Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 08:30-21:00
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • Fredag08:30-16:00
  • Lördag12:00-17:00
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Chatten är
öppen

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Tips & Trix

Så undviker du att granen barrar

En vacker julgran kan verkligen förgylla julstämningen och ge ett alldeles speciellt skimmer över högtiden. Men när de vassa barren fastnar under strumporna och sticker dig i fötter några dagar senare känns julstämningen helt plötsligt lite mindre fantastisk. Så hur gör man för att undvika att granen börjar barra? Här är några tips!

1. Köp en färsk gran

Många granodlare hugger granen i redan i oktober eller november. Det går bra om det är kallt utomhus, dvs. nollgradigt eller kallare eftersom granen då har gått in i vintervila. Tyvärr är det inte alltid minusgrader i hela Sverige redan i oktober, vilket gör att tidigt huggna granar lätt torkar ut. Fråga därför alltid när granen höggs för att vara säker på att få en så färsk gran som möjligt.

Satsa på en gransort som barrar mindre

Olika gransorter barrar också olika mycket. Det svenska rödgranen har tyvärr lätt för att tappa barren, medan kungsgran (eller nordmannsgran som den egentligen heter) är bättre på att hålla kvar barren trots att den har torkat lite.

Du bör dock vara uppmärksam på att det innebär en större klimatpåverkan att köpa en kungsgran eftersom dessa importeras. En svensk rödgran som odlats i närområdet är bättre för klimatet, t.o.m. bättre än en plastgran som används i 10 år. Du kan läsa mer om granar och miljöpåverkan på skogssverige.se.

Barn dekorerar gran

2. Kolla barren vid köpet

En gran tappar normalt de äldsta barren året om, så när du står hos granförsäljaren gäller det att veta vilka barr du ska kontrollera för att veta hur färsk granen är. Känn på barren närmast skottens toppar. Det är årets barromgång och de ska sitta ordentligt fast. Om de trillar av är granen redan uttorkad.

Du kan också känna på tyngden. En gran som känns lätt och har hängande grenar är med största sannolikhet uttorkad.

3. Låt granen vänja sig vid värmen

Granar får lätt en värmechock om de på några sekunder förflyttats från minusgrader utomhus till + 20 ℃ inomhus. Mjukstarta lite och låt granen tina några dygn i ett svalt utrymme med några få plusgrader, t.ex. i källaren, garaget eller i trappuppgången om dina grannar är med på noterna.

Snabbvarianten för upptining

Om man inte har något bra ställe att ställa granen på i några dygn för upptining kan man göra en snabbvariant.

  • Ta in granen i ett så svalt utrymme som möjligt, t.ex. tvättstugan.
  • Placera foten i en vattenbalja (glöm inte att ge en ny snittyta, se nedan)
  • Spraya grenarna med kallt vatten.
  • Låt stå några timmar och spraya sedan grenarna igen.
  • Efter ca 8 timmar är granen redo att tas in i stugan.

Gran i stugan

4. Ge granen en ny snittyta

Precis som för en blomsterbukett behöver granen få en ny snittyta för att kunna ta upp vattnet. Om granen ska stå inomhus en längre tid, ca 2 – 3 veckor behöver du ge den en ny snittyta minst en gång till under den tidsperioden.

Låt barken sitta kvar

Såga rakt av några centimeter för att få en ny, fräsch yta på stammen. När snittytan har gjorts om behöver granen komma i vatten så fort som möjligt. Skala inte av barken från foten. Granar suger vatten med barken, så låt barken sitta kvar så mycket som möjligt.

Om du behöver yxa till rotändan för att få plats i julgransfoten bör du absolut inte ta mer än nödvändigt. Annars riskerar du att komma åt vattenledningsbanorna och få in luft i stammen. Luften blockerar vattentillförseln, vilket torkar ut granen.

För att undvika att skada rotändan är det absolut bästa tipset att köpa en stor julgransfot som ger granen tillräckligt med plats och vatten.

Hjälp på traven

För att ytterligare hjälpa granen att ta upp tillräckligt med vatten kan du såga ut skårar i undersidan av stammen. Dunka inte rotändan mot golvet när du tar in den. Då sluts nämligen ledningsbanorna för vattnet och granen blir snabbt uttorkad pga. vattenbrist.

5. Ställ granen så svalt som möjligt

Även granens placering inne i stugan är viktig. Ställ den gärna så svalt som möjligt, kanske nära en yttervägg eller ett fönster. Undvik så mycket som möjligt att ställa den i närheten av element.

6. Vattna ofta

Granar dricker massor av vatten för att inte barra. Vattna gärna två gånger om dagen. Det duger bra med vanligt färskt kranvatten – blanda inte ner någon huskur som vodka, socker eller magnecyl. Du kan också spraya grenarna med vatten på samma sätt som man ger blommorna en dusch då och då.

7. Om granen redan har börjat barra…

När granen väl har börjat barra är det oftast försent att rädda det hela. Du kan pröva att ge granen en ny snittyta, men i värsta fall kan det vara kört. Då är det bättre att köpa en ny.

Gran

Robotdammsugaren hjälper till att städa undan granbarren

För att slippa att dammsuga upp alla barr själv kan du införskaffa en robotdammsugare som dagligen städar undan spåren efter julgranen. Du hittar Trettis utbud av robotdammsugare här.

Embedded content: https://www.youtube.com/watch?v=8H3kLo-wj8c&list=PLYDGulyVFFj5YVU5m98pLbeMk6CIvWxyx

Favoriter

Stäng