Är du osäker på vad som är skillnaden mellan LowFrost och NoFrost? Det kan vara svårt att veta vilken frysmodell man ska välja och tillverkarnas kryptiska beteckningar för olika specialfunktioner gör inte det hela lättare. Häng med när vi förklarar skillnaden mellan LowFrost och NoFrost och vilka för- och nackdelar som finns med avfrostningsfria frysar.
Hur fungerar en frys?
Ett frysskåp utnyttjar en förhållandevis simpel fysisk reaktion: gas kyls ned när den utvidgas och värms upp när den komprimeras. I en frys leds gas runt i en konstant rörelse i rören. I frysutrymmet är rören breda så att gasen kan utvidga sig och därmed avge kyla till omgivningen. Rören som löper på utsidan av frysen är smala och en kompressor komprimerar gasen. På så sätt sugs värmen ut från frysrummet tillsammans med gasen.
Varför uppstår det is i frysen?
Isen uppstår när varm luft tränger in i nedfrysningssystemet. Oftast uppstår isen omkring avdunstningsrören eftersom det är det kallaste området i frysen, men sedan sprider den sig gradvis runt i hela frysen.
LÄS OCKSÅ: Frysskåp eller en frysbox – vad ska man välja?
LowFrost begränsar isbildningen
I en LowFrost-frys är avdunstaren satt utanför själva frysrummet, vilket ger en betydligt lägre isbildning. Den varma luften kommer nämligen inte i direkt kontakt med rören. En LowFrost-frys behöver därmed bara frostas av en gång om halvåret jämfört med de 4–5 gångerna som rekommenderas för vanliga frysar.
NoFrost förhindrar isbildning
Även en NoFrost-frys har avdunstaren satt utanför själva frysrummet. Dessutom har den en inbyggd uppvärmningsfunktion som regelbundet värmer upp avdunstaren. Det sker ungefär 4 gånger om dagen och tar ca 15–30 minuter. Uppvärmningen frostar av avdunstaren så att du slipper göra det. En fläkt inne i själva frysutrymmet ser också till att den kalla luften hela tiden är i rörelse. På så sätt bildas inte heller is på matvarorna eller innerväggarna.
LÄS OCKSÅ: 6 oväntade ting du inte visste du kunde använda frysen till
Embedded content: https://www.youtube.com/watch?v=oPj5rjRBTVU
För- och nackdelar jämfört med en vanlig frys
Den uppenbara fördelen med en LowFrost eller NoFrost frys är såklart att du slipper helt eller delvis att frosta av. Det blir också lättare att se vad du har i frysen eftersom varorna inte fastnar i varandra eller täcks av is. Dessutom uppstår inