Spårningsinfo saknas just nu p.g.a. problem hos transportören. Leveranser sker som vanligt.

Logo
0771-31 30 31 kundservice är stängd
 • Måndag 08:30-21:00
 • Tisdag08:30-21:00
 • Onsdag08:30-21:00
 • Torsdag08:30-21:00
 • FredagStängt
 • LördagStängt
 • Söndag12:00-17:00
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Tips & Trix

Så undviker du att jeansen tappar färgen

Känner du igen dig?  - Äntligen har du hittat de perfekta jeansen... bara för att se dem tappa färg efter första tvätten. Särskilt om det är moderna jeans med sliten denim-look är det rejält irriterande när de går från att vara nyinköpta till att få en trist, grå och blek färg. Men bara lugn – det finns råd att hämta – läs med och få tips till hur du kan behålla favorit-jeansen länge.

Tvätta enligt anvisningen 

En gyllene regel när du tvättar jeans är att följa tvättråden på tvättlappen inuti plagget. Som regel står det att de bör tvättas tillsammans med liknande färger.Det kan också vara en god idé att tvätta dem med flytande tvättmedel. När du använder pulvertvättmedel har det nämligen en tendens att fastna i textilfibrerna, vilket kan orsaka vita streck på byxorna.

Om jeansplagget däremot redan är på väg att tappa färg, kan du med prova att tvätta dem med mörkare jeans - då kan du i stället ha turen att de mörkare jeansen delar med sig sin färg.

 … men inte för ofta!

Jeans bör inte tvättas för ofta. Jeanstillverkarna själva brukar till och med ge rådet att det helst ska gå flera veckor mellan tvättarna. Kan du nöja dig med att torka av dem med en våt handduk för att få bort fläckarna är det ett perfekt sätt att hålla dem snygga utan att behöva tvätta dem.

Tycker du att jeansen behöver en uppfräschning kan du också hänga upp dem i badrummet medan du duschar då ångan ger byxorna en uppfräschning. Tycker du att jeansen luktar kan du hänga ut dem på balkongen - men var noga med att de inte hänger i solen då de kan blekas av solljuset. 

En litet annorlunda, men absolut användbart tips, är att lägga dem i frysen för att ta död på bakterierna. Byxorna blir kanske inte helt lika rena som i tvättmaskinen, men ångan från duschen, den friska luften och kylan i frysen hjälper till att hålla dem fräscha.

 Sänk temperaturen

För att hålla liv i färgen så länge som möjligt brukar det rekommenderas att du tvättar jeansen i så låg temperatur som möjligt.

Är byxorna bara lite smutsiga kan du skona dem från överdrivna temperaturer och rentav tvätta dem i kallt vatten, d.v.s. ca 20 grader. Vi garanterar att byxorna kommer att gilla en kalldusch bättre än du gör - och det får dem definitivt att hålla längre.

Här är 5 goda råd när det är dags för en tur i tvättmaskinen

 • Vänd dem ut och in
 • Dra upp dragkedjan
 • Knäpp alla knappar
 • Hoppa över sköljmedlet
 • Undvik torktumlaren

Följer du råden ovan håller jeansen både sin passform och färg längre. När du tvättar byxorna i samma form som de har när de blir använda (med knapparna knäppta och så vidare) minskar risken för att de ändrar passform och blir ”skeva” i maskinen.

Detta minskar också risken för att de fastnar i andra plagg eller att fibrerna blir sträckta av sköljmedlet eller i torktumlaren.

 Om skadan redan är skedd

Om jeansen redan har blivit dassiga i färgen behöver det inte betyda att de är helt utom räddning. Det finns textilfärger som kan ge byxorna nytt liv igen.

Och om inte det hjälper kan det vara en god tröst, att ditt nästa par kommer att hålla lite längre om du följer dessa råd.

Fler tips till tvättstugan

Underhåll

Casper från Tretti

Casper hjälper dig att förstå dina vitvaror lite bättre. Han dyker gärna ned i bruksanvisningarna och förklarar vad de tekniska termerna betyder. Dessutom är han en kaffenerd som verkligen uppskattar en välsmakande kopp kaffe.

Favoriter

Stäng