Spårningsinfo saknas just nu p.g.a. problem hos transportören. Leveranser sker som vanligt.

Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 08:30-16:00
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • Fredag08:30-16:00
  • Lördag12:00-17:00
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Tips & Trix
Tips & Trix

Tvätta träningskläder på rätt sätt - så gör du!

En sak som kan hjälpa till att ge motivation till träning är fina träningskläder. Om man nu har investerat i ett par snygga träningstights i avancerat material som andas så vill man ju gärna inte att de ska slitas ut i tvätten. För träningskläder behöver ju av naturliga skäl tvättas något oftare. Så hur tvättar man träningskläder så att de håller sig fräscha och snygga? Här är våra bästa tvättråd för träningskläder.

Töm träningsväskan och vädra träningskläderna

Ett av de vanligaste misstagen är att inte tömma träningsväskan så snart man kan efter träningspasset. När de svettiga kläderna torkar i väskan sätter sig svettlukten ofta fast i textilfibrerna och kan vara svårare att få bort. Ta därför gärna som vana att genast plocka ur väskan när du har kommit hem och hänga kläderna på tork eller vädring.

Hur ofta ska man tvätta träningskläderna?

En av de vanligaste frågorna är hur ofta man egentligen behöver tvätta sina träningskläder. Måste man verkligen tvätta efter varje träningspass? Det bästa svaret är nog att det beror på dig och vilken typ av träning du har kört.

Blog1

Efter ett riktigt svettigt fyspass är det kanske lika bra att tvätta kläderna mer eller mindre direkt. Efter ett yogapass där du inte har svettats så mycket kanske det räcker med att bara vädra och torka träningskläderna inför nästa gång? För miljöns skull och för att kläderna ska hålla länge är det bra att tvätta så lite som möjligt.

Vissa svettas dock mer än andra så det är individuellt hur ofta man behöver köra kläderna i tvättmaskinen. En tumregel är att lukta på kläderna efter att de har torkat. Om de doftar någorlunda ok kan du säkert köra ett träningspass till med dem utan att oroa dig för att lukta svett redan före träningen börjar. Om kläderna däremot stinker så är det kanske lika bra att köra dem i maskinen direkt.

Ett alternativ om du känner osugen på att dra på sig torra men använda träningskläder är att köra ett kort skölj- eller uppfräschningsprogram i tvättmaskinen. Det sliter mindre på textilierna är ett riktigt tvättprogram och kläderna känns ändå mer fräscha till nästa träningspass.

Undantag för sportbehåar!

Ett undantag från föregående stycke är sportbehåar. De mår faktiskt bra av att tvättas efter varje användning eftersom tvätten hjälper textilfibrerna att hålla spänsten. Använd gärna en tvättpåse om sportbehån har en bygel så att den inte tappar formen.

Vilket tvättmedel för träningskläder ska man använda?

Vissa tillverkare av sportkläder rekommenderar särskilda tvättmedel (läs på etiketten om du är osäker) för att plaggen ska behålla sin förmåga att andas, men det viktigaste är faktiskt inte vilket tvättmedel du använder utan att du doserar rätt mängd.

För mycket tvättmedel kan lämna ränder på kläderna eftersom tvättmaskinen inte kommer åt att skölja ordentligt. Det är dessutom dåligt för miljön. Dosera därför alltid efter anvisningarna på tvättmedelspaketet. Flytande tvättmedel innebär ofta mindre risk att det blir veck där tvättmedlet kan lägga sig, men i princip funkar pulver lika bra som flytande tvättmedel - bara du doserar rätt.

Använd inte sköljmedel till träningskläder!

En mycket viktig detalj är att ALDRIG använda sköljmedel till träningskläder. Sköljmedel täpper igen porerna i tyget så att plaggen förlorar sin förmåga att andas och leda bort svett. Ifall du gärna vill att plaggen ska dofta sommaräng kan du alltid prova att göra ett eget sköljmedel med några droppar av valfri eterisk olja.

Torktumla inte träningskläder

En annan viktig detalj är att undvika att torka träningskläderna i torktumlaren. Den höga värmen i tumlaren funkar dåligt med elastanet i tyget, dvs. plaggen tappar sin stretchförmåga och blir ofta väldigt statiskt laddade. Så låt hellre plaggen hängtorka. I och med att träningskläder innehåller en hel del konstfibrer brukar de torka relativt snabbt ändå.

Hur gör man ifall träningskläderna luktar svett även efter tvätt?

Ibland känns det som att man tvättar och tvättar men träningskläderna luktar i alla fall unket. Ett trick för att bli av med envis svettlukt är att låta kläderna att dra i en blandning av vatten och ättika före tvätt. Du kan också testa att tvätta en omgång på lite högre temperatur än vanligt för att riktigt ta kål på alla bakterier. Att tvätta på höga temperaturer sliter dock på tyget så kör hellre en riktigt varm omgång någon gång ibland och tvätta sedan som vanligt på lägre temperaturer.

Blog2

Andra smarta tvättråd för träningskläder

  • Stäng dragkedjor och knappar före tvätt - så undviker du slitage på resten av tyget.
  • Tvätta endast träningsskor ifall tvättmaskinen har ett särskilt skoprogram och skydda dem genom att använda en tvättpåse.
  • Plagg som är vattenavvisande behöver ofta återaktivera den förmågan efter tvätt genom att strykas lätt på låg värme.
Hälsa & Sundhet

Favoriter

Stäng