Spårningsinfo saknas just nu p.g.a. problem hos transportören. Leveranser sker som vanligt.

Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 08:30-21:00
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • Fredag08:30-16:00
  • Lördag12:00-17:00
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Dina Produkter

Så väljer du rätt torktumlare

Många lägger mycket tid och energi på att välja den rätta tvättmaskinen medan torktumlaren väljs lite mer godtyckligt. Men på samma sätt som du sparar både tid och pengar på att välja rätt tvättmaskin, kan det snabbt betala sig att välja torktumlare efter samma principer som för tvättmaskinen - nämligen genom att välja en torktumlare som passar till dina och ditt hushålls behov och storlek.

Två slags torktumlare

Enkelt uttryckt finns det 2 olika typer av torktumlare: frånluftstorktumlare och kondenstumlare. 

Frånluftstorktumlaren åstadkommer ofta en mer effektiv torkning än en kondenstumlare, men å andra sidan är den också mindre energisnål och kostar mer att installera. Kondenstumlare är ofta mer energieffektiva än frånluftstorktumlare och den kräver inte någon frånluftskanal. Dock är det viktigt att maskinen står i ett lite större rum med bra vädringsmöjligheter – det är nämligen svårt att undvika att lite av den fuktiga luften sipprar ut i det rum där torktumlaren är placerad.

Fukten samlas upp

Med en kondenstumlare samlas fukten från kläderna upp i en behållare som ska tömmas efter varje torkning. Om det känns för tidskrävande eller som ett irriterande moment, finns det även kondenstumlare med dräneringsslang så att du kan koppla den direkt till avloppet.

Torkskåp som komplement

Men vi har väl alla kläder och textilier som inte kan torktumlas, t.ex. ömtåliga material som ull och silke.  Om än torkskåpet är inte något substitut för torktumlaren, kan det vara bra att ha som komplement om du har utrymmet till det, särskilt om man ofta vistas ute i väder och vind. Ett torkskåp är också ypperligt för att torka skor, stövlar och jackor i.

Hur viktigt är priset?

Det första de flesta oss tittar på är priset och det är frästande att gå efter de billigare modeller. Och det behöver i sig inte vara något fel i det! Men på längre sikt är det lika viktigt för priset att också räkna med installationskostnad, torktumlarens livslängd och energimärkning -men mer om det lite längre ner i texten.  spara pengar 

Kapaciteten ska passa 

Tumregeln är enkel: ju fler personer ni är i hushållet, desto större kapacitet behöver torktumlaren ha. Det är nämligen viktigt att inte torktumlaren proppas full. En överfylld maskin förbrukar mer energi och kläderna blir också skrynkliga fortare.

Det enklaste sättet att välja kapacitet är att matcha kapaciteten hos din tvättmaskin så att du kan flytta tvätten direkt från maskin till maskin utan problem.

torktumlare

Kom ihåg energimärkningen

Energimärkningen berättar hur miljövänlig din torktumlare är. Samtidigt kan det också betyda en del för din elräkning.  Den nya energiskalan för torktumlare går från A-G, där A är bäst. A är dessutom indelad i nivåer från A till A+++. Ju fler plus, desto bättre!

En torktumlare med klass A++ kostar ofta lite mer än en torktumlare som har klass B, men pengarna sparar du snabbt in på elräkningen. Skillnaden är nämligen stor - energiförbrukningen kan vara upp till 50 % lägre hos en torktumlare med A++ än en med klass B.

Hur många funktioner?

Det är i alla fall en funktion vi kan enas om är viktig: Torktumlaren ska vara bra på att torka! Därutöver finns det ett flertal funktioner som kan vara väl värda att se närmre på. Anti-skrynkel program, framskjuten start, sensorstyrd torkning plus en massa andra funktioner.

Det viktigaste är att du köper en torktumlare som har de funktioner du har behov av och en kapacitet som passar hushållets storlek. Du hittar flera olika modeller av torktumlare i Tretti-butiken. Dessutom har vi samlat våra bäst i test torktumlare på en helt egen sida för att du enklare ska kunna få en överblick över testvinnarna.

Hjälp och svar

Casper från Tretti

Casper hjälper dig att förstå dina vitvaror lite bättre. Han dyker gärna ned i bruksanvisningarna och förklarar vad de tekniska termerna betyder. Dessutom är han en kaffenerd som verkligen uppskattar en välsmakande kopp kaffe.

Favoriter

Stäng