Spårningsinfo saknas just nu p.g.a. problem hos transportören. Leveranser sker som vanligt.

Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 08:30-21:00
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • Fredag08:30-16:00
  • Lördag12:00-17:00
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Dina Produkter

Sparar man egentligen energi på att använda snabbprogrammet på diskmaskinen?

Av både miljömässiga och ekonomiska orsaker har vi blivit vana att titta efter en bra energiklass när vi väljer vitvaror. Det här tankesättet smittar också av sig på sättet som vi använder våra produkter. Många använder snabbprogrammet på diskmaskinen i hopp om att spara på elen och vattenförbrukningen, men fungerar det verkligen så? Vi går till botten med saken – häng med!

Är korta program energibesparande?

Med samma logik som man duschar kortare tid för att spara på vattnet använder många regelmässigt de korta diskprogrammen för att spara både på el- och vattenförbrukningen. Men det är inte alltid som det är den bästa lösningen. Många diskmaskiner använder t.ex. mer vatten för att göra rent på kortare tid.

Dessutom torkar några diskmaskiner sämre på snabbprogrammet eller så blir disken inte helt ren. Då blir du tvungen att efterdiska för hand – och så stiger vattenförbrukningen igen.

Använd hellre snabbprogrammet när tiden är knapp

Snabbprogrammet är egentligen utvecklat för att, precis som namnet antyder, diska snabbt. Använd därför bara programmet när du har ont om tid, t.ex. om du har middagsgäster på besök och saknar tillräckligt med rena tallrikar. Så vilket program är bäst om man vill diska energisnålt?

Skålande middagssällskap

Leta efter eco-symbolen

Många diskmaskiner har ett eco-program som använder snålt med vatten och diskar vid lägre temperatur. Tack vare den låga temperaturen går det inte heller åt så mycket el. Däremot tar det längre tid än ett vanligt diskprogram.

Långsamt men effektivt

Om vi använder en metafor kan man säga att eco-programmet är som att ligga lång tid i blöt i en balja med lite kallt vatten i botten. Inte särskilt trevligt för människor, men perfekt för disken. Vattnet får tid att lösa upp fett och fastbrända matrester samtidigt som minimalt med energi går åt till att värma vattnet under tiden. Liksom i fabeln om haren och sköldpaddan går eco-programmet långsamt men säkert i mål med disk lika ren som med ett vanligt program.

Rent porslin vinglas tallrikar

Ta kål på bakterierna då och då

Nackdelen med eco-programmet är att bakterierna som ansamlas i diskmaskinen kan överleva i den lägre temperaturen. Kör därför omväxlingsvis ett diskprogram med hög temperatur för att rensa maskinen och ta död på eventuella överlevare. Så slipper du dålig lukt i diskmaskinen.

Fler spartips till hemmet

Spartips

Favoriter

Stäng