Spårningsinfo saknas just nu p.g.a. problem hos transportören. Leveranser sker som vanligt.

Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 08:30-21:00
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • Fredag08:30-16:00
  • Lördag12:00-17:00
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Tips & Trix

Så väljer du rätt kaffebönor

Svenskarna är bland det mest kaffedrickande folket i hela världen och de flesta av oss har en kaffefavorit. Hur ditt kaffe smakar beror till stor del vilka kaffebönor du väljer. Liksom med vin, så odlar olika områden och länder,  olika slags kaffebönor. Det kan därför vara stor skillnad mellan olika bönor och olika tillvägagångssätt på rostningen av bönorna. Följ med på en lite introduktionsresa in i kaffevärlden.

Mörkrostat eller inte mörkrostat...

Sättet kaffebönorna rostas på har riktigt stor betydelse för hur ditt färdiga kaffe kommer smaka. Mörkrostat betyder att bönorna smakar ber bränt. Ju mer en böna rostas, ju mindre av dess karakteristiska smak kan du smaka i ditt färdigbryggda kaffe. Men det betyder dock inte att det är bästa att välja så ljusa och milt rostade bönor som möjligt. 

Välj bönor efter bryggmetod

Bönor till espressomaskiner är mycket mer rostade än kaffe till en vanlig kaffebryggare med filter. Om du brygger espresso på ljusrostade kaffebönor kan det ge en smak som inte är helt balanserad i förhållande till syrlighet, sötma och bitterhet - men det kan också smaka riktigt gott.

svensk kopp kaffe

Använder du istället starkt mörkrostade bönor till din vanliga kaffebryggare får du kaffe med en kraftig och bitter smak. Men smaken är ju som baken...! Så vilken slags rostning du vill ha på dina bönor beror alltså både på bryggmetoden och vilken smak du själv föredrar. 

Så färskt som möjligt

Dina kaffebönor ska helst vara så nyrostade som möjligt. Generellt ska bönorna helst inte vara äldre än 3 månader från det att de rostats. Datumet för rostningen är det samma som produktionsdatumet. Om du köper ditt kaffe i en vanlig matvarubutik, kan du som utgångspunkt dra ett år från bäst före- datumet. Det betyder att det bästa vore om du hittade kaffe som har 10 månader kvar till Bäst före- datumet. Det kan dock vara svårt att hitta så färskt kaffe i de vanliga butikerna. Så är du en finsmakare, vad kaffe angår, kan du överväga att gå till en specialbutik. 

kaffe och en god bok

Förvaringen är också viktig

Hur du förvarar kaffet har också betydelse för hur mycket av smaken som bevaras. Det är därför viktigt att du förvarar det i ett lufttätt emballage. Åker du på semester eller brygger du inte kaffe särskilt ofta, är det rekommenderar vi att du förvarar kaffet i kylskåpet. Men kom ihåg, att den bästa koppen kaffe bryggs på rumstempererat kaffe. Så har du det stående i kylen får du den bästa smaken om du häller i det i kaffebryggaren en stund innan det är dags att brygga. 

Kaffe från hela världen

Liksom vi nämnde tidigare så är kaffe lite liksom vin. Smaken varierar från landet de kommer från, området och i vilka omgivningar och miljöer det vuxit fram i. Till det kommer naturligtvis att det varierar hur kaffet odlas, hur det hanteras efter att det skördats och hur det rostas. Det mesta kaffe vi köper är faktiskt blandningsprodukter av kaffebönor från Sydamerika, Afrika och Asien.

Sydamerikanska bönor har ofta en mer söt och fyllig smak medan de afrikanska bönorna ofta är mer syrliga och fruktiga. De asiatiska kaffebönorna har ofta en mer kryddig smak. Genom att blanda bönorna utjämnas smakerna och du får en mer balanserad smakupplevelse. Väljer du att köpa dyrare kaffe kommer kaffebönorna oftast från samma område. Riktigt exklusivt kaffe kommer ofta från en bestämd kaffebondes odlingar och ibland från en helt specifik mark, precis som exklusiva viner kommer från specifika vingårdar och marker. Det ger en renare, mer intensiv och mer smakfull upplevelse. 

olika kaffebönor

Experimentera mera

Vi rekommenderar helt klart att du experimenterar mellan olika kaffebönor och kaffesorter för att hitta din egen favorit. Oftast hänger kvalitet och pris ihop, men liksom med viner kan man med fördel ha en festligare kaffesort och en annan kaffe till vardags. Många modernare matbutiker har en egen kaffekvarn, där du köper hela böner och själv mal kaffet i en maskin. Använder du hela böner oavsett om du kvarnar dem i butik eller hemma, är det bra om du sorterar bort de defekta bönorna. Har bönorna små hål har det varit insekter i dem och bönor som har knäckts är inte särskilt goda. 

 Tips och trix har vi gott om på Vardagen - och vi älskar att dela!

Dricka
Värt att veta
Till kaffet

Casper från Tretti

Casper hjälper dig att förstå dina vitvaror lite bättre. Han dyker gärna ned i bruksanvisningarna och förklarar vad de tekniska termerna betyder. Dessutom är han en kaffenerd som verkligen uppskattar en välsmakande kopp kaffe.

Favoriter

Stäng