Spårningsinfo saknas just nu p.g.a. problem hos transportören. Leveranser sker som vanligt.

Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 08:30-21:00
 • Måndag 08:30-21:00
 • Tisdag08:30-21:00
 • Onsdag08:30-21:00
 • Torsdag08:30-21:00
 • FredagStängt
 • LördagStängt
 • Söndag12:00-17:00
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Matlagning

Söt frukost eller sund dessert: chiagröt med hallon

Chiafrön har gjort braksuccé i Sverige. Fröna är pyttesmå men späckade med nyttigheter vars hälsobringande effekt prisas av både hälsoexperter och trendiga matbloggare. Men vad är det med chiafrön som gör dem så nyttiga egentligen? Häng med när vi tar reda på svaret. Dessutom bjuder vi på vår version på läcker chiagröt med hallon.

Vad är chiafrö?

Chiafrön lever verkligen upp till sitt rykte. Det lilla fröet kan verka litet och anspråkslöst, men det har en lång rad med bra egenskaper. T.ex. kan de absorbera upp och hålla vätska upp till 12 gånger sin egen vikt. Därmed har kroppen lättare att hålla vätskebalansen samtidigt som det ger en större mättnadskänsla. Dessutom innehåller det massor av protein och kalcium – ett riktigt superfrö helt enkelt!

Enda minuset är att chiafrön knappast är bland de billigaste produkterna på hyllorna i matbutiken. Dock behöver du inte så mycket eftersom fröna suger upp så pass mycket vätska. En liten mängd räcker långt.

chiafrön

Mättande chiagröt med hallon till 1 person

En stor fördel med den här gröten är att du inte behöver koka den – inget slit vid spisen om morgonen alltså. Den ska bara stå och dra i kylskåpet över natten. Laga den därför på kvällen och lämna gröten att dra över natten. På så sätt sparar du också dyrbara minuter morgonen därpå.

Vi använder hallon i vår version men du kan enkelt byta ut mot annan frukt och bär. En bärblandning i fryspåse kan passa utmärkt eller varför inte lite mango som ger en tropisk touch på den hela.

Du behöver

 • 2 ½ msk chiafrön
 • 100 g hallon (färska eller frusna)
 • 2 dl mjölk, sojamjölk, rismjölk eller mandelmjölk
 • Ev. 1 tsk vaniljsocker

Så gör du

Om du använder färska hallon ska de först sköljas och droppa av. Beroende på vilken konsistens du vill ha på gröten kan du välja mellan att mosa hallonen med en gaffel eller mixa dem helt. Frusna bär ska tinas något och sedan mosas.

Blanda de mosade bären med chiafröna, mjölk och eventuellt vaniljsocker för lite mer sötma. Vaniljen passar särskilt bra om du ska äta gröten som dessert. Täck över med plastfolie och låt dra några timmar i kylskåpet – gärna över natten.

Rör runt i gröten före servering. Pynta gärna med lite färsk mynta, färska hallon eller chokladsspån – det är bara din egen kreativitet och smak som sätter gränserna.

Mer inspiration: chokladpudding med chiafrön och kokos

Chiafrön kan användas i massor av olika kakor, puddingar, gröt och mera. I den här videon visar Leila hur du kan göra en mumsig chokladpudding med chiafrön – en dessert som du kan njuta med lite bättre samvete.

Embedded content: https://www.youtube.com/watch?v=OjoJLfX8hF4

Andra goda idéer till morgonkvisten

Favoriter

Stäng