Vakuumförpackaren blir en alltmer vanlig syn i svenska hem. Från att tidigare ha varit en produkt som främst används av jägare eller köttproducenter används den nu mer och mer i flera olika typer av hushåll. Men vad är poängen med att vakuumförpacka matvaror? Det verkar vara så mycket jobb för… ja vadå? Häng med när vi berättar vilka fördelar som finns med vakuumförpackning och varför det kan vara lönt att investera i en egen förpackare till ditt hushåll.
1. Vakuumförpackade matvarorna håller mycket, mycket längre
En av de främsta anledningarna till att vakuumförpacka matvaror är för att förlänga hållbarheten på matvarorna. Visste du t.ex. att fryst kött i genomsnitt bara håller 6 månader i frysen? Om du vakuumförpackar köttet förlängs hållbarheten istället till 2-3 år. Så vakuumförpackaren är inte bara för jägare, utan även en vanlig familj som ofta storhandlar kan ha nytta av en vakuumförpackare.
LÄS OCKSÅ: Så länge håller dina matvaror i frysen
Det är inte bara kött som kan vakuumförpackas. Alla livsmedel med en fastare konsistens, t.ex. fisk och hårda grönsaker klarar vakuumförpackningen utmärkt. Dessutom tar det hela mindre plats i frysen och du undviker att få frysskador på maten.
Hemmaodlarens bästa vän
Nuförtiden är vakuumförpackarna förbättrade för att även vakuumförpacka mer känsliga livsmedel som frukt och bär utan att de mosas. Odlarfantasten kan ha stor nytta va en vakkumförpackare eftersom vakuumförpackningen håller tätt så att färska aromer och smaker inte försvinner ur grönsaker och frukt. Med en vakuumförpackare kan du njuta av sommarens smaker även under vintern.
Här kan du läsa en inspirerande artikel om kolonilottsodlaren Ingvar och hans bästa tips för att styckfrysa frukt så att den inte klibbar samman.
Låt torrvarorna övervintra i sommarstugan
Det är inte bara frysvaror som håller längre av att vakuumförpackas. Även torrvaror kan med fördel få ett skyddande plasthölje. Ett vakuumförpackat paket kaffe håller sig färskt i 2-3 år utan problem, vilket kan vara guld värt om du vill lämna några torrvaror i skafferiet i sommarstugan under vinterhalvåret.
2. Minska matsvinnet
Vi slänger enormt mycket mat idag. Enligt livsmedelsverket slänger vi i genomsnitt varje år omkring 19 kilo fullt ätbar mat per person direkt i soptunnan. Det är inte bara ett slöseri med pengar, utan också med naturresurser. All energi som gått att producera maten, växthusgaser som bildats genom matproduktion och transport – allt bli helt i onödan när vi sedan slänger bort maten.
Vakkumförpacka kylvaror och rester
Vakuumförpackning är ett enkelt sätt att förlänga hållbarheten i kylen med flera dagar. På så sätt håller de sig bättre och längre utan att bli tråkiga och skrumpna. Vi har nämligen tendens att kasta bort matvaror som inte ser så aptitliga ut även om det inte övrigt inte är något fel på dem.
På Foodsavers.se finns en översikt på hur många fler dagar ett vakuumförpackat livsmedel kan hålla i kylen.
3. Matplanering
Vi har väl alla hört tipset om att storhandla och köpa storpack till reapriser för att spara pengar. Det är ett bra tips, men storpack blir bara en besparing om man inte slänger hälften eftersom man inte hinner äta upp det.
Vakuumförpackningen gör det lättare att verkligen spara pengar genom att köpa storpack. Dela upp maten i flera delar, gärna i potionstorlekar, vakuumförpacka och frys in eller lägg i kylen det som du inte ska äta på en gång.
Detta tips fungerar såklart även utan vakuumförpackare, men genom att förvara matvarorna i vakuum får du extra lång hållbarhet, vilket gör att du kan köpa på dig mer när det är riktigt låga extrapriser på en matvara.
Vakuumförpackade rester blir perfekta matlådor
Idag finns det även vakuumförpackare med tillhörande lådor som gör det möjligt att spara matresterna enkelt i kylen. I och med vakuumförpackningen behöver du inte äta resterna direkt dagen därpå om du inte vill. Det kanske blir rester över på fredagen, men under både lördag och söndag har du planerat att äta middag med vänner. Varför inte ta med den vakuumförpackade lådan direkt som matlåda till jobbet på måndagen istället?
Laga sous vide med vakuumförpackare
En het mattrend är att laga sous vide, dvs. att maten vakuumförpackas tillsammans med kryddor eller marinad och tillagas sedan i påsen på låg värme. Eftersom tillagningsmetoden är så skonsam behålls både smak och näringsämnen bättre. Kött känns mörare och mer smakrik, grönsaker behåller mer spänst och vitaminer, fisken blir smakrik och saftig utan att falla i smulor – kan det bli bättre?
Vanligtvis använder man en särskild sous vide maskin för att laga maten, men det går faktiskt att laga sous vide bara med en vakuumförpackare. Vakuumförpackade påsar kan läggas i vattenbad eller tillagas på låg temperatur i ugnen. Vissa klarar t.o.m. att köras i mikron. Läs noga på påsarna för att vara säker på att de klarar uppvärmning utan att släppa ifrån sig plastämnen.
Vill du ha inspiration till hur man lagar sous vide med en vakuumförpackare kan du läsa denna artikel från Matgeek.