Finns det egentligen något mer somrigt än fläder och jordgubbar? Här har vi samlat 5 spännande och annorlunda recept som kombinerar dessa sommarens smaker. Låt dig inspireras!
Bruschetta med mozzarella, jordgubbar och flädervinägrett
Flädervinägrett
- 2 msk flädersaft koncentrerad
- 1 msk äppelcidervinäger
- 3 msk olivolja
- Salt och peppar
Rör ihop alla ingredienser i en skål och ställ åt sidan medan du förbereder dina bruschettas.
Bruschettas
- Brödskivor av typ surdegslevain eller ciabatta
- 1 mozzarella i lagom stora skivor
- 1 pressad vitlöksklyfta
- 2 tomater (stora)
- En halvliter färska jordgubbar
- Färsk basilika
- Flytande honung
- Olivolja
- Salt och peppar
Gör så här
Tärna tomater och jordgubbar och blanda med lite flytande honung, salt och peppar. Låt blandningen stå och dra i rumstemperatur medan du rostar brödskivorna i ugn med pressad vitlök och olivolja ovanpå. Du väljer själv om du vill lägga på mozzarella och låta den smälta med i ugnen eller om du föredrar att ha den kall ovanpå brödet.
När bröden har en vacker färg tar du ut dem och breder på jordgubbs- och tomatblandningen. Toppa med lite flädervinägrett och färsk basilika.
Ljummen färskpotatissallad med touch av fläder och het jordgubbssalsa
Receptet är inspirerat från köket.se och alltommat.se.
Potatissallad
- 800 gram nykokt färskpotatis
- 100 gram gräslök
- 1 blekselleri skuren i tunna skivor
- 10 rädisor
- 1 vitlöksklyfta
- 1 äpple
- 400 gram turkisk yoghurt
- 2 msk dijonsenap
- 2 msk honung
- Saft från en halv citron
- 0,5 dl koncentrerad flädersaft
- Salt och peppar
Gör så här
Skiva den fortfarande varma potatisen och hacka alla grönsaker och äpplet i mindre bitar.
Rör ihop yoghurt, dijonsenap, honung, citronsaft, pressad vitlök och flädersaft och blanda med grönsakerna, äpplet och potatisen. Smaka med salt och peppar.
Het jordgubbssalsa
- 250 gram färska jordgubbar
- 1 schalottenlök
- 1 röd chilifrukt
- 2 msk muscovadosocker (eller farinsocker)
- 0,5 msk balsamvinäger
- En nypa salt
Gör så här
Finhacka chili och lök och blanda med jordgubbarna hackade i lite större bitar. Blanda ned socker, salt och vinäger och låt det stå svalt och dra till sig ett tag före servering.
Grillad halloumisallad med jordgubbar och fläderdressing
Receptet är inspirerat från max.se
Halloumisallad
- 300 gram jordgubbar
- 1 påse babyspenat eller blandad sallad
- 2 dl färdigkokt bulgur
- 1 paket halloumi
- Färsk basilika och mynta
- Lite olivolja att steka i
Fläderdressing
- 2 msk flädersaft koncentrerad
- 1 msk äppelcidervinäger
- 3 msk olivolja
- Finhackad, färsk basilika och mynta
- Salt och peppar
Gör så här
Vispa ihop alla ingredienser till vinägretten och ställ åt sidan medan du förbereder salladen.
Hacka jordgubbarna i stora bitar och blanda med salladsblad, bulgur, mynta- och basilikablad.
Skär halloumin i skivor och grilla eller stek på ganska hög värme i lite olja så att de får vacker färg. Strö hallouminskivorna över salladen och ringla vinägrett över. Servera medan halloumin fortfarande är varm.
Tiramisù med färska jordgubbar och flädersaft
Receptet är hämtat från köket.se
- 2 liter färska jordgubbar
- Ca 1,5 dl koncentrerad flädersaft
- 1 dl limoncello (kan uteslutas)
- 1 förpackning savoiardkex (200 gram)
- 2 ägg
- 0,5 dl strösocker
- 200 gram mascarpone
- 3 dl vispgrädde
Gör så här
Skilj äggulorna för vitorna och lägg undan gulorna i en separat skål. Var noga med att ingen äggula kommer ned med vitorna. Vispa sedan äggvitorna till ett fast skum.
Vispa därefter äggulorna och sockret pösigt. Tillsätt mascarpone och vispgrädde och vispa till en krämig konsistens. Vänd sedan försiktigt ned vitorna i mascarponekrämen.
Skölj och ansa jordgubbarna och skär i tunna skivor. Blanda flädersaft och limoncello i en tallrik och doppa kexens sockriga undersida i vätskan. Lägg sedan i en ugnsform med den doppade sidan nedåt. Varva mascarponekräm och skivade jordgubbar i lager ovanpå kexen och låt det hela stå och dra till sig i kylen i några timmar före servering.
Vit chokladmousse med en fräsch känsla av jordgubbar, yoghurt och fläder
Receptet är hämtat från mat.se
- 200 gram jordgubbar (färska eller frysta)
- 1 dl matlagningsyoghurt
- 200 gram vit choklad
- 1 dl koncentrerad flädersaft
- 3 dl vispgrädde
Gör så här
Skölj och ansa de färska jordgubbarna och mixa samman. Tillsätt yoghurt och flädersaften. Vispa grädden tills visparna sätter spår (ganska fast konsistens).
Smält chokladen, antingen i vattenbad eller försiktigt i mikron. Vänd försiktigt ned vispgrädden och jordgubbs- och fläderyoghurten i chokladen och häll sedan på små serveringsglas.
Ställ kallt 1 timme och dekorera med t.ex. lite riven choklad eller några färska myntablad.