Diskmaskinen är en riktigt räddare i nöden när skyhöga torn med smutsiga tallrikar svajar betänkligt på diskbänken. Men hur vet man vilken modell som är rätt? I den här guiden får du en snabb överblick över olika typer och modeller. Dessutom guidar vi dig igenom djungeln med särskilda program och funktioner så att du hittar en diskmaskin som passar för just dina vardagsbehov.
Guiden innehåller
- Så många modeller – vilken ska jag välja?
- Det lönar sig att tänka energisnålt
- Hur stor diskkapacitet behöver jag?
- Ljudnivån – hur mycket är egentligen för mycket?
- Flexibel inredning
- Användarvänlighet och specialprogram
- Hjälp! Det finns så många tillverkare att välja mellan…
- Bäst i test diskmaskiner
Så många modeller – vilken ska jag välja?
Om man ber någon att tänka sig en diskmaskin tänker nog de flesta på en diskmaskin som är inbyggd under köksbänken. Det är den vanligaste typen av diskmaskin i svenska hem men det är bara en av flera.
Underbyggda diskmaskiner
Den underbyggda diskmaskinen är en av de vanligaste typerna. Den installeras under köksbänken men har en egen design som är oberoende av utseendet av dina köksluckor. Designen syns på produktbilden när du tittar på Trettis utbud av underbyggda diskmaskiner.
Integrerade diskmaskiner
Om du helst vill att diskmaskinen ska smälta osynligt in i köket är det en integrerad diskmaskin du ska titta på. Integrerade diskmaskiner levereras utan frontpanel. På så sätt kan du själv montera på en front som matchar dina köksluckor. Betjäningspanelen för att välja diskprogram sitter oftast gömd på kanten av luckan.
Om din köksinredning är några år gammal är det bra att alltid höra med din köksförhandlare om de fortfarande har frontpaneler i en design som matchar dina övriga köksluckor.
Extra smal diskmaskin
Det är inte alltid lätta att få plats med en diskmaskin i ett litet kök. Då kan lösningen vara att välja en extra small diskmaskin. Standardbredden för diskmaskiner är vanligtvis 60 cm, medan de smala diskmaskinerna är 45 cm breda. Du hittar Trettis utbud av smala diskmaskiner genom att gå in på undermenyn "smala diskmaskiner" eller filtrera på bredd i menyn till vänster.
Extra hög diskmaskin
Fler och fler väljer idag att anpassa höjden på köksbänken efter deras egen längd. Om du har köksbänkar som är lite högre än standardhöjden behöver du också en extra hög diskmaskin.
En extra hög diskmaskin har en variabel höjd på 86,5 – 92,5 cm jämfört med en vanlig diskmaskin som har variabel höjd på 81,5 – 87 cm. Du hittar Trettis utbud av extra höga diskmaskiner genom att filtrera sökningen under ”specifika egenskaper” i menyn till vänster.
Bänkdiskmaskin
Den minsta typen av diskmaskin är bänkdiskmaskinen. Det rymmer en begränsad mängd disk som motsvarar ungefär vad som går åt tll 1 – 2 personer.
En bänkdiskmaskin ställs helt sonika ovanpå köksbänken och vattenanslutningen kan antingen vara en permanent anslutning eller en manuell lösning där du kopplar bänkdiskmaskinen till vattenkranen varje gång den ska köra.
Det lönar sig att tänka energisnålt
Visste du att det oftast går åt mer vatten för att diska för hand än att köra diskmaskinen? Rent miljömässigt kan det alltså löna sig att investera i en diskmaskin. Det är dock stor skillnad på hur mycket vatten och energi som varje modell förbrukar. För några modeller går det åt 17 liter vatten till en disk, medan andra klarar sig på 10 liter.
Energisnåla modeller skonar både plånboken och miljön
Energiklass är en europeisk standard som tydligt talar om hur mycket energi som en modell förbrukar. Skalan går från A-G där A är högst och G är lägst.
