Vi upplever just nu problem med vår leveranstjänst. Beställningar kan anlända senare än väntat.

Ett fel hos transportören har orsakat leveransförseningar för vissa beställningar. Stort tack för ditt tålamod och förståelse! Vi hoppas snart kunna leverera som vanligt. Frågor? Maila [email protected].

Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 12:00-17:00
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-19:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • Fredag08:30-16:00
  • Lördag12:00-17:00
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Dina Produkter
Aktiviteter & Gör det själv

Så vänder du på kylskåpsdörren

Många kylskåp (och även andra vitvaror) levereras idag med en vändbar dörr. Det innebär att du kan skruva av dörren, flytta över upphängningsbeslagen och haka på dörren igen – nu öppnar den sig på motsatt sida! Vissa dörrar är överraskande lätta att hänga om och andra kräver en mer noggrann eller professionell touch. Vi berättar steg för steg hur du bör gå tillväga.

Inget krångel

Ett kylskåp med en vändbar dörr är redan förberett för ett eventuellt byte av öppningssida. Du behöver alltså inte ta fram stora verktygslådan och snickarhandskarna. Vanligtvis är enda du behöver en skruvmejsel och lite fingertoppskänsla.

Är det ett kylskåp med en display eller is/vattendispenser så kan det vara lite mer krångligt att hänga om dörren på egen hand. Är du osäker på om experthjälp behövs för just ditt kylskåp, kontakta producenten eller Fråga Tretti först! Ring våra vitvaruexperter på 0771-31 30 31 så hjälper vi dig.

Glöm inte att kolla bruksanvisningen

Innan du kör igång är det viktigt att du kollar bruksanvisningen för ditt kylskåp. För några produkter kan nämligen garantin upphöra om du själv ger dig i kast med att vända dörren. Om du är osäker på vad som gäller är det bäst att kontakta producenten.

Förberedelser

Innan du vänder dörren bör du tömma kylskåpet och dra ur sladden. Det tar oftast inte så lång tid att vända dörren, så du kan bara ställa av matvaror på köksbordet under tiden du jobbar. Eventuellt kan du lägga känsliga varor i frysen.

Undvik att skada kompressorn

För att undvika att få dörren i huvudet när du skruvar av beslagen kan du försiktigt luta kylskåpet bakåt mot väggen alternativt lägga det ner helt. Se dock till att skåpet inte ligger på bakväggen eftersom detta kan skada kompressorn. Palla därför upp kylskåpet så att tyngden inte ligger mot kompressorn på baksidan innan du går igång.

öppna kylskåpet

Av med dörren – och så på igen

Skruvhålen till både de existerande beslagen och de nya beslagen ligger ofta gömda bakom något typ av plastskydd. Lirka av dessa och skruva av beslagen. Hur krångligt detta moment är beror på vilken typ av skruvar som används. Det kan vara allt från vanliga skruvar till insexskruvar som kräver en sexkantnyckel. Om så skulle vara fallet, och du inte har någon sexkantnyckel hemma, så kan du kolla om en gammal IKEA-nyckel passar till skruvarna. Det är värt ett försök. Lyft sedan av dörren och ställ den åt sidan.

Låt dig inte avskräckas av elektroniken

Om det är elektronik i kylskåpsdörren, t.ex. en digital display eller en sensor, kommer det finnas en ledning som du behöver plocka ut. Elektroniken är mindre känslig än vad du tror då den är byggd för att klara av en dörromhängning. Var bara försiktig och se till att hela ledningen följer med ut.

Sedan är bara att skruva fast beslagen igen på motsatt sida. Börja med det undre beslaget. När det är på plats hakar du på dörren igen. Sedan kan du skruva fast det övre beslaget. Vill du vara säker på att allt går rätt till, kontakta producenten eller ring till oss på Tretti. Det finns många tjänster som kan hjälpa dig att hänga om dörren.

Kom ihåg handtaget

När du har fått dörren på plats ska du komma ihåg att flytta handtaget. Det fungerar på samma sätt som för själva dörren. Bara att skruva av och fast igen på andra sidan. Skruvhålen kan återigen vara gömda bakom ett plastskydd som du kan lirka av.

Se hur man gör på video

Om du är osäker kan du titta på den här instruktionsfilmen från Brandt. Vi kan såklart inte garantera att upphängningsanordningen ser exakt likadan ut för alla kylskåp, men den grundläggande idéen är ofta densamma oavsett märke.

Obs! Videon har dansk tal, men vi menar att bilderna talar för sig själv.

Embedded content: https://www.youtube.com/embed/nls6qj9_zBo

LÄS OCKSÅ: Jo, det spelar faktiskt roll var dina matvaror står i kylskåpet!

Hjälp och svar

David från Tretti

Favoriter

Stäng