Spårningsinfo saknas just nu p.g.a. problem hos transportören. Leveranser sker som vanligt.

Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 08:30-21:00
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • Fredag08:30-16:00
  • Lördag12:00-17:00
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Tips & Trix

Svarta fläckar på kläderna efter tvätt eller torktumling? Så blir du av med dem!

Har du någon gång upplevt att kläderna har fått märkliga fläckar efter torktumlingen? Eller har det hänt att nya fläckar tillkommit efter att kläderna fått en tur i tvättmaskinen? Det finns flera förklaringar på varifrån dessa mystiska fläckar kommer ifrån.

Vad gick fel?

Typiskt sett är det två olika saker som kan vara boven i dramat. Båda två sätter sina spår, men lyckligtvis är det olika spår, vilket gör det möjligt att se på fläckarna och avgöra vilken lösning som ska till.

Vad gick fel

1. Mörka, ringformade fläckar

Är fläckarna cirkelformade och har ungefär samma storlek som hållen i tvättrumman? Då kan problemet med stor sannolikhet skyllas på smutsig beläggning på utsidan av trumman. Under centrifugeringen pressas kläderna ut genom hålen och kommer därmed i kontakt med utsidan av trumman.

En vanlig orsak till en smutsig ytbeläggning är överdosering av tvättmedel. Genom att endast använda den rekommenderade dosen tvättmedel i förhållande till tvättmängden undviker du att överflödigt tvättmedel lägger sig runt utsidan på tvättrumman.

Du kan köra en tom maskin utan tvättmedel för att försöka ”skölja ut” rester av tvättmedel som redan ligger i tvättmaskinen.

2. Rost- eller oljefläckar

Om du får rost- eller oljefläckar på kläderna är det troligtvis ett mekaniskt fel. Förmodligen är problemet att lagret är utslitet och behöver bytas. Du kan köpa lager som reservdel till tvättmaskinen och byta själv – eller köpa tjänsten av en professionell reparatör.

Så blir kläderna fläckfria igen

Rost- och oljefläckar kan vara riktigt svåra att bli av med. Speciellt olja är ofta en riktig mardröm. Dessutom kan kläderna börja lukta mögel, vilket inte heller är särskilt kul. Men ingen panik – vi har några knep som kan lösa situationen.

Olja

För oljefläckar på vanlig kulörtvätt kan du använda potatismjöl eller rågmjöl. Strö mjölet över fläckarna och låt det torka in ordentligt. Borsta sedan av mjölet och tvätta kläderna med ett enzymhaltigt tvättmedel. För vitt tvätt gäller samma sak, men tvättmedlet får gärna innehålla blekmedel.

Ylle och liknande material får också en mjölbehandling och tvättas sedan som vanligt med ett tvättprogram anpassat för ylle.

För siden och liknande material gäller det att vara lite mer försiktig. Gnid in fläckarna med stark sprit, t.ex. hushållssprit. Du kan också testa med lacknafta.

Pröva först på en bit som inte syns för att vara säker på att plagget tål medlet. Sedan kan du försöka lösa upp fläcken underifrån för att undvika att oljan gnuggas djupare in i fibrerna.

Kör sedan plagget med ett extra skonsamt program i maskinen eller handtvätta ifall plagget överhuvudtaget inte tål maskintvätt.

Rost

Bomullstvätt och mörkt ylle läggs i blöt i fet mjölk över natten. Tvätta sedan kläderna på lämpligt program med enzymhaltigt tvättmedel för kulörtvätt eller blekande tvättmedel för vittvätt.

För ljust ylle eller känsliga material kan du pröva att lösa upp fläcken med lite citronsyra innan du tvättar plagget med ett lämpligt program.

Mögelfläckar

Ett klassiskt husmorstips är att använda ättika eller vinäger för att lösa upp mögelfläckar. Du kan pröva att lägga kläder i blöt i ättika blandat med vatten innan du tvättar plagget med lämpligt tvättprogram.

Dålig lukt?

Om kläderna doftar unket eller mögel utan att du kan se några fläckar kan orsaken vara att du normalt tvättar på så låga temperaturer att bakterierna inte dör.

Om du vanligtvis tvättar på max 60 ℃, kan det vara smart att köra ett program med högsta möjliga temperatur en gång i månaden. På så sätt undviker du att bakterier ansamlas och växer till inne i tvätttrumman.

En annan smart sak är att låta luckan till torktumlaren stå öppen ett par timmar efter avslutad torkning så att den sista restfukten kan förångas. På så sätt undviker du att fukten skapar kalkavlagringar eller ger upphov till dålig lukt och mögeltillväxt.

Fler tvättmaskinstips

Rengöring

Favoriter

Stäng