Vi upplever just nu problem med vår leveranstjänst. Beställningar kan anlända senare än väntat.

Ett fel hos transportören har orsakat leveransförseningar för vissa beställningar. Stort tack för ditt tålamod och förståelse! Vi hoppas snart kunna leverera som vanligt. Frågor? Maila [email protected].

Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 12:00-17:00
 • Måndag 08:30-21:00
 • Tisdag08:30-21:00
 • Onsdag08:30-19:00
 • Torsdag08:30-21:00
 • Fredag08:30-16:00
 • Lördag12:00-17:00
 • Söndag12:00-17:00
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Matlagning

Svenska nationaldagen – fira med en typisk svensk silltårta!

Den 6 juni firar vi svenska nationaldagen, men visste du att det också är färskpotatisens och sillens dag? Färskpotatis och sill kan sägas ha uppnått ikonstatus i Sverige. Det blev t.o.m. framröstad som den svenska nationalrätten i programmet Morgonpasset i P3. Så varför inte fira nationaldagen med en härlig silltårta?

En ny helgdag i vår kalender

Nationaldagen är en relativt ny helgdag i vår kalender. Bland mina vänner och bekanta råder det fortfarande en viss osäkerhet – hur firar man egentligen svenska nationaldagen? Ska man fira den? När man ser flaggviftande norrmän som rörda till tårar sjunger nationalsång för 17 maj känner man sig som svensk ofta lite stel och främmande inför all festyra. Vi har ju inte direkt några traditioner till vår nationaldag. Mitt förslag är att fira med sill och färskpotatis – både typiskt svensk och typiskt gott.

En rätt som passar den svenska jantelagen

För en utlänning kan det vara svårt att förstå varför svenskar hetsar upp sig så inför denna till synes enkla rätt. Här är en rolig film där man försöker förklara poängen med denna läckerhet för utländska turister. Embedded content: https://www.youtube.com/watch?v=ltC8kkOnH5g

Färskpotatis eller nypotatis?

En språkdebatt som alltid blossar upp kring vårkanten är ifall det heter färskpotatis eller nypotatis. Skillnaden är dialektal – södra Sverige säger mest nypotatis medan resten av landet helst håller sig med färskpotatis. Oavsett vad man kallar den så är den första potatisen en mjäll läckerhet som annonserar sommarens intåg.

Potatis – en knölig historia

Potatisen omfamnades inte direkt av svenska folket när den kom till Sverige under senare halvan av 1600-talet. Troligtvis odlades den i början mest som prydnadsväxt i slottsträdgårdar runt om i landet. Det var inte förrän en kvinna, grevinnan Eva Ekeblad (född de la Gardie) upptäckte att man kunde göra brännvin av potatis som odlingen spred sig till gemene mans hem. Olyckligtvis gav detta upphov till ett enormt superi, men tur i oturen var att man insåg potatisens förtjänst som föda. Det räddade många fattiga familjer undan svält och etablerade potatisen som basföda i den svenska husmanskosten.

Färskpotatis

Sillen slipprade sig in i finrummen

Även sill var från början fattigmanskost som blev folkkär och fick en naturlig plats på allas högtidsbord. Sillen förknippas starkt med den svenska västkusten. Där florerar skrönor från den senaste sillperioden på 1800-talet som säger att sillstimmen var så tjocka att fisken hoppade upp av sig själv på båtarnas däck. På silltokiga Klädesholmen i Bohuslän firar man sillens dag lika mycket som nationaldagen.

Tre snabba sillar:

 • Sill som fångas i Östersjön norr om Kalmar kallas strömming. Det är dock en och samma art – Clupea harengus.
 • SOS är en unik rätt för klassiska svenska krogar och betyder Smör – Ost – Sill.
 • En sill kan bli upp till 25 år gammal men blir vanligtvis max 10 år.

Sill hel fisk

Enkel matjessilltårta

Det här receptet lagade min mamma när vi barn skulle smaka matjessill för första gången. Blandningen av ägg, purjolök och gräddfil liknar gubbröra och utgör en mjuk konstrast mot matjessillens krydda. Dessutom är den superlätt att svänga ihop.

Du behöver:

 • Hårdkokta ägg
 • Purjolök
 • Matjessill
 • Gräddfil
 • Majonnäs
 • Gräslök

Hacka ägg och purjolök i lagom stora bitar och bre ut blandningen på ett stort kakfat eller en pajform. Eftersom den här silltårtan inte har någon brödbotten är det bäst att välja ett fat med lite högre kanter. På så sätt undviker du att tårtan glider över kanten när du serverar.

Skär matjessillsfiléerna i lagom stora bitar och sprid ut dem jämnt över lök- och äggblandningen. Blanda ca 2/3 gräddfil med 1/3 majonnäs. Smaka av för att se om du vill ha ännu mer majonnässmak. Bre sedan ut majonnäs- och gräddfilsblandningen i ett härligt tjock lager över tårtan och avsluta med att dekorera med klippt gräslök. Färdigt!

Servera tårtan tillsammans med nykokta färskpotatisar och knäckebröd med västerbottenost.

Justera mängden

Du kan enkelt justera mängden efter antalet middagsgäster. Till en person kan du beräkna:

 • 1–2 ägg
 • ¼ purjolök
 • 2 matjessillsfiléer
 • ca 1–2 dl blandning majonnäs- och gräddfilsblandning

Multiplicera bara antalet personer med den angivna mängden och lägg ihop allt i en stor tårta. En exsillent rätt för nationaldagsfirande!

Favoriter

Stäng