Spårningsinfo saknas just nu p.g.a. problem hos transportören. Leveranser sker som vanligt.

Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 08:30-21:00
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • Fredag08:30-16:00
  • Lördag12:00-17:00
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Tips & Trix

Slut med sura skor – så blir du av med dålig lukt

Klarar dina skor lukttestet? Om du grimaserar illa vid bara tanken att sticka näsan i favoritskorna så är det kanske på tiden att göra något åt problemet. Här får du en rad tips på hur du både förebygger och behandlar illaluktande skor.

Den smarta lösningen: undvik att problemet uppstår!

Det bästa sättet att slippa dålig lukt är att se till att den aldrig uppstår. Det är framförallt en fråga om hygien och att undvika att fukt kommer in i skon.

1. Tvätta fötterna ordentligt om morgonen

Om du brukar duscha om morgonen passar det bra att ge fötterna en extra skrubbning när du ändå är igång.

2. Torka fötterna noga efter dusch

Det är viktigt att fötterna är helt torra innan du trär på strumporna. Kom ihåg att också torka mellan tårna.

3. Använd strumpor av bra kvalitet

Använd helst naturmaterial som ull och bomull. Du kan också pröva speciella antisvett-sockar eller -skosulor som t.ex. bambustrumpor. De har en viss antibakteriell effekt och motverkar därmed dålig lukt samtidigt som de låter fötterna andas.

Dagligt underhåll av dina skor

För att bevara väldoften behöver dina skor behandlas väl. Den goda nyheten är att det inte tar så lång tid att ge skorna den kärlek de behöver.

Håll skorna torra

En av de viktigaste punkterna är att se till att skorna förblir torra – speciellt invändigt. Undvik att vara allt för ordningsam och ställa in skorna i ett skoskåp precis efter att du har tagit av dem. Låt dem hellre stå framme ett tag så att fukten hinner avdunsta. Det är också en bra idé att ta ur sulorna om det går.

Om skorna har blivit ordentligt blöta, t.ex. efter en joggingtur i regn, är det bra att stoppa tidningspapper i skorna i skorna medan de torkar. Låt tidningspappret sitta i minst en halvtimmes tid så att det kan suga upp den värsta fukten.

Använd tvättmaskinen

Överraskande många tygskor mår bra av en liten tur i tvättmaskinen. Även vissa modeller av löparskor klarar en maskintvätt, men läs skötselråden först innan du slänger in de dyra märkesskorna i tvätten.

Skor som torkar efter tvätt i tvättmaskinen

LÄS OCKSÅ: 8 saker du kanske inte visste kan tvättas i tvättmaskinen

Använd en fot-deo

En fot-deodorant håller fötterna torra och hämmar transpirationen. Den kan också neutralisera dålig lukt. Fot-deo hittar du i välsorterade personvårdbutiker och större apotek.

Byt skor och strumpor regelbundet

Byt strumpor varje dag. Om du har problem med fotsvett räcker det kanske inte att byta strumpor varje morgon. Ha med ett extra par och byt efter behov under dagen.

Du kan också motverka dålig lukt genom att undvika att ha samma skor flera dagar i sträck. Ha minst två par som du växlar mellan. På så sätt får varje par en vilodag innan de används igen.

Är skadan redan skedd? Så blir du av med dåligt lukt i skorna

Ibland går det inte att förhindra. Skorna luktar – kanske till och med så mycket att du undviker att använda dem. Det är ofta frestande att kasta skorna, men i många fall går det faktiskt att rädda situationen. Så pröva ett par av de här råden innan du kastar ut skorna.

1. Bekämpa lukten med bikarbonat

En sur lukt kan bero på att just pH-värdet är för surt. Då kan man bekämpa det med något basiskt. Och vad har du i köket som är basiskt – jo, bikarbonat!

LÄS OCKSÅ: Bikarbonat – 8 fantastiska rengöringstips och vardagshacks

Häll i ½ - 1 tsk bikarbonat i varje sko och låt dem stå över natten. Dammsug skon inuti dagen efter. Om dina skor tål det kan det också göra skorna gott att få sig en svängom i tvättmaskinen.

2. Frys bort lukten

Bakterierna som orsakar dålig lukt dör ofta i låga temperaturer. Lägg dina skor i en plastpåse och lägg in i frysen över natten. Om du har minusgrader utomhus kan du också lämna skorna utanför ytterdörren över natten.

LÄS OCKSÅ: 6 oväntade ting som du inte visste att du kunde använda frysen till

3. Ett äkta husmorstips

Flera skor mår bara bra av att tvättas i tvättmaskinen. Om du vill ge dem en extra kärleksfull behandling kan du börja med att blötlägga dem i ättika.

  1. Blanda 2 dl ättika med 5 dl vatten i en balja
  2. Låt skorna bada några timmar
  3. Tvätta dem sedan i tvättmaskinen som vanligt

Fler tips till smart rengöring

Rengöring

Favoriter

Stäng