Spårningsinfo saknas just nu p.g.a. problem hos transportören. Leveranser sker som vanligt.

Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 08:30-21:00
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • Fredag08:30-16:00
  • Lördag12:00-17:00
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Tips & Trix

Undvik tvålrester och olöst diskmedel i diskmaskinen

Olöst diskmedel eller klumpar av diskmedel kan ibland hittas på botten av diskmaskinen eller behållaren för diskmedel. Det är inte nödvändigtvis din maskin det är fel på - det finns förmodligen en mycket enkel lösning på problemet och den hittar du här.

Kan diskmaskinen vara problemet?

Det korta svaret är att ja, det kan mycket väl vara diskmaskinen det är fel på. Det är dock sällsynt. Det kan antingen vara problem med vattencirkulation i maskinen eller med uppvärmning av vattnet men innan du ringer en tekniker bör du bara ta en titt på listan över möjliga problem:

Om du använder diskmedel

Diskmedel har den fördelen att du kan anpassa det till vattnets hårdhet (hårt vatten kräver mer tvål) och hur smutsig disken är. Nackdelen med den typen av diskmedel är att den lätt kan orsaka problem med tvålrester. Dessa är de vanligaste problemen till att du hittar rester av diskmedel i maskinen:

Du använder för mycket diskmedel

Överdosering av diskmedel kan göra att maskinen får svårt att lösa upp allt. Var noga med att läsa instruktionerna på förpackningen med diskmedel och tänk på vattnets hårdhet - bor du i ett område med mjukt vatten behöver du mindre diskmedel än vad tillverkaren rekommenderar.

LÄS OCKSÅ: Är det verkligen en bra idé at diska vinglas i diskmaskin?

Diskmedlet har klumpat sig eller är gammalt

Även diskmedel med klumpar kan orsaka svårigheter  för diskmaskinen, särskilt om det har stått i skåpet för länge. Resultatet är att det blir kvar klumpar i behållaren även efter att maskinen är klar.

tvättpulver

Det kan också bildas klumpar i behållaren om den är fuktig när du häller i diskmedel. Var noga med att torka om det finns lite vatten kvar.

Om du använder disktabletter

Diskmedelstabletter är i allmänhet lättare att använda än diskmedel. Det är bara att lägga i en tablett och starta maskinen. Ändå händer det då och då att det finns olöst diskmedel i behållaren när du öppnar efter en dis . Det kan flera orsaker till detta:

LÄS OCKSÅ: Behöver du spolglans och salt när du använder disktabletter?

Programmet är för kort eller för kallt

Många tabletter kräver en viss temperatur eller att programmet har en viss längd. Därför kan det vara fördelaktigt  att använda diskmedel om du använder snabbprogram eller ekoprogrammet - då du kan anpassa doseringen.

Diskmedelstabletter i en liten maskin

Har du en liten bordsdiskmaskin kommer en tablett att innehålla för mycket tvål i relation till vad maskinen klarar av att diska. Återigen är det en bra idé att ersätta dina tabletter med diskmedel även om det är lite svårare.

Allmänna problem

Vissa problem kan uppstå oavsett om du använder diskmedel eller tabletter. Men även det finns det lyckligtvis råd för.

Spolarmarna är igensatta eller blockerade

Ett klassiskt fel i diskmaskiner är blockering av spolarmarna. Det är ofta orsakat av stora saker i botten på diskmaskinen som t.ex. krukor och skärbrädor  Det kan också vara saker som har fallit ner från korgen t.ex. en sked som gör att spolarmarna kan hindras från att rotera.

diskmaskin

Munstyckena i spolarmen kan också vara igentäppta så att det inte kommer ut tillräckligt med vatten för att diska.

Behållaren för diskmedel är blockerad

I de flesta diskmaskiner hittar du behållaren vid toppen av dörren. Du måste därför vara medveten om att inte blockerar kammaren med en tallrik eller skärbräda - diskmedlet ska kunna färdas fritt när det är upplöst.

Du använder diskmedel av dålig kvalitet

Den kan vara så enkelt som att ditt diskmedel är dåligt. Har du kontrollerat att det inte är maskinen det är fel på kan det vara så enkelt som att byta märke på diskmedlet du inhandlar.

Vill du ha fler tips och och hjälp till din diskmaskin?

Värt att veta

Casper från Tretti

Casper hjälper dig att förstå dina vitvaror lite bättre. Han dyker gärna ned i bruksanvisningarna och förklarar vad de tekniska termerna betyder. Dessutom är han en kaffenerd som verkligen uppskattar en välsmakande kopp kaffe.

Favoriter

Stäng