Spårningsinfo saknas just nu p.g.a. problem hos transportören. Leveranser sker som vanligt.

Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 08:30-21:00
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • FredagStängt
  • LördagStängt
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Matlagning

Skippa färdigmaten - gör din egen tomatsoppa

Blött väder är soppväder och under hösten kommer vi förmodligen inte att aha brist på regn. Är du ett fan av färdiga soppor? Vad händer om vi säger att det går nästan lika snabbt att göra en hemmagjord soppa? Detta recept för tomatsoppa är enkelt men resultatet är läckert. Läs vidare för att lära mer ....

Tomatsoppa

Det är inte att förneka att den färdiglagade soppan är enkel och snabb att förbereda och att den inte spräcker din budget. Vanligtvis behöver du bara tillsätta vatten eller tina soppa i en kastrull - men vad är soppan verkligen gjord av? Även om det smakar bra finns det ofta stora mängder salt och socker i den. Gör du soppan själv vet du exakt vad som finns i den - och du kan fortfarande göra den till en liten kostnad.

Hemlagad soppa är nästan lika enkel som den färdiglagade. Du behöver endast lök, buljong och tomater på burk. Låter det som något du redan har i skafferiet? Jag tänkte väll det. Släpp färdiglagade soppor och leta fram kockkniven - du kommer inte att ångra dig.

Ingredienser

  • 0,5 dl hönsbuljong (företrädesvis hemlagad)
  • 3 matskedar smör
  • 1 msk basilikaolja (möjligen Solrosolja)
  • 1 finhackad kryddnejlika
  • 1 finhackad lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 msk tomatpuré
  • 400 g hackade tomater
  • 400 g tomatpassata
  • 1 näve körsbärstomater
  • Ca. 8 dl vatten
  • ½-1 tsk timjan
  • ½-1 tsk oregano
  • ½-1 tsk socker
  • Smaka av med salt och nymalen svartpeppar

Tillbehör

  • Kokt pasta
  • Krutonger (företrädesvis hemlagad)
  • Riven ost (Manchego eller pecorino smakar extra bra)
  • Gräddfil

Sjuda, koka, blanda

Börja med att hacka lök och vitlök. Häll olja och smör i pannan och fräs lök och vitlök på svag värme tills de är blanka och fina. Tillsätt sedan timjan och oregano och låt sjuda lite innan du lägger i körsbärstomater, tomatpuré, hackade tomater och tomatpassata. Jag sköljer vanligtvis ur burkarna för att få med all tomat, det blir ungefär 8dl vatten. Nu kan du lägga i hönsbuljongen.

Har du ingen hemgjord buljong kan du använda köpta buljongtärningar  som du löser upp i vatten. Låt det hela koka och krydda med socker, peppar och salt. Låt soppan sakta sjuda i 5-10 minuter.

Varför ska jag ha socker i soppan?

Socker bidrar till att framhäva tomatsmaken så att du får en mer balanserad tomatsoppa. Du kan experimentera med mängden socker eller alternativt använda tomater på burk som är lite sötare.

Jag brukar mixa tomatsoppan eftersom jag är förtjust i den mjuka konsistensen. Du kan också göra en "färdigblandad version" utan att mixa. Då har du bara i 400 g extra tomatpassata stället för tärnade tomater och körsbärstomater. När soppan är klar kan du hälla den i en ugnsform och ställa den på bordet. Riv över osten och ställ upp pasta, krutonger och crème fraîche på bordet.

Fler tips från Vardagen

Recept
Middag

Casper från Tretti

Casper hjälper dig att förstå dina vitvaror lite bättre. Han dyker gärna ned i bruksanvisningarna och förklarar vad de tekniska termerna betyder. Dessutom är han en kaffenerd som verkligen uppskattar en välsmakande kopp kaffe.

Favoriter

Stäng