Vi upplever just nu problem med vår leveranstjänst. Beställningar kan anlända senare än väntat.

Ett fel hos transportören har orsakat leveransförseningar för vissa beställningar. Stort tack för ditt tålamod och förståelse! Vi hoppas snart kunna leverera som vanligt. Frågor? Maila [email protected].

Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 12:00-17:00
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-19:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • Fredag08:30-16:00
  • Lördag12:00-17:00
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Dina Produkter

Ska du välja en diskmaskin med bestickkorg eller utdragbar besticklåda?

Är du på jakt efter en ny diskmaskin? Då har du säkert funderat på vad som egentligen är bäst – en vanlig bestickkorg där besticken diskas stående eller en utdragbar besticklåda överst i diskmaskinen? Det handlar inte bara om hur rent det blir utan också om hur enkelt det är att ställa in och plocka ut disk. Genom att välja rätt från början kan du bespara dig en massa frustrationer och besvär, så häng med när vi går igenom några för- och nackdelar.

Fördelarna med en utdragbar besticklåda är…

Besticklådan är placerad överst i diskmaskinen. Det är en slags bricka där besticken placeras i rader så att de inte kommer i kontakt med varandra under disken.

Besticklådan är ett relativt nytt fenomen i diskmaskinsvärlden men blir allt vanligare hos fler och fler tillverkare. Det finns flera goda grunder till besticklådans framfart.

Du slipper skära dig på besticken

För att besticken ska bli riktigt rena i en vanlig bestickkorg ska det stå med skaftet neråt. Det betyder dock att du riskerar att skära och sticka dig i fingrarna när du tömmer diskmaskinen. Med en utdragbar besticklåda minskar risken markant eftersom besticken ligger vågrätt.

Mer hygienisk hantering

Just eftersom besticken ligger vågrätt behöver du heller inte ta i den smutsiga delen när du lägger in besticken i lådan. Det är både mer hygieniskt och mer säkert för dina fingrar.

Diskmaskin med utdragbar besticklåda/överkorg till bestick

Ordning och reda

I en bestickkorg blandas ofta olika typer av bestick som du sedan måste sortera. I en besticklåda kan du lägga knivar, gafflar och skedar för sig och därmed underlätta tömningen av diskmaskinen. På så sätt kan du nämligen med en hand gripa tag i alla bestick av en viss typ och lägga direkt i lådan.

Besticken blir lättare rena

Den främsta orsaken till att besticklådan blir allt vanligare är att besticken lättare blir ordentligt rena. Du har säkert råkat ut för att skedar och gafflar klibbar ihop i bestickkorgen och gömmer matrester som därmed kommer undan spolarmarnas vatten. Eftersom besticken placeras i raden i en besticklåda slipper du detta irriterande problem.

LÄS OCKSÅ: Så får du bort flygrost från besticken och diskmaskinen

Mer plats i stora ting

Ett annat skäl till besticklådans frammarsch är att det gör det möjligt att få in fler och större saker i botten av diskmaskinen. Det kan särskilt vara en fördel om du gärna diskar grytor, pannor och andra matlagningsredskap i diskmaskinen.

Du slipper böja dig ner lika ofta

Hur ofta slänger man inte in en enkel kniv eller gaffel i diskmaskinen? Istället för att böja dig ner för att lägga in ett enda bestick kan du nöja dig med att dra ut besticklådan – och spara på ryggen.

Fördelarna med en bestickkorg är…

En besticklåda har flera fördelar, men på några punkter vinner fortfarande den gamla vanliga bestickkorgen matchen.

Det går snabbt

Om du tycker det är för omständligt att lägga in besticken i rader är du definitivt bestickkorgstypen. Om ordning och reda inte är så viktigt, och tålmodighet kanske inte din största dygd, då är bestickkorgens enkla utformning en fördel.

Bestick i vanlig bestickkorg

LÄS OCKSÅ: 5 smarta tips till en snabbare matlagning i en stressad vardag

Du behöver plats på höjden för överkorgen

Eftersom en besticklåda är placerad högst upp stjäl den en del av utrymmet för den övre korgen där du för det mesta placerar glas och koppar. Det kan vara en nackdel om du ofta diskar t.ex. höga vinglas. Många diskmaskiner har idag en höj och sänkbar överkorg så att du kan få in vinglas trots besticklådan. Men om du helst vill slippa att flytta runt på de olika delarna i diskmaskinen är det enklare att välja en modell med traditionell bestickkorg.

Summa summarum

Så för att summera det hela kan vi säga att svaret på frågan vilket som är bäst – besticklåda eller bestickkorg – är ”det beror på”. Om du sätter mest pris på ordning eller enkelhet, minskad risk att skära sig eller snabbhet vid att lasta in disk. Det är upp till dig att bestämma vad som är viktigast för dig – och välja diskmaskin därefter.

Du hittar både diskmaskiner med utdragbar besticklåda och vanliga diskmaskiner i Tretti-butiken. Dessutom hittar du våra bäst i test diskmaskiner på en helt egen sida - välkommen in och ta en titt!

Fler disktips

Favoriter

Stäng