Doften av nybakat bröd på morgonen sätter stämningen för hela dagen. Och det behöver varken vara omständigt eller ta mycket tid - faktiskt är det lättare än du kanske tror. Med det här receptet gör du nästan allt färdigt kvällen innan - det enda du ska göra på morgonen är att starta ugnen och baka frallorna. Lätt som en plätt och fantastiskt gott!
Ingredienser
- 10 g jäst
- 400 g fint spelt mjöl + ca. 100 g rågmjöl
- 80 g solrosfrön, 25 g linfrön och 25 g sesamfrön
- 4 dl kallt vatten
- 1 msk olivolja
- 1 tsk honung
- 1 tsk salt
- Vatten och solrosfrön till topping
Kvällen innan
Blanda vatten och jäst och tillsätt resten av ingredienserna, bortsett från rågmjölet. Använd en slickepot och rör ihop degen. Degen ska vara ganska kladdig men ska kunna släppa från bunken lite grann. Tillsätt till sist rågmjölet lite i taget och knåda degen en smula i bunken. .Mjöla bakbordet något och häll ut degen. Dela den i två tills du har 8 delar. Forma dem till runda bollar och använd solrosolja om du har problem med att de klistrar fast i bakbordet. Lägg bullarna på ett skärbräde eller tallrik med bakplåtspapper och täck över dem med plastfolie och ställ i kylskåpet.
Morgonen efter
Ta ut bullarna/frallorna ur kylskåpet och låt dem stå på köksbänken i 30 min till 1 timma. Under tiden kan du alltid gå och lägga dig igen eller göra klart frukostbordet. Sätt ugnen på 225 grader och baka frallorna i 12-15 minuter. Servera med smör och pålägg och vad helst du önskar - och luta dig tillbaka och njuuuut!