Spårningsinfo saknas just nu p.g.a. problem hos transportören. Leveranser sker som vanligt.

Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 08:30-21:00
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • Fredag08:30-16:00
  • Lördag12:00-17:00
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Tips & Trix

Spara pengar med dessa 12 goda vanor i köket

Strömslukande apparater, en rinnande vattenkran och matvaror som börjat lukta och som bara ska slängas ut. Det är lätt hänt att  utgifterna skenar i väg på grund av dåliga vanor i köket - som tur är kan dåliga vanor lätt bytas ut mot goda vanor.

1. Rätt temperatur i kylskåpet och frysen

Det finns ingen anledning till att ha allt för låga temperaturer - det betyder bara att du använder onödigt mycket ström. Frysen bör stå på -18 °C och kylskåpet på 5 °C. Kallare än så behöver det inte vara.

2. Titta i kylskåpet innan du handlar

Ett gott råd är att inte handla när du är hungrig – ett annat bra råd är att titta igenom kylskåpet innan du åker och handlar.  På så vis undviker du både att handla dubbelt, samtidigt som du vet vad det är du behöver komplettera med!

kylskåp

3. Låt inte vattenkranen rinna

Stäng av vattenkranen när du t.ex. skalar potatis. Det samma gäller om du diskar för hand. Fyll i stället en balja med vatten - en att diska i och en att skölja i. 

4. Använd inte för mycket vatten när du kokar

Oavsett om du kokar grönsaker eller potatis ska de bara ha vatten så att de precis täcks. Grönsaker som broccoli behöver inte ens kokas. Det räcker att de får stå i vatten du kokat i vattenkokaren och dra ett par minuter. Det sparar både ström och ger broccolin lite tuggmotstånd.

potatis i vatten

5. Återanvänd avkalkningsvattnet till duschhuvudet

Spara ättiksvattnet från kaffebryggaren eller vattenkokaren om du avkalkar dem. Häll vattnet i en plastpåse och bind den runt duschhuvudet i badrummet. Se till att duschhuvudet är helt täckt  av ättiksvattnet. Efter ett par timmar är duschhuvudet skinande rent igen 

6. Använd vattenkokaren

När du ska koka spagetti, potatis eller pasta, kan det betala sig att koka upp vattnet i vattenkokaren först och därefter hälla över det i en kastrull. Vattenkokaren använder bara en bråkdel av den ström en spisplatta använder för att bli varm. 

7. Använd grytor i rätt storlek

Det kan verka lite omvänt, men en liten kastrull kan vara skyldig till en betydligt större energiförbrukning än större. Det är i alla fall det som händer om grytan är mindre än kokplattan. Faktiskt kan en gryta som bara är 1 cm mindre i diameter än kokplattan orsaka energispill på upp till 20%. 

kastrull induktionshåll

8. Köp energivänliga vitvaror

Det kan finnas stora summor att spara om du byter ut ditt gamla kylskåp eller din gamla frys med en mer energisnål modell. Som utgångspunkt ska du välja modeller med energimärkning A+++ om du vill spara ström. De energivänliga modellerna kan vara dyrare i inköp men den extra utgiften betalar sig i längden. 

9. Utnyttja eftervärmen

Eftervärme har du i både spisen och i ugnen. Stäng av dem några minuter innan maten är färdig och utnyttja eftervärmen i stället för att bara låta den gå till spillo. 

10. Använd mikron till en del av matlagningen

Viss mat kan tillagas eller bara värmas upp i mikrovågsugnen. Det är betydligt mer energisnålt än att starta ugnen eller använda alla plattor på spisen.

rosenkl i mikroovn-841698-edited

11. Fyll upp diskmaskinen och använd energiprogrammet

Det har betydelse om diskmaskinen kör 4 eller 6 gånger i veckan. Fyll alltid upp diskmaskinen utan att överfylla den. Och använd alltid diskmaskinens ekonomiprogram. 

12. Häll över kaffet i en termos

Vi svenskar dricker otroliga mängder kaffe. Men istället för att låta kaffebryggaren stå på för att hålla kaffet varmt är det en bra idé att hälla upp kaffet i en termos. Du kan spara många hundra kronor om året på att ändra en sådan enkel dålig vana.  

Flera tips till ditt kök

Spartips

Casper från Tretti

Casper hjälper dig att förstå dina vitvaror lite bättre. Han dyker gärna ned i bruksanvisningarna och förklarar vad de tekniska termerna betyder. Dessutom är han en kaffenerd som verkligen uppskattar en välsmakande kopp kaffe.

Favoriter

Stäng