Spårningsinfo saknas just nu p.g.a. problem hos transportören. Leveranser sker som vanligt.

Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 12:00-17:00
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • Fredag08:30-16:00
  • Lördag12:00-17:00
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Dina Produkter

Vad är fördelarna med en ångugn? Vi ger dig svaren

Ångugn används sedan länge av professionella kockar och mer och mer börjar den också dyka upp i svenska hushåll. Det finns många fördelar med en ågnugn; till dig som överväger att köpa en ångugn eller ugn med ångfunktion förklarar vi varför ånga är en av de hetaste matlagningstrenderna just nu.

Lika enkelt som vanlig matlagning

Om du är van vid en traditionell ugn kan det kännas som ett stort steg att gå till en ugn med ångfunktion – betyder det att du måste lära om från grunden för att laga mat? Du kan bara vara helt lugn – svaret är NEJ. Att laga mat med ånga är inte svårare än att laga mat med en vanlig ugn.

Allt i ett med en ugn med ångfunktion

Om du väljer en ugn med ångfunktion har du möjlighet att använda ångfunktionen och traditionella funktioner som över- och undervärme eller varmluft samtidigt. Den här typen av ugn, dvs. en traditionell ugn med ångfunktion är den vanligaste varianten på marknaden. Kombinationen av ånga och t.ex. varmluft kan ge annorlunda och bättre matlagningsresultat än vad du kanske är van vid. Häng med så förklarar vi närmare…

1. Saftigt och kraftigt

En av det största fördelarna med ångugn är att den inte torkar ut maten. Samtidigt bevaras också färg och matvarans textur bättre eftersom maten tillagas mer skonsamt och vid en lägre temperatur.

Embedded content: https://www.youtube.com/watch?v=ZBp5zkKE6ZE&list=PLHdWjRtNt9vvb6gE679xni-CIHZvUBq8x&index=8

Ångans skonsamma tillagning kommer verkligen till sin rätt när du tillagar fisk. Fisken inte bara ser mer inbjudande ut, den har också mer smak. Grönsaker mår också bra av ångans behandling istället för att bli kokta eller ugnsbakta.

2. Flera tillagningsmetoder till massor av olika råvaror

Med kombinationen ånga och traditionell ugn kan du lyckas med det mesta i ugnen. Det är förklaringen till varför kombiugnen är så populär – den förenar det bästa utav två världar.

Hel ugnsbakt kyckling med grönsaker

25 % ånga och 75 % varmluft är perfekt om du ska tillreda kött, fågel och bröd. Köttet blir saftigt med en skimrande yta, medan brödet får en krispig gyllenbrun skorpa samtidigt som det förblir mjuk och smakrikt inuti.

50 % ånga och 50 % varmluft passar bra till när du värmer upp rester. Ångan tillför extra fukt så att resterna inte blir torra och tråkiga.

100 % ånga passar bäst till fisk, ris och grönsaker. Som nämnt ovan bevaras saftigheten och smaken bättre vid tillagning med ånga. Du kan sätta alltihop i ugnen samtidigt utan att vara rädd för att det hela kommer dofta och smaka enbart fisk efteråt.

3. Ånga bevarar vitaminer och mineraler

Detta är ingen myt utan en bevisad sanning. Flera vetenskapliga undersökningar har visat att ånga bevarar näringsämnena bättre än andra tillagningsmetoder. Detta gäller speciellt för grönsaker – ångkokta grönsaker bevarar upp till 50 % mer vitaminer än vanliga kokta grönsaker!

4. Uppnå den perfekt krispiga ytan

Även om ånga främst leder tankarna till tillagning av fisk och grönsaker kan hemmabagaren också få stor glädje av en ugn med ångfunktion. Balansen mellan värme och fukt hjälper dig nämligen att få den perfekta, krispiga, gyllenbruna ytan som alla bagaren drömmer om. Samtidigt får brödet en smakrik och saftig konsistens – en (bröd)smula av himlen!

Du hittar flera olika modeller av ångugnar i Tretti-butiken.

Fler ugnstips

Favoriter

Stäng