Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 08:30-21:00
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • Fredag08:30-16:00
  • Lördag12:00-17:00
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Chatten är
öppen

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Dina Produkter

Strykjärn vs handhållen steamer – vad är för- och nackdelarna?

Att stryka är knappast svenskarnas favoritnöje, därför är det inte så konstigt att fler och fler hakar på trenden med handhållna steamers istället för ett traditionellt strykjärn. En steamer lovar nämligen att ta bort veck och skrynklor snabbt och smidigt medan kläderna fortfarande hänger på sina galgar. Men funkar det verkligen? Häng med när vi låter steamern utmana strykjärnet på duell!

Vad är en steamer?

En handhållen steamer (eller en ångstrykare som den också kallas) kan användas både horisontellt och vertikalt för att släta ut veck och skrynklor i plagg. Den använder het ånga för att få bukt med skrynklorna. Värmen och fukten löser upp vecken och när plagget torkar försvinner skrynklorna.

Den lätta vikten gör att du enkelt kan hålla steamern i en hand och använda direkt på plagg som hänger på sin galge. På så sätt slipper du att släpa fram strykbrädan eller hitta en plan yta någon annanstans. Några steamers är dessutom utformade så att du kan pressa dem mot kläderna för en mer effektiv strykning.

Steamern – den smidiga och flexibla utmanaren

Den största fördelen med en steamer är just att den smidigt kan hanteras med en hand och stryka plaggen vertikalt direkt på galgen. Den är mer effektiv än det gamla husmorsknepet att hänga in plaggen i badrummet medan man själv tar en varm dusch. Behandlingen är också skonsam mot känsliga textiler och den heta ångan tar dessutom kål på bakterier om du behandlar samma ställe i ca. 10 minuter.

Steamer - dame

En annan fördel är att steamern enkelt kan packas ned och tas med på resan. Perfekt för att fixa till kavajen inför affärsmötet eller snygga till finkläderna till festen som man är bortbjuden på.

Slutligen är det generellt bra att vädra och ånga sina kläder istället för att rutinmässigt slänga allt direkt i tvättkorgen. Ju mindre ett plagg tvättas, desto längre håller det och dessutom är det bra för miljön då det ju går åt mindre vatten och el. Win-win helt enkelt!

Strykjärnet – den pålitliga och uthålliga försvararen

Nackdelen med en steamer är att den inte har en så stor vattenbehållare. Den har därmed en lägre kapacitet och klarar inte lika många plagg som ett vanligt ångstrykjärn. Om du regelbundet behöver stryka flera skjortor, kjolar och byxor kan det kännas irriterande att behöva fylla på steamern hela tiden. I så fall är ett ångstrykjärn ett säkrare kort – eller kanske till och med en ångstation som har en ännu större vattentank.

Strygejern - mand

En annan sak som du ska vara uppmärksam på är att en steamer inte kan rikta ångan lika bra som ett strykjärn. Eftersom man dessutom använder steamern horisontellt kan en del av den heta ångan spridas i luften istället för att absorberas av kläderna. För att undvika att du bränner dig medföljer en skyddshandske till de flesta steamers, men läs noga i produktbeskrivningen för att vara säker.

En steamer är också bäst till de större ytorna på klädesplaggen såsom ryggen, långa ärmar eller kjolen. För riktigt tuffa rynkor är strykjärnet ett mer pålitligt alternativ.

Typ Fördelar Nackdelar
Steamer Kan stryka direkt på galgen.
Smidig att ta med på resa.
Skonsam mot känsliga plagg.
Mindre precis i att rikta vattenångan (använd handske).
Liten vattenbehållare.
Strykjärn Mer effektiv mot hårda veck.
Större vattenbehållare.
Otymplig att använda och kräver plant underlag.

Skjorter

Stor hög med skrynkliga kläder? Investera i en torktumlare med ångfunktion

Står du ofta med en hel hög tvätt som ska strykas? Då kanske du borde titta efter en torktumlare med ångfunktion istället för en steamer eller ett strykjärn. Med hjälp av ångan kan torktumlaren faktisk klara att ta bort de allra flesta veck och skrynklor utan att du behöver lyfta ett finger!

Embedded content: https://www.youtube.com/watch?v=7FxAMVTlk0I

Det är dock viktigt att du tar ut kläderna direkt när programmet är färdigt. Om kläderna får ligga kvar huller om buller i torktumlaren efter avslutat program uppstår nämligen nya skrynklor…

Budget-knep: använd isbitar!

Om det bara är någon gång ibland som du behöver stryka flera omgångar klädesplagg kan du pröva att ta till isbitsknepet. Lägg in några isbitar i torktumlaren och kör igång den på det varmaste torkprogrammet. Isbitarna kommer smälta och bli till vattenånga som hjälper till att släta ut vecken. Inte lika effektivt som en ångfunktion såklart, men en bra reservplan!

Fler tork- och stryktips

Favoriter

Stäng