Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 08:30-16:00
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • Fredag08:30-16:00
  • Lördag12:00-17:00
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Tips & Trix

Tips för att spara el i sommarstugan

Vi blir allt bättre på att tänka på energiförbrukningen där hemma, men detsamma gäller dessvärre inte alltid sommarstugan. Oavsett om du använder stugan under hela året eller bara under sommartid kan du med enkla knep spara på elen. Vi har samlat våra bästa rekommendationer i en enkel guide.

Spartips för alla typer av sommarhus

Den genomsnittliga energiförbrukningen för ett sommarhus har stigit med tiden och ligger i dag nästan i höjd med ett permanent bostadshus. Det beror ofta på att våra sommarhus blir allt mer ombonade och lyxiga med golvvärme, pool eller bastu. För välutrustade stugor är det särskilt viktigt att se till att elräkningen inte skenar iväg, men även till enklare sommarhus kan du dra nytta av våra spartips.

LÄS OCKSÅ: Spara pengar med dessa 12 goda vanor i köket

Dra ur kontakten

Få personer är i sommarstugan mer än en gång i veckan. Därför kan du spara en hel del pengar genom att faktiskt stänga av alla apparater ordentligt varje gång du lämnar stugan. Stäng av TV, kylskåp och eventuella köksapparater ordentligt istället för att låta det hela stå på standby. Om du har en frysbox stående i stugan bör du fråga dig själv hur mycket du egentligen använder den – det kan nämligen bli en riktigt dyr historia att låta den stå på hela tiden.

Gör det till en god vana att stänga av…

Du kan såklart också spara pengar genom att göra det till en god vana att alltid ha energiförsörjningen i bakhuvudet. Du kan t.ex.:

  • Släcka lamporna och utnyttja dagsljuset istället
  • Sänka eller stänga av golvvärmen under sommarhalvåret
  • Torka tvätten i den friska vinden istället för att torktumla

… men tänk på kalla vintern

Även om det kan vara lockande att stänga av värmen under vintern när man inte är i sommarhuset ska man passa sig för frost- och fuktskador. Om stugan är helt oisolerad kan du stänga av värmen men vanliga fritidshus bör ha en underhållstemperatur på minst 10 ℃ för att undvika fuktskador. Du bör också stänga av huvudvattenkranen, tömma alla rör och vattenpumpar och hälla frostskydd i vattenlåsen för att undvika att vattnet fryser i systemet. Om det står vatten i ledningarna måste du nämligen hålla en temperatur på minst 15 ℃.

Till de ambitiösa

Det kan vara god idé att reflektera över uppvärmningen av sommarstugan – finns det kanske ett alternativ som skulle passa bättre än det du använder idag?

LÄS OCKSÅ: 5 tips till ett bättre inomhusklimat

Ny elpanna

Om du har en äldre stuga med en minst lika gammal elpanna kan du spara många kWh om året genom att byta till en nyare modell. Sätt temperaturen på elpannan på ca 50–55 ℃. Vid högre temperatur spiller du onödig energi och vid lägre riskerar du att få bakterier i vattnet.

Komplettera med en kamin

Om du inte har möjlighet (eller lust) att byta ut den gamla elpannan kan du komplettera med en ved- eller pelletskamin för kalla nätter. Det är både mysigt och billigare än att köra elpannan på högvarv. Om du ska investera i en ny kamin är det bra att titta efter svanmärkta modeller – de är både mer effektiva och släpper ut mindre antal partiklar än andra typer av kaminer. Läs mer om märkningen på svanen.se

Pumpa in varmluft

Ett annat alternativ är en luft/luftvärmepump. Pumpen gör att du slipper bruka högkvalitativ energi i form av el till att producera värme. Tänk dock på att pumpen måste vara anpassad till vårt nordiska vinterklimat så att den klarar låga arbetstemperaturer. Annars går du miste om energibesparingen, dvs. det är inte längre lönsamt att använda pumpen som värmekälla om yttertemperaturen är för låg.

Carpe diem med en solfångare

Om du framförallt är i stugan om sommaren kan du med fördel installera en solfångare. Med hjälp av solens strålar kan du få energi till både uppvärmning och varmvatten. Tänk dock på att du måste ha ett vattenburet värmesystem för att kunna koppla ihop det med solfångaren. Du kan också kombinera de två komplementlösningarna, så att solfångaren arbetar under sommaren medan värmepumpen jobbar vintertid.

Fler spartips

Spartips gäller inte bara för el – läs mer här hur du minskar matsvinnet eller förlänger livslängden på vardagdagsartiklar.

Källor

Energimyndigheten, Villaägarnas riksförbund och elskling.se

Spartips

David från Tretti

Favoriter

Stäng