Spårningsinfo saknas just nu p.g.a. problem hos transportören. Leveranser sker som vanligt.

Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 08:30-21:00
 • Måndag 08:30-21:00
 • Tisdag08:30-21:00
 • Onsdag08:30-21:00
 • Torsdag08:30-21:00
 • Fredag08:30-16:00
 • Lördag12:00-17:00
 • Söndag12:00-17:00
Stäng
Chatten är
öppen

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Aktiviteter & Gör det själv

Tips på roliga påsklekar för både barn och vuxna

Till påsk är det många barn som ser fram emot att klä ut sig till påskkärringar och flyga iväg på sina kvastar för att be om godis hos grannarna. Men det finns ju så många fler påsklekar som både barn och vuxna kan ha roligt med. Här har vi samlat ett gäng – både utomhus- och inomhuslekar. Glad påsk!

Picka ägg (utomhus)

Du behöver:

 • Hårdkokta ägg till varje deltagare

En klassisk lek som fungerar bra som en turnering. Det går ut på att deltagarna ställer sig två och två med varsitt hårdkokt ägg. På en given signal ska man picka (krocka) ägget mot sin motståndares ägg.

Den vars ägg går sönder är ute och vinnaren av duellen går vidare att möta en annan deltagare vars ägg också överlevt den första matchen. Turneringen avslutas när det bara finns en deltagare vars ägg har överlevt alla dueller.

Påsk picka ägg

Leken passar bäst utomhus, men det går att leka inomhus också om du kan tänka dig att städa upp lite äggrester från golvet efteråt.

Fjäderblåsning (inomhus)

Du behöver:

 • Ett paket påskfjädrar
 • Starka lungor

Den här leken är bäst inomhus eftersom fjädern måste kunna glida på golvet. Varje deltagare (eller varje lag) får en fjäder som läggs på golvet. Sedan gäller det att blåsa fjädern en kort sträcka framåt och över mållinjen. Det är förbjudet att använda händerna!

Äggkastning med rått ägg (utomhus – varning för kladd!)

Du behöver:

 • Ett rått ägg till varje tävlande par

Den här leken kan lätt innebära nedsölade kläder och kletiga fingrar så ta inte på finaste stassen när du leker den här.

rått ägg trasigt

Alla deltagarna delas upp i par. Varje par ska kasta ett rått ägg mellan sig. Inför varje kast backar paret ett steg var så att sträckan mellan dem ökas kontinuerligt. Det par som klarar att kasta längst ägget längst mellan sig utan att ägget går sönder vinner. Funkar utmärkt på en fest med många par. Roligt men kladdigt!

Äggstafett (utomhus)

Du behöver:

 • Ett hårdkokt ägg till varje lag
 • En sked till varje lag

En annan typisk påsklek är att springa stafett med ett hårdkokt ägg på en sked i munnen. Varje medlem i laget springer ett varv med ägget balanserandes på skeden i munnen.

Man kan anpassa reglerna beroende på hur svårt man vill göra det. Antingen så gäller det bara att komma först i mål. Hur många gånger laget har tappat ägget spelar ingen roll. Eller så får man tillägg på 10 sekunder för varje gång laget tappar ägget. Vill man göra det riktigt svårt kan man säga att det lag som tappar ägget blir diskat direkt.

Leken passar absolut bäst utomhus om du inte råkar ha ett stort utrymme därhemma som är lätt att rengöra.

Häxstafett (utomhus eller inomhus)

Du behöver:

 • En kvast men relativt långt skaft till varje lag

Den här leken passar bäst utomhus, men om du har tillräckligt med plats inomhus så funkar det också utan problem.

Det måste vara ett jämnt antal medlemmar i varje lag. Leken börjar med att två medlemmar i varje lag grenslar kvasten och springer en runda med kvasten mellan deras ben. När de kommer tillbaka till laget hoppar personen längst fram av kvasten och en annan medlem i laget hoppar upp bakom den personen som sitter kvar. Sedan springer de två en runda och så byter man den första personen mot en ny lagmedlem.

kvast

Varje lagmedlem springer alltså banan två gånger. För att det ska gå jämnt ut avslutas leken med att den person som började springa banan (och alltså bara har sprungit en gång) hoppar på kvasten till sist och springer sin andra runda som sista varvet.

Äggrullning (utomhus)

Du behöver:

 • Ett hårdkokt ägg till varje deltagare
 • Tuschpennor eller något för att märka äggen

Den här leken kräver inte att man springer, vilket kan passa kanske även deltagare som är något till åren. Det går ut på att alla deltagarna rullar ett hårdkokt ägg nerför en liten kulle eller backe. Den som kommer längst (och vars ägg är helt!) vinner.

För att veta vilket ägg som är vems kan det vara smart att varje deltagare märker sitt ägg med namn eller en teckning.

Blåkullastafett (inomhus eller utomhus)

Du behöver:

 • En påskkärringsmundering till varje lag (kjol, skjorta, sjal, kvast och ev. stora skor)

Den här stafetten funkar både inomhus och utomhus, det gäller bara att anpassa leken något efter hur stort utrymme man har.

Varje lag får en påskkärringsmundering. När starten går ska en deltagare i varje lag klä på sig alla kläderna, springa ett kort varv och sedan ta av sig alltihop igen. Sedan är det nästa lagmedlems tur.

Om man har ont om plats kan man skippa spring-momentet och bara låta alla deltagarna i varje lag klä på sig och klä av sig munderingen så fort som möjligt. Det lag som snabbast hinner klä på och klä av alla sina lagmedlemmar vinner.

Äggjakt (inomhus eller utomhus)

Påskäggjakt

Du behöver:

 • Ägg att gömma (hårdkokta eller godisägg)

Sedan är det den allra mest klassiska påskleken - påskäggsjakt. Leken är simpel - den som hittar flest ägg vinner. Du kan gömma äggen både inomhus och utomhus och även skriva små ledtrådar för en riktig skattjakt. Det är upp till din egen fantasi!

Fler tips

Skojiga trix

Favoriter

Stäng