Spårningsinfo saknas just nu p.g.a. problem hos transportören. Leveranser sker som vanligt.

Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 12:00-17:00
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • Fredag08:30-16:00
  • Lördag12:00-17:00
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Dina Produkter

Vad är skillnaden mellan en vinkyl och ett vinlagringskåp?

Om du är intresserad av vin och själv samlar på spännande årgångar eller särskilda slott och vindistrikt har du säkert ställts inför ett mycket praktiskt problem. Hur ska alla flaskorna förvaras på bästa sätt? Är det en vinkyl eller ett vinlagringsskåp du bör ha? Vad är bäst för vinet och vad är egentligen skillnaden mellan de båda typerna? Häng med när vi tar reda på svaren på dessa frågor.

En vinkyl ger rätt serveringstemperatur…

En vinkyl passar bra till dig som köper flaskor och korkar upp dem löpande. En vinkyl hjälper dig nämligen främst med att kyla vinerna till rätt serveringstemperatur för att ytterligare förhöja smakupplevelsen. En vinkyl är därför utformad för att flaskorna ska vara lättåtkomliga och presenteras på ett stiligt sätt, t.ex. en inbyggd vinkyl i köksinredningen med en snygg glasdörr med UV-skydd.

Kök med inbyggd vinkyl

Några andra fördelar är att det finns ett stort utbud av olika modeller av vinkylar på marknaden. Du kan enkelt hitta en smal vinkyl, en billig vinkyl eller en vinkyl för inbyggnad – allt beroende på vad som passar dina behov.

…. men den passar mindre bra till långtidslagring

Däremot passar en vinkyl inte så bra till att lagra viner under flera år. Detta eftersom en vanlig vinkyl oftast inte reglerar fuktigheten till 100 % rätt nivå för att hålla korkarna helt täta.

En vinkyl är inte heller helt vibrationsfri, vilket är att rekommendera om man ska lagra flaskorna under lång tid. Men eftersom en vinkyl är designad för att flaskorna högst ska ligga i något år så är det inte lika viktigt att kylen är helt vibrationsfri.

Ett vinlagringsskåp passar för den riktiga samlaren…

Ett vinlagringsskåp är specifikt utformat för att lagra vin. Det håller därför en temperatur som är kallare än vad vinet sedan ska drickas i. Alla viner oavsett färg ska lagras i 12 grader (en viss variation mellan 10–14 grader är också accepterat).

Många modeller av vinlagringsskåp har en funktion för att precist ställa in och justera luftfuktigheten. Och för att vinet inte ska utsättas för vibrationer har vinlagringsskåp trähyllor istället för metall. Dessutom har vissa modeller ett annat typ av aggregat som kallas absorptionsteknik. Tekniken säkrar ett vibrationsfritt skåp, men det blir också en dyrare slutnota för dig som kund.

… men utseendet faller knappast den designmedvetna i smaken

Eftersom ett vinlagringsskåp ska hålla vinerna under flera år har den ofta en solid dörr för att stänga ute allt ljus. Skåpet är också optimerat för att kunna lagra så många flaskor som möjligt. Presentationen av flaskorna lämnar därför en del att önska till den som är designintresserad och stilmedveten.

Vinlagringskåp är också generellt sett dyrare än en vinkyl. Dessutom finns det mycket färre modeller att välja mellan. De flesta vinlagringsskåp är fristående, praktiskt utformade och relativt stora. De är knappast de snyggaste vitvarorna att visa upp i köket.

Den gyllene medelvägen – en vinkyl med flera temperaturzoner

Om du vill ha en snygg vinkyl som ger rätt serveringstemperatur samtidigt som du gärna vill kunna lagra några flaskor en längre tid finns det faktiskt ett riktigt bra alternativ – multifunktionslagringsskåpet. Det är en vinkyl som har två eller fler temperaturzoner.

Zonerna kan vara separata, men ofta har man utnyttjat det faktum att en kyl ofta har ett stigande gradantal från längst ner i botten till högst upp i toppen. Därför kan du lagra några flaskor längst ner i kylen samtidigt som du har andra flaskor på kylning för servering högre upp. Allt i ett enda kylskåp!

Bosch KSW38940 vinkyl med två temperaturzoner

Perfekt bra till hobbysamlaren

Ett multifunktionsskåp är ofta designat med glasdörr med UV-skydd. Det ger ett något sämre skydd mot oönskad mognad av vinet under långtidslagring, men det håller gott och väl för den som mest samlar på vin som en liten hobby. Dessutom ger det en mer stilren presentation av flaskorna som ligger lättåtkomligt. Så att du kommer ihåg att inte bara samla och lagra vin, men också att njuta av det då och då.

Fler kylda tips

Casper från Tretti

Casper hjälper dig att förstå dina vitvaror lite bättre. Han dyker gärna ned i bruksanvisningarna och förklarar vad de tekniska termerna betyder. Dessutom är han en kaffenerd som verkligen uppskattar en välsmakande kopp kaffe.

Favoriter

Stäng