Vi upplever just nu problem med vår leveranstjänst. Beställningar kan anlända senare än väntat.

Ett fel hos transportören har orsakat leveransförseningar för vissa beställningar. Stort tack för ditt tålamod och förståelse! Vi hoppas snart kunna leverera som vanligt. Frågor? Maila [email protected].

Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 12:00-17:00
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-19:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • Fredag08:30-16:00
  • Lördag12:00-17:00
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Tips & Trix

Ska du reparera din vitvara eller köpa en ny?

I vår slit- och slängsamhälle idag har vi ofta tendens att slänga ut saker som faktiskt kan repareras. Det gäller även vitvaror. Reparation av vitvaror beskrivs dock ofta som dyrt och besvärligt. Vi tar upp ämnet för att ge dig tips på hur du ska bedöma när du med fördel kan reparera din vitvara och när det faktiskt är bättre att köpa en ny.

Genomsnittsålder för vitvaror

Det danska konsumentrådet Tænk gick i maj 2016 ut med att genomsnittsåldern för vitvaror dalar drastiskt. De menar att de flesta maskiner på marknaden idag endast håller 3-8 år beroende på priset.

I Sverige har vi dock länge haft en något högre genomsnittsålder för vitvaror jämfört med andra länder. 2015 publicerades ett examensarbete från KTH där den genomsnittliga produktlivslängden för en tvättmaskin uppskattas till 10-12 år. Men tendensen är samma hos oss – många bryr sig inte om att ens försöka reparera sina trasiga vitvaror utan köper nytt direkt.

De flesta reparerar inte

Även om 9 av 10 konsumenter egentligen säger sig vilja reparera en trasig vitvara, väljer ändå 7 av 10 tillslut att kasta ut den trasiga varan och köpa nytt. Skälen till varför man inte vill låta reparera vitvaran kan vara flera: det kan vara för dyrt att reparera jämfört med att köpa nytt eller så kanske en reparation känns för besvärligt eller så kanske reservdelarna är svåra att få tag på.

Men ibland kan det faktiskt löna sig ekonomiskt att reparera istället för att köpa nytt. Så hur ska man kunna bedöma när det är värt att reparera?

Begagnad tvättmaskin trasig tvättmaskin

Steg 1. Fastställ vilket fel det handlar om

För att ens kunna värdera om din vitvara kan repareras eller inte måste du såklart veta vad det är för fel på varan. Ofta har din vitvara flera olika sätt att berätta om något är fel. Det kan vara en felkod eller genom ljud- och ljussignaler.

Trots det kan det vara svårt att veta vad felkoden eller ljudsignalen faktiskt innebär. Kolla bruksanvisningen där felkoder och ljudsignaler ofta står beskrivet eller så kan du pröva att hitta informationen på tillverkarens hemsida.

LÄS OCKSÅ: Du har väl inte glömt att avkalka din diskmaskin och tvättmaskin?

Steg 2. Undersök om felet kan repareras

När du väl har funnit felet är det dags att bedöma hur problemet bäst kan lösas. Det är nu som du måste bedöma om priset för en reparation lönar sig jämfört med att skaffa en ny maskin. Tänk dock på att om du skaffar en ny maskin måste du också räkna med eventuella installations- och fraktkostnader. Dessutom måste du göra dig av med din gamla vara på ett sätt som är säkert för miljön.

Idag säljs många reservdelar på nätet, vilket har gett ett större utbud och lägre priser. Det är också viktigt att veta när du gör din prisjämförelse. Så valet mellan reparation och att köpa nytt är sällan så enkelt att bara jämföra priset på en ny maskin jämfört med ett besök av en servicetekniker.

LÄS OCKSÅ: Därför låter ditt kylskåp – och vad du kan göra åt det

Kom ihåg garantin

Du bör vara uppmärksam på att din garanti ofta faller bort ifall du själv försöker att reparera din vitvara. Om din vitvara får problem innan garantitiden är slut är det bättre att överlåta reparationen till tillverkarens servicetekniker istället för att köra dina egna fingrar i problemet. Här hittar du en lista över servicepartners för olika varumärken.

Du kan läsa mer om dina rättigheter för garanti och reklamation här.

Köp nytt om maskinen är alltför gammal

När man bedömer värdet av en reparation jämfört med att köpa nytt är det inte bara de direkta utgifterna man måste tänka på. Man måste också tänka på energiförbrukning och belastning på miljön. Det är klart att det belastar miljön att vi kastar ut vitvaror som inte har fått leva särskilt länge. Men det är också en belastning för miljön om vi har för gamla vitvaror stående allt för länge.

Hos gamla maskiner är nämligen energiförbrukningen markant högre än hos nyare modeller. I sådana fall kan det faktiskt vara mer energivänligt och billigare i det långa loppet att byta ut en gammal vitvara. Konsumenttidningen Råd&Rön har gjort en överslagsberäkning på hur många kronor du kan spara om året genom att byta till mer energisnåla vitvaror.

Flera smarta underhållstips

Underhåll
Hjälp och svar

Casper från Tretti

Casper hjälper dig att förstå dina vitvaror lite bättre. Han dyker gärna ned i bruksanvisningarna och förklarar vad de tekniska termerna betyder. Dessutom är han en kaffenerd som verkligen uppskattar en välsmakande kopp kaffe.

Favoriter

Stäng