Spårningsinfo saknas just nu p.g.a. problem hos transportören. Leveranser sker som vanligt.

Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 12:00-17:00
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • FredagStängt
  • LördagStängt
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Dina Produkter

Så tvättar och torktumlar du duntäcket på rätt sätt

Ett fluffigt duntäcke ger ofta en extra lyxig känsla när det är dags att krypa ned i sängen, men hur gör man egentligen för att hålla duntäcket rent utan att förlora fluffigheten? Här är några enkla, handfasta råd för att tvätta och torktumla ett duntäcke på rätt sätt.

Tvätta inte i onödan

Först och främst kan det vara bra att veta att duntäcken faktiskt sällan behöver tvättas; en gång om året räcker oftast. Dun andas och leder bort fukt, därför räcker det ofta med att vädra täcket för att det ska hålla sig fräscht i lång tid. Ett tips till stressiga vardagsmorgnar är att vara lite lat och lämna sängen obäddad ett tag för att lufta täcket. När du lägger på ett överkast stängs nattfukten in och blir kvar i duntäcket istället för att ledas bort. Så en obäddad säng kan faktiskt vara bra.

Även om dun är relativt självrengörande så finns det förstås gånger när det kan vara bra att rengöra lite mer på djupet. Efter en svettig natt, kanske med förkylningsfeber, så kan en rejäl tvättomgång vara nödvändig.

Fødder

Ge täcket ordentligt med plats i tvättmaskinen

Det är viktigt att du inte överfyller tvättmaskinen utan tvätta helst varje duntäcke för sig. Risken när man tvättar duntäcken är att dunet klumpas ihop, vilket förstör fluffigheten totalt. Tvätta också gärna lite varmare än vanligt, ca. 60 grader, för att få död på eventuella bakterier, eftersom täcket ju sällan tvättas annars.

Överdosera inte

Ett vanligt fel generellt är att överdosera tvättmedel. För naturmaterial som dun räcker det ofta med halva mängden tvättmedel. Använd inte heller sköljmedel.

Många duntäckentillverkare rekommenderar att använda ett enzymfritt tvättmedel. Vanliga tvättmedel innehåller tensider, ett ämne som bryter ned fett och är bra för att få bort fläckar. Problemet är bara att tensiderna också bryter ned det naturliga fettet i dunet, vilket är det som gör att täcket isolerar bra och känns fluffigt och härligt. Överväg därför att skaffa ett tvättmedel utan tensider för duntäcken, dunkuddar, dunjackor och andra plagg av naturmaterial.

Vaskemiddel

Tennisbollen är duntäckets bästa vän

Ett riktigt bra knep är att tvätta täcket med tennisbollar för att förhindra att dunet klumpar ihop sig. Tennisbollarna “masserar” täcket och flyttar runt dunet så att det inte hinner klumpas.

Torktumla alltid!

Det är otroligt viktigt att täcket blir helt torrt, annars finns det risk för att det möglar. Ge täcket ordentligt med tid i torktumlaren och använd gärna ett program på svag värme för att inte “bränna” dunet. Släng gärna med tennisbollarna igen - de hjälper att flytta om dunet så att det blir ordentligt torrt överallt och hjälper till att återställa täckets fluffiga känsla. Om du har tid kan du gärna ta ut och skaka om täcket lite då och då för att ytterligare förhindra att dunet klumpar sig.

För att veta om täcket är helt torrt kan du lukta på det. Det ska inte lukta “fuktig fjäder”, i så fall är täcket troligtvis fortfarande lite fuktigt inuti. Tumregeln är att hellre torka lite för länge än lite för kort när det kommer till duntäcken.

Hängtorka inte duntäcken

Risken är både att dunet inte blir helt torrt och att det faller ihop och klumpar sig i botten. Ifall du inte har en torktumlare hemma kan du överväga att fråga om du kan få låna en väns (det är ju bara en gång om året som det behövs), eller inhandla en egen till en bra peng. Du hittar flera bra modeller här.

Källor

Favoriter

Stäng