Energimärkningen av tvättmaskiner
En diskmaskin i en bra energiklass kostar visserligen mer i inköp, men det är pengar som du snabbt kan tjäna ihop på vatten- och elräkningen. Skillnaden i energiförbrukning mellan energiklass A och D kan vara så stor som 50 %.
Hur stor diskkapacitet behöver jag?
Kapaciteten på en diskmaskin mäts i kuvert. Ett kuvert består av en platt tallrik, en djup tallrik, en assiett, en kaffekopp med fat, kniv, gaffel, soppsked, tesked samt ett glas. Det ger dig en idé om hur mycket disk en viss modell klarar. Beroende på modell kan du få en diskmaskin med kapacitet på 4 – 15 kuvert.
Som tumregel beräknar man 3 kuvert per person, dvs. en familj på 4 bör titta på diskmaskiner med en kapacitet på omkring 12 kuvert. Om du på förhand vet att hushållet producerar mycket smutsdisk kan det vara en bra idé att ta några kuvert extra för att få ordentligt med plats. På så sätt behöver du förhoppningsvis endast köra diskmaskinen 1 – 2 gånger om dagen.
- En vanlig diskmaskin har plats för minimum 12 kuvert.
- En smal diskmaskin rymmer som regel 9 - 10 kuvert.
- En bänkdiskmaskin har plats till ca 6 kuvert.
Ljudnivå – hur mycket är egentligen för mycket?
Till skillnad mot en tvättmaskin som ofta göms undan i källaren eller tvättstugan, har en diskmaskin en central plats i hemmet. Därför är det viktigt att du ägnar ljudnivån en extra tanke. Ljudnivå mäts i decibel, men det kan vara svårt att veta hur högljutt ett visst decibelvärde egentligen är. Som referens kan du tänka att en normal samtalston ligger på ca 60 dB. Vår mest högljudda diskmaskin ligger omkring 50 dB och vår tystaste diskmaskin ligger på 38 dB. Är man ute efter en lite tystare maskin så brukar vi rekommendera att man väljer en diskmaskin under 46 dB.
Öppen planlösning kräver mer tystnad
Om du har en öppen planlösning därhemma blir ljudnivån ännu viktigare. Du vill ju helst kunna prata med dina gäster eller kanske läsa dagstidningen utan att irriterande ljud från diskmaskinen stör dig. Titta därför gärna på modeller med 40 dB eller lägre i ljudnivå.
Om du har ett kök där det går att stänga dörren räcker det förhoppningsvis med en modell på 50 dB, med mindre du är extra ljudkänslig eller gärna tillbringar mycket tid i köket och därför vill ha en extra tystgående diskmaskin.
Flexibel inredning
Kapaciteten är en viktig parameter när man väljer ny diskmaskin, men minst lika viktigt är hur kapaciteten är fördelad.
Fällbara stöttor
Om du väljer en modell med fällbara stöttor till tallrikar och glas får du mer flexibilitet om du någon gång ska diska många glas eller kanske stora skålar efter en fest. I och med att du enkelt kan fälla upp och ned de stöd som du behöver blir det enklare att få plats med all disk i maskinen.
Höj- och sänkbara korgar
Med höj- och sänkbara korgar får du mer plats till stora glas eller skålar. Du kan t.ex. höja den översta korgen så att du får plats till serveringsfat i underkorgen eller sänka överkorgen så att du kan ställa tallrikar på båda hyllorna. Några modeller har t.o.m. korgar som kan tas ut helt.
Bestickkorg vs. besticklåda
Många diskmaskiner har en vanlig bestickkorg, men fler och fler tillverkare producerar nu diskmaskiner med utdragbar besticklåda. Besticklådan sitter högst upp i diskmaskinen och besticken läggs in ett och ett i rader. Det finns fördelar med både bestickkorg och besticklåda, vad man själv föredrar är en smaksak.
Fördelar med bestickkorg
- Det går snabbt att sätta i besticket
- Överkorgen får mer plats till höga glas
Fördelar med en besticklåda
- Mindre risk att du skär dig i fingrarna när du tömmer diskmaskinen
- Mer hygieniskt eftersom du endast tar i skaftet på besticket när du tömmer
- Besticken blir sorterade på förhand
- Du får mer plats till större ting i botten av diskmaskinen
Användarvänlighet och specialprogram
Användarvänligheten för diskmaskiner beror i hög grad på utformningen av betjäningspanelen (displayen för programval). Det är här du ställer in ett diskprogram som passar till din smutsdisk, så det är viktigt att symbolerna är enkla att förstå.
För att få en känsla av om en viss diskmaskin är användarvänlig eller inte kan du läsa kundrecensioner från andra konsumenter. Du kan också titta på konsumenttester i Råd&Rön eller något liknande organisation som testar produkter.
Avancerade program
Det utvecklas fler och fler program som automatiskt reglerar tid, vattenförbrukning, temperatur, osv. Här är ett urval av vanliga specialprogram:
- Snabbprogram – Reducerar disktiden men ökar vatten- och energiförbrukningen.
- Temperaturprogram – Diskar vid en lägre temperatur för att spara energi.
- Skonsamt program – Passar till glas och finporslin.
- Eco-program – Reducerar energi- och vattenförbrukningen.
- Tyst program – Sänker ljudnivån men kan samtidigt förlänga disktiden. Passar därför bra att användas under natten.
- Timer-funktion – Gör det möjligt att skjuta upp starten till en tidpunkt som passar dig, t.ex. en timme innan du kommer hem från jobbet.
- Sensorstyrt program – Sensorerna möter hur smutsig disken är och justerar programmet därefter.
Ibland räcker det med det enkla
De nyare modellerna med sensorstyrning minskar ofta vatten- och energiförbrukningen. Du kan t.ex. spara upp till 5 liter per diskomgång eftersom maskinen kan återanvända mycket av vattnet.
Ibland blir det dock lite väl avancerat. Du har säkert inte behov av alla funktioner. Bättre då att välja ut en eller ett fåtal funktioner som känns viktiga i din vardag – och strunta i resten.
Hjälp! Det finns små många tillverkare att välja mellan…
Alla tillverkare säger att de har ”den bästa diskmaskinen”, så hur ska man veta vilket märke som passar dig bäst? Här kommer en generell översikt över några välkända märken. Var dock uppmärksam på att några tillverkare kan ha modeller i flera olika prisklasser.
De avancerade
I toppen hittar du tillverkare som Miele, Asko, Siemens och AEG. Dessa märken är kända för att göra diskmaskiner med lång livstid och låg energiförbrukning. De erbjuder ofta massor av specialprogram och extrafunktioner.
Prisvärd kvalitet
De typiska märkena i den här kategorin är Bosch, Electrolux, Blomberg. Deras diskmaskiner erbjuder de vanligaste funktionerna, en god kvalitet och ett rimligt pris.
Budgetalternativ
Om du helst vill ha en så enkel diskmaskin som möjligt kan du titta på märken som Scandomestic, Gram och Whirlpool. Dessa diskmaskiner är enklare utan några specifika funktioner eller specialprogram.
Bäst i test diskmaskiner
Om du tycker det är svårt att kvalitetsbedöma en diskmaskin är det alltid en bra idé att titta efter bäst i test-märket. Hos Tretti har vi framförallt testvinnare från det svenska konsumentmagasinet Råd&Rön och det danska konsumentrådet Tænk. Dessa maskiner kan ge dig goda indikationer på vad andra tycker är bra med maskinerna - men var noga med att dubbelkolla så att maskinen passar just dig.
Alla diskmaskiner testas på flera olika punkter, t.ex. hur torr disken är efter färdigt program, tidsåtgången, energi- och vattenförbrukningen, ljudnivån och självklart hur ren disken blir. Du hittar våra bäst i test diskmaskiner här.