Spårningsinfo saknas just nu p.g.a. problem hos transportören. Leveranser sker som vanligt.

Logo
0771-31 30 31 kundservice är stängd
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • FredagStängt
  • LördagStängt
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Tips & Trix

Skona miljön och spara pengar – tvätta kläder i kallt vatten

Flera moderna tvättmaskiner kan nu tvätta på temperaturer helt ned till 15 °C. Det sparar ordentligt med energi, vilket både plånboken och miljön blir glada för. Flera ställer sig dock frågande till att tvätta i så kallt vatten: Dör verkligen bakterierna? Behöver man använda ett särskilt tvättmedel? I den här artikeln besvarar vi några av de vanligaste frågorna så att du tryggt kan fortsätta att tvätta i kallvatten.

De högre temperaturerna är sällan nödvändiga

För i tiden kokade man tvätten. Orsaken var att man tvättade mycket mer sällan och därför var det mest hygieniska alternativet att koka smutstvätten. Idag tvättar vi betydligt oftare, vanligtvis alldeles för ofta, vilket gör att kläderna bara är lätt smutsade när de ryker i tvättkorgen. Vid en lätt smutsighetsgrad är de höga temperaturera onödiga.

Kom också ihåg att tvättanvisningarna i kläderna visar den maximala tvättemperaturen, inte den rekommenderade som många tror.

LÄS OCKSÅ: Vad betyder tvättsymbolerna?

Använd rätt tvättmedel

När du tvättar i kallvatten är det viktigt att använda rätt tvättmedel. Tvättmedel som är specifik till kalltvätt innehåller enzymer som löser upp smuts och fett även vid låga temperaturer.

flytande tvättmedel

Med vad med bakterierna?

Bakterier dör dock inte på det lägre temperaturerna. Därför kan det vara bra att tvätta viss tvätt, som t.ex. underkläder, separat på ett högre gradantal. Du kan också köra dina vanliga kläder på hög temperatur någon gång ibland för att ta koll på bakterierna och förebygga obehagliga lukter.

Rekommenderade temperaturer för olika sorters tvättar

Viss typ av smutstvätt behöver tvättas vid högre temperaturer. Här är en lista med rekommenderade temperaturer för olika sorters tvätt.

tvättsymboler i jeans

15 – 20 °C

Majoriteten av dina vanliga kläder kan tvättas på den här temperaturen med särskilt tvättmedel för låga temperaturer. Det gäller t.ex. t-shirts, kjolar, byxor och skjortor som sällan blir mer än lätt smutsiga.

30 – 40 °C

Om kläderna är mer smutsiga kan du skruva upp temperaturen några snäpp. Om tyget endast har några enskilda fläckar kan du dock använda fläckborttagning direkt på det angripna stället, låt det verka i några timmar och tvätta sedan alltihopa på 30 grader.

60 °C

Bakterier dör först vid högre temperaturer så sängkläder, underkläder och handdukar ska helst tvättas på minst 60 °C.

90 °C

Om tyget har varit i kontakt med smittsamma bakterier, t.ex. sängkläder efter en släng med maginfluensa, bör tvättas på minst 90 °C. Det gäller också eventuella handdukar eller trasor som du använder i städningen av hemmet.

Fler tvättips

Spartips

Favoriter

Stäng