Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 08:30-21:00
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • Fredag08:30-16:00
  • Lördag12:00-17:00
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Dina Produkter

Serienummer, E-nummer och typskylt - Vad är det och var sitter det?

Behöver du en reservdel till någon av dina köksapparater eller behöver du reklamera frysen eller tvättmaskinen? Då kan du vara säker på att tillverkaren eller butiken som du köpt varan av kommer att fråga efter antingen serienumret, E-numret eller typskylten. Men vad är det - och var hittar du det? Vi förklarar och visar dig de mest vanliga placeringar för detta kära barn med många namn. Först går vi igenom var du hittar typskylten på vitvaror och längre ner i artikeln hittar du vanliga placeringar för mindre hushållsapparater och köksmaskiner.

Vad är en typskylt? 

Vitvaror och mindre hushållsapparater ska alltid vara försedda med en typskylt som innehåller information om din vara, i form av serienummer, modell etc. Denna information finns att finna på produktens "Typskylt" som oftast består av antingen ett klistermärke eller en ingravering. Serienumret som står på din varas typskylt är närmast att betrakta som ett personnummer för produkten. 

Vad används det till?

Informationerna på typskylten används oftast som en hjälp till  tillverkaren då du behöver hjälp med att lösa ett problem med någon av dennes produkter. Med serienumret kan tillverkaren se allt de behöver veta för att hitta rätt lösning på ditt problem. Allt från att hitta rätt reservdel eller besluta om din vara ska till reparation till att bara kunna se vad det är för en modell, tillverkningsår etc. 

Var sitter typskylten på vitvaror?

Nästan alltid sitter typskylten undangömt och är inte synligt vid blotta ögonkastet. Men det är oftast ganska lätt att finna fram till om man vet var man ska leta. Det är dock lite olika från tillverkare till tillverkare vart de väljer att placera det. Men nedan visar vi de mest vanliga placeringarna för typskylten. 

Tvättmaskiner

Typskylten fnns normalt på insidan av luckan eller i själva lucköppningen. Men det kan också sitta på baksidan av tvättmaskinen eller på den lilla luckan som döljer filtret. Se nedanstående bild.

Vaskemaskine cropped

Diskmaskiner

Typskylten är oftast placerad vid luckan - antingen på kanten av själva luckan eller i lucköppningen. 

Opvaskemaskine cropped

Torktumlare

Samma ställe som beskrivet ovan på tvättmaskinen. Dvs. på insidan av luckan eller i själva lucköppningen, på baksidan av tvättmaskinen eller på den lilla luckan som döljer filtret!

Toerretumbler cropped

Kylskåp, frysskåp, vinkylskåp och side-by-side skåp, 

Den mest vanliga placeringen är att typskylten sitter på insidan av skåpet, på vänster eller höger sida eller bakom en grönsakslåda. Är det frysens typskylt du letar efter kan den också vara placerad bakom en fryslåda.

Koeleskab cropped

Frysbox

frysboxens baksida mellan gånggärnen. 

Spisen

Spisens typskylt sitter oftast placerat på ugnsluckans kant, längs med ugnsöppningen, på innersidan av förvaringsluckan nederst eller på sidan av spisen.

Komfur cropped

Ugnar och mikrovågsugnar

Din ugns typskylt sitter normalt på samma ställe som beskrivet om spisen ovan - på ugnsluckans kant, längs med ugnsöppningen, på innersidan av förvaringsluckan nederst eller på sidan av spisen. 

Inbyggnadshäll

På en inbyggnadshäll sitter typskylten oftast på hällens undersida. Då det ju är lite trixigt att kunna se finns det som regel en kopia av typskylten i din inbyggnadshälls bruksanvisning. 

Köksfläkten

De flesta köksfläktar har typskylten placerat över filtret. Därför kan det vara nödvändigt att att lyfta bort filtret för att komma åt och se typskylten.  Det kan också sitta placerat på köksfläktens undersida - alltså vänt ner mot din spis.

Emhaette cropped

Var sitter typskylten på de flesta mindre köksapparater?

För de flesta köksapparater räcker det med att vända på maskinen för att hitta typskylten. Det brukar vara en klisterlapp på undersidan där du hittar serienumret. Serienumret kan också vara ingraverat i plasten eller metallen.

Typskylt på vattenkokare

För visa typer av köksapparater kan dock typskylten sitta gömd bakom en lucka. För kolsyremaskiner som t.ex. SodaStream sitter t.ex. typskylten bakom luckan till gaspatronen.

Typskylt på sodastream

Var sitter typskylten på dammsugare och hushållsprodukter?

Hos de flesta dammsugare hittar du typskylten på undersidan av produkten. Många gånger är det en klisterlapp, men det kan också vara ingraverat i plasten.

Typskylt på dammsugare

För mindre hushållsprodukter som t.ex. strykjärn och ångstationer hittar du också vanligtvis typskylten på undersidan av själva apparaten.

Var sitter typskylten på rakapparater och epilatorer?

För rakappatarer, epilatorer och liknande personvårdprodukter kan du ibland behöva leta lite. Typskylten sitter nämligen ofta gömd bakom batteriluckan, under munstycket eller på baksidan av handtaget.

Serienummer på rakapparat

Kan du fortfarande inte hitta typskylten?

Så är det bara att gå in på tillverkarens hemsida. Nästan alla större tillverkare har en beskrivning om var deras respektive typskyltar sitter. Så länge du vet vilken tillverkare eller vilket märke din vara har så är de alltid hjälpsamma med att guida dig till rätt placering. Bosch har t.ex. en utmärkt sida som visar vart typskylten sitter på deras olika produkter. Det är också från deras sida vi tagit illustrationerna i denna artikel.  

Hjälp och svar
Värt att veta

Casper från Tretti

Casper hjälper dig att förstå dina vitvaror lite bättre. Han dyker gärna ned i bruksanvisningarna och förklarar vad de tekniska termerna betyder. Dessutom är han en kaffenerd som verkligen uppskattar en välsmakande kopp kaffe.

Favoriter

Stäng