Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 12:00-17:00
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • Fredag08:30-16:00
  • Lördag12:00-17:00
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Matlagning

Tre enkla recept på glutenfria småkakor till fikat

Om du själv är glutenintolerant eller har en glutenintolerant person i familjen så vet du hur svårt det kan vara att hitta goda, glutenfria alternativ till fikat. Här får du tips på 3 glutenfria recept på småkakor som är lika goda för alla – glutenintolerant eller inte.

Glutentung fikatradition

Fika är ofta lika med mycket gluten. För glutenintoleranta kan det ibland vara svårt att hitta ett glutenfria alternativ som är lika goda som hembakade kanelbullar, frasiga småkakor och saftiga sockerkakor.

Att köpa glutenfria ingredienser är ofta både dyrare och knöligare att hitta även om de flesta matbutiker har fått ett mycket bättre utbud på senare år. Och glutenfritt fikabröd tenderar ofta att bli lite smuligt, torrt och kompakt. Dessa tre recept innehåller ingredienser som inte är specifikt ”glutenfria” – men nog blir resultatet glutenfritt för det.

Friska citronkakor (ca 50 st.)

citronkakor

De här friska citronkakornas syrliga och samtidigt söta smak är perfekt när man är sugen på något lite lättare till kaffet. De är naturligt glutenfria eftersom de är bakade med majsmjöl.

Du behöver

  • 125 gram rumstempererat smör
  • 1 ½ dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • Rivet skal från 1 citron
  • 1 ägg
  • 4 dl majsmjöl

Så gör du

Blanda smöret med socker och vaniljsocker och tillsätt därefter det rivna citronskalet och ägget. Rör till sist ner majsmjölet och knåda försiktigt ihop degen.

Rulla små kulor av degen och lägg dem på en bakplåt. Platta sedan ut dem med en gaffel.

Baka småkakorna på 175 ℃ i ca 10 – 15 minuter till de har fått en vacker färg och den förföriska doften av nybakat sprider sig i köket. Låt dem svalna på galler innan du serverar.

LÄS OCKSÅ: Hemmalagad varm choklad med vispad grädde

Fikon- och marsipankulor (ca 30 st.)

fikon- och marsipankulor

Den här varianten är snarare en konfekt än en kaka; den ska nämligen inte bakas i ugnen. Men kombinationen söt fikon- och marsipankula tillsammans med kaffe är alltför oslagbar för att vi inte ska ta med den här.

Du behöver

  • 250 gram söta, mjuka fikon
  • 200 gram marsipan eller mandelmassa
  • 50 gram rumstempererat smör
  • 2 msk äggvita (motsvarar ungefär äggvitan av 1 ägg)
  • 50 gram mörk choklad
  • Eventuellt 2 dl glutenfritt ströbröd

Så gör du

Hacka fikonen grovt. Om fikonen är väldigt torra kan du lägga dem i blöt i kallt vatten ca en halvtimme innan du börjar baka.

Riv marsipanen eller mandelmassan med den grova sidan av rivjärnet och blanda med de hakade fikonen och smöret. Eventuellt kan du också blanda 2 dl glutenfritt ströbröd för att få en marsipanmassa som är lätt att forma samtidigt som den håller ihop på ett bra sätt.

Vispa äggvitan lätt med en gaffel och blanda ned så mycket av den i degen att du får en elastisk och formbar konsistens. Rulla degen till ca 30 kulor. Antalet beror såklart på hur stora kulor du gör.

Smält chokladen i vattenbad och doppa marsipankulorna. Lägg på ett bakplåtspapper till dess att chokladen har stelnat lite utan att torka helt. Då kan du rulla dem i kokosflingor, hackade mandlar eller kakaopulver – du bestämmer själv.

Endast 4 ingredienser – kokostoppar (ca 2 plåtar)

kokoskakor

Kokostopparna är både supersnabba och superlätta att laga. Dessutom är de supergoda. Du kan välja om du enbart vill ha kokossmak eller om du vill smaksätta med t.ex. lite mörk choklad.

Du behöver

  • 50 gram smör
  • 2 ägg
  • 150 gram socker
  • 200 gram kokosmjöl
  • Eventuellt 100 gram mörk choklad

Så gör du

Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt och rör ner det smälta smöret och kokosmjölet.

Använd 2 teskedar till att klicka ut degen på en bakplåt täckt med bakplåtspapper. Klickarna får inte sitta för tätt för de flyter ut i ugnen. Grädda på 200 ℃ i ca 8 – 10 minuter till dess att topparna är spröda och vackert gyllenfärgade. Låt dem svalna på galler.

Tips! Om du vill variera receptet en smula kan du smälta 100 gram mörk choklad och doppa ena änden av topparna i chokladen efter att de har gräddats färdigt. För att ge smaken en twist kan du också tillsätta rivet skal från 1 – 2 apelsiner i degen.

Fler glutenfria läckerheter

Till kaffet

Favoriter

Stäng