JUST NU: FRI FRAKT till tomtgräns/port/DHL ombud

*Gäller ej expressleverans, tillval, tilläggstjänster och returer. Gäller oberoende av andra kampanjer och erbjudanden.

Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 12:00-17:00
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • Fredag08:30-16:00
  • Lördag12:00-17:00
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Chatten är
öppen

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Dina Produkter
Aktiviteter & Gör det själv

Så vänder du på kylskåpsdörren

Många kylskåp (och även andra vitvaror) levereras idag med en vändbar dörr. Det innebär att du kan skruva av dörren, flytta över upphängningsbeslagen och haka på dörren igen – nu öppnar den sig på motsatt sida! Manövern är överraskande enkel. Vi berättar steg för steg hur du bör gå tillväga.

Inget krångel

Ett kylskåp med en vändbar dörr är redan förberett för ett eventuellt byte av öppningssida. Du behöver alltså inte ta fram stora verktygslådan och snickarhandskarna. Vanligtvis är enda du behöver en skruvmejsel och lite fingertoppskänsla.

Glöm inte att kolla bruksanvisningen

Innan du kör igång är det viktigt att du kollar bruksanvisningen för ditt kylskåp. För några produkter kan nämligen garantin upphöra om du själv ger dig i kast med att vända dörren. Om du är osäker på vad som gäller är det bäst att kontakta producenten.

Förberedelser

Innan du vänder dörren bör du tömma kylskåpet och dra ur sladden. Det tar oftast inte så lång tid att vända dörren, så du kan bara ställa av matvaror på köksbordet under tiden du jobbar. Eventuellt kan du lägga känsliga varor i frysen.

Undvik att skada kompressorn

För att undvika att få dörren i huvudet när du skruvar av beslagen kan du försiktigt luta kylskåpet bakåt mot väggen alternativt lägga det ner helt. Se dock till att skåpet inte ligger på bakväggen eftersom detta kan skada kompressorn. Palla därför upp kylskåpet så att tyngden inte ligger mot kompressorn på baksidan innan du går igång.

öppna kylskåpet

Av med dörren – och så på igen

Skruvhålen till både de existerande beslagen och de nya beslagen ligger ofta gömda bakom någon typ av plastskydd. Lirka av dessa och skruva av beslagen. Hur krångligt detta moment är beror på vilken typ av skruvar som används. Det kan vara allt från vanliga skruvar till insexskruvar som kräver en sexkantnyckel. Om så skulle vara fallet, och du inte har någon sexkantnyckel hemma, så kan du kolla om en gammal IKEA-nyckel passar till skruvarna. Det är värt ett försök. Lyft sedan av dörren och ställ den åt sidan.

Låt dig inte avskräckas av elektroniken

Om det är elektronik i kylskåpsdörren, t.ex. en digital display eller en sensor, kommer det finnas en ledning som du behöver plocka ut. Du behöver inte vara rädd att ha sönder något. Elektroniken är tillverkad med tanke på ett eventuellt dörrbyte, så du ska bara se till att hela ledningen följer med ut.

Sedan är bara att skruva fast beslagen igen på motsatt sida. Börja med det undre beslaget. När det är på plats hakar du på dörren igen. Sedan kan du skruva fast det övre beslaget.

Kom ihåg handtaget

När du har fått dörren på plats ska du komma ihåg att flytta handtaget. Det fungerar på samma sätt som för själva dörren. Bara att skruva av och fast igen på andra sidan. Skruvhålen kan återigen vara gömda bakom ett plastskydd som du kan lirka av.

Se hur man gör på video

Om du är osäker kan du titta på den här instruktionsfilmen från Brandt. Vi kan såklart inte garantera att upphängningsanordningen ser exakt likadan ut för alla kylskåp, men den grundläggande idéen är ofta densamma oavsett märke.

Obs! Videon har dansk tal, men vi menar att bilderna talar för sig själv.

Embedded content: https://www.youtube.com/embed/nls6qj9_zBo

LÄS OCKSÅ: Jo, det spelar faktiskt roll var dina matvaror står i kylskåpet!

Hjälp och svar

Favoriter

Stäng