Spårningsinfo saknas just nu p.g.a. problem hos transportören. Leveranser sker som vanligt.

Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 08:30-21:00
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • Fredag08:30-16:00
  • Lördag12:00-17:00
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Chatten är
öppen

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Tips & Trix

Ska tallrikarna sköljas av innan de ställs in i diskmaskinen?

Det är en diskussion som splittrar svenska hushåll: ska tallrikarna sköljas av innan de ställs in i diskmaskinen eller ska de inte det? Vi slår hål på de vanligaste myterna så att du kan sätta stopp för diskussionen - en gång för alla.

Nej, tallrikarna behöver inte sköljas av

Vi kan lika gärna börja med det korta - och kanske något överraskande - svaret: Nej, det är inte nödvändigt att skölja av tallrikarna, eller annan disk, innan det ställs in i diskmaskinen. Att många ändå insisterar på att göra det kan skyllas på ett gäng myter som bitit sig fast. Vi slår hål på dessa myter, en efter en.

Myt 1: Tallrikarna blir renare när de sköljs av först

Moderna diskmaskiner tar enkelt bort den smuts som är kvar efter att du skrapat bort det mesta av resterna. Det är däremot viktigt att du inte hoppar över detta steg - matrester kan sätta stopp i filter och avlopp.

Att skölja av disken innan kan till och med leda till sämre resultat. De flesta nya diskmaskiner har en funktion som automatiskt analyserar hur smutsig disken är - att skölja av tallrikarna kan göra diskmaskinen förvirrad. Om smutsen redan är borta när maskinen går igång sänks temperaturen och tiden på programmet, med konsekvensen att bakterier fortfarande är kvar när disken är klar.

Myt 2: Att skölja av tallrikarna är ekonomiskt

Visst använder diskmaskinen mindre tid och värme på att diska redan avsköljd disk, men som vi tidigare sa så resulterar det i disk som inte är riktigt ren. Vad du däremot använder mer av när du sköljer din disk är vatten.

En diskmaskin i nyare modell använder i genomsnitt 9 till 12 liter vatten varje gång den diskar. När vi sköljer av disk i rinnande vatten under 15 minuters tid går det däremot åt cirka 75 liter vatten. Med andra ord använder du bra mycket mer vatten på något som är onödigt och det är inte ekonomiskt.

tallerkener-i-opvaskemaskine

Myt 3: Smutsen torkar in om den inte sköljs av

En tallrik med intorkade och illaluktande matrester kan kännas ofräscht. Det kan därför vara frestande att skölja av tallrikarna om det dröjer ett tag innan diskmaskinen ska starta. Men, det fungerar faktiskt lika fint att låta bli. Så länge du låter diskmaskinen vara stängd torkar matresterna inte in.

Gillar du inte tanken på smutsig disk som bara står kan du självklart skölja av den, men kom ihåg att det inte är nödvändigt.

Myt 4: Diskmaskinen tar skada av fett och smuts

Tvärtom! Enligt Tommy Christofferson, produktchef på Miele Norge, tar diskmaskinen hand om sås, olja och andra feta rester med glädje.

Fett smörjer diskmaskinen och hjälper den hålla sig i form - ännu en bra anledning att spara på krafterna och låta bli att skölja av tallrikarna.

Vill du ha fler goda råd om din diskmaskin?

Casper från Tretti

Casper hjälper dig att förstå dina vitvaror lite bättre. Han dyker gärna ned i bruksanvisningarna och förklarar vad de tekniska termerna betyder. Dessutom är han en kaffenerd som verkligen uppskattar en välsmakande kopp kaffe.

Favoriter

Stäng