Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 12:00-17:00
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • Fredag08:30-16:00
  • Lördag12:00-17:00
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Dina Produkter

Snabbguide: Vilka kastruller och stekpannor passar till en induktionshäll?

Induktionsplattor är både smarta och effektiva, men de kräver specifik köksutrustning för att fungera optimalt. Vi ger dig några bra tips på vilka grytor och pannor som fungerar bra till induktion. Du får också en smart checklista som du kan följa när du ska köpa ny utrustning till din induktionshäll.

Så fungerar det

Ibland kan du uppleva att din induktionshäll ger ifrån sig små klickljud. Detta sker typiskt sett då köksutrustningen inte är anpassat för spisen. En induktionshäll fungerar med hjälp av magnetspolar som skapar en elektrisk ström i botten av kastrullen eller stekpannan. När strömmen alstras uppstår värme som sprider sig till maten. För att induktionen ska fungerar ordentligt är det därför viktigt att köksutrustningen är magnetisk.

Magnetiska kastruller och stekpannor

Utrustning till induktionsspis finns i flera olika material. Gjutjärn är magnetiskt i sig själv men kastruller och stekpannor i aluminium eller rostfritt stål behöver en magnetisk botten som innehåller järn. En typ är en så kallad sandwichbotten, där kastrullbottnen är gjord i flera olika material som ligger i lager. I mitten finns ett magnetiskt lager som gör att kastrullen kan användas på en induktionsspis.

Enkelt tips för att kolla om din köksutrustning är magnetisk

Ett enkelt sätt att kolla om kastrullen eller stekpannan är magnetisk är att hålla en magnet mot botten. Om magneten dras mot kastrullen så kan du använda den på din induktionshäll.

Gjutjärn är bäst

Vi har allierat oss med Witt som är kända för att göra spishällar av hög kvalitet. Enligt Witt får man bäst effekt och lägst ljudnivå genom att använda gjutjärn till sin induktionsspis. Ju större innehållet av magnetiskt järn är, desto mindre oväsen kommer induktionsspisen att göra.

Vad betyder egentligen priset?

Det finns flera producenter av köksutrustning vars produkter passar till induktionsspisar. Men långt ifrån alla är lika bra. Ett högt pris behöver inte nödvändigtvis innebära ett bra resultat eftersom dyra kastruller kan ha en tunn sandwichbotten med endast 0,5 mm magnetiskt järn. För bäst resultat ska du välja solida gjutjärnsprodukter oavsett tillverkare.

Vad betyder egentligen priset

Checklista till inköp av induktionskastruller

  • Börja alltid med att kolla efter induktionssymbolen på emballaget eller på undersidan av kastrullen/stekpannan. Symbolen är en garanti för att utrustningen faktiskt är anpassad till induktion.

Symbol för induktion

  • Köp endast kastruller som passar perfekt till storleken på din kokplatta. Om du väljer en kastrull med en mindre ”kokningszon” i botten, är det den zonen som ska passa till spisplattan. Detta behöver du såklart inte tänka på ifall du har en avancerad induktionshäll som kan anpassa storleken på plattan efter kastrullen.

  • Var noga med kvaliteten. Som vi var inne på tidigare hänger kvalitet och pris inte alltid samman. Om du tycker det är svårt att själv bedöma kvaliteten kan det vara en god idé att kolla efter recensioner på nätet eller fråga en specialist. Du kan också prova att avtala med handlaren, om du kan få lämna tillbaka utrustning som du inte tycker ger ett önskvärt resultat.

Fler lästips!

Favoriter

Stäng