Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 08:30-21:00
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • Fredag08:30-16:00
  • Lördag12:00-17:00
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Chatten är
öppen

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Matlagning

Sommar, sol och jordgubbstårta!

Här får du ett superduper recept på en smarrig jordgubbstårta som också glutenallergiker kan vara med att kalasa på.  Men... är du riktigt tidspressad ger vi dig ett par tips längs ner i artikeln så du kan fuska dig till en nästan lika läcker tårta.

Till botten behöver du:

Receptet är hämtat från Carro och Karins program - Hemmafixarna och du kan se hur de gör i efter ingridienslistan härnedanför, (tårtan börjar c:a 2 min 50 sek in i klippet ).

  • 125 g rumsvarmt smör
  • 1,5 dl strösocker
  • 4 äggulor
  • 1/2 dl mjölk
  • 3 dl glutenfri mjölmix (finns i nästan alla matbutiker)
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk mortlade kardemummakärnor

Gör så här:

Sätt ugnen på 150 grader. Vispa smör och socker på hög effekt. Tillsätt en äggula i taget samtidigt som du förtsätter vispa. Häll i mjölken. Blanda ihop den glutenfri mixen med bakpulver, salt och de mortlade kardemummakärnorna och häll i smeten. Rör ihop så det blir en jämn smet. 

Embedded content: https://www.youtube.com/embed/pNF6meiXUVs

Till märänglocket behöver du:

  • 4 äggvitor
  • 2 dl strösocker
  • 1 tsk citronsaft
  • 50 g mandelspån

Gör så här: 

Vispa äggvitorna till ett fast skum. Tillsätt sockret lite i taget samtidigt som du vispar. Avsluta med citronsaften. Marängen är klar när den är blank och med fasta toppar (du ska kunna vända skålen upp och ned).

LÄS OCKSÅ: Enkel dessert: Bakade äpplen med mandel och kanel

Formen på kakan bestämmer du själv. Du kan antingen breda ut smeten i en långpanna 30 x 40 cm (eller gör den kvadratisk). Du kan också fördela smeten i två 24 cm springformar klädda med bakplåtspapper, eller rita två ringar på 24 cm diameter på ett bakplåtspapper och fördela smeten i dessa två.

Avsluta med at strö över mandelspån. Grädda i nedre delen av ugnen i 150 grader i ca 40 minuter. Låt svalna något i formen och lägg sedan på galler. Låt det svalna helt.

Till fyllning och pynt behöver du:

  • 3-5 dl vispgrädde 
  • 1-2 liter jordgubbar

Gör så här

Vispa grädden och rensa jordgubbarna. Stapla bottnarna på varandra med fyllning och jordgubbar emellan. Dekorera med jordgubbar och citronmeliss överst. Har du inte citronmeliss kan d  också låta bli att rensa de jordubbar du lägger överst på tårtan. Det gröna gör att det se riktigt fint och inbjudande ut. 

Den supersnabba!

Du kan utan problem göra en kanongod tårta utan att baka själv.  Köp två färdiga marängsbottnar. Du kan välja att fylla den med glass, vaniljkräm, grädde, lemoncurd, valfri sylt eller något helt annat, eller blanda fritt. Och till sist  jordgubbar.  Lägg lite grädde eller vaniljkräm överst. Skölj jordgubbarna och lägg på dem med blast och det hela - ser gott och profesionellt ut! 

 Smaklig tårta!

Vill du ha flera tips och spännande artiklar?

Dessert
Till kaffet
Recept

David från Tretti

Favoriter

Stäng