bosch
Myt: Handtvätt är mer skonsamt
En seglivad myt är att handtvätt skulle vara mer skonsamt än en tur i tvättmaskinen. Myten kommer från en tid när tvättmaskinerna inte kunde erbjuda den mängd av specialprogram som finns i dag. Med en modern tvättmaskin finns det flera goda grunder till att droppa handtvätten och välja maskinen istället.
LÄS OCKSÅ: Fläckfri en gång för alla: ta bort fettfläckar från kläder
Du kan lätt komma att vrida ur tyget för hårt
När du tvättar för hand är det lätt att bli lite väl hårdhänt mot tyget. När du vrider ur vattnet är det lätt att du helt enkelt kramar ur passformen. Du kan också riskera att skada de fina tygfibrerna i t.ex. sidentyg.
Temperaturen är inte konstant
Temperaturskiftningar under tvätt är ulltröjans största fiende. När du handtvättar är det lätt att vattnet kallnar halvvägs igenom och då kan det vara frestande att hälla på nytt, varmt vatten. I en tvättmaskin hålls vattentemperaturen mer konstant, vilket gör att fibrerna i ylletyget inte drar sig samman.
Vattnet är för varmt
När du tvättar för hand är det svårt att värdera vattentemperaturen och du kan lätt komma att tvätta i onödigt varmt vatten. T.ex. 30 grader känns inte så varmt när man stoppar händerna i vattnet.
Många ömtåliga textilier tåls inte att tvättas i för varmt vatten. Dessutom betyder onödigt hög temperatur att du förbrukar onödigt mycket energi för att värma upp vattnet.
Välj rätt temperatur
Temperatur är A och O när du ska tvätta ömtåliga klädesplagg. Var därför noga med att läsa tvättinstruktionerna som anges på plagget. Tvätta aldrig varmare än vad som anges i instruktionerna. Den rekommenderade temperaturen är en maxtemperatur, så det skadar inte plagget att tvättas kallare än vad som anges.
LÄS OCKSÅ: Hjälp! Vad betyder tvättsymbolerna?
Dör bakterierna vid låga temperaturer?
De flesta av oss är upplärda med att bakterierna dör först vid 60 ℃. Det är fortfarande en bra tumregel och fungerar bra för de flesta tvättmaskinsmodeller än i dag. Det innebär att du bör tvätta sängkläder, underkläder, handdukar och diskhanddukar på 60 ℃.
Med Active Oxygen-teknologin kan du använda uppfräschningsprogrammet som tar bort unken doft ur kläder på 45 minuter – helt utan att använda vatten. På så vis kan du skonsamt fräscha upp t.ex. den fina kjolen som luktar cigarett efter fredagsfesten eller ulltröjan som doftar majbrasa efter en härlig grillkväll på stranden.
Välj rätt tvättprogram
Lika viktigt som temperatur är att välja det rätta programmet när de ömtåliga textilierna ska få sig en sväng i tvättmaskinen. Välj alltid en så skonsamt program som möjligt.
Många modeller har i dag ett kombinerat ull- och sidenprogram som fungerar bra för båda dessa material. Om maskinen har ett specifikt ullprogram bör du dock alltid välja det till ylletröjan eftersom det är ännu mer skonsamt än sidenprogrammet.
Välj rätt tvättmedel och strunta i sköljmedel
När du tvättar ull och silke är det viktigt att du använder rätt typ av tvättmedel. I tvättmedel som är specifikt till ull och siden finns nämligen inte de enzymer som tillsätts i vanligt tvättmedel för att ta bort fläckar. Enzymerna ger sig nämligen inte bara på fläckarna – de ödelägger också fibrerna i känsliga textilier. Investera därför i ett tvättmedel utan enzymer.
Det är generellt sett bra att inte använda sköljmedel pga. den negativa inverkan på miljön. När vi talar om ull och silke är det en extra bra idé att ställa undan sköljmedlet eftersom det sliter på tyget.
Undvik torktumlaren och strykjärnet
Vid torktumling kastas kläderna runt i hög temperatur – en riktig mardröm för sköra tyger. Låt dem hellre lufttorka på en galge för att bevara passformen. Om du tvättar stora ulltröjor är det bäst att låta dem torka liggandes på en handduk. Annars är det risk för att den våta ullen tynger ner och sträcker ut tröjan så att den tappar passformen.
Även strykjärnet kan vara lite hårdhänt. Om du behöver släta ut veck och skrynklor kan du med fördel ånga tyget – antingen genom att införskaffa en handhållen steamer eller genom att låta plagget hänga på en galge i badrummet medan du själv tar en varm dusch.
Till slut – tvätta så sällan som möjligt
Det sista och kanske viktigaste rådet är att tvätta kläderna så sällan som möjligt. En ulltröja kan lätt användas flera gånger innan den behöver tvättas och om sidenskjortan luktar lite svett kanske det räcker med att hänga ut den i friska luften ett tag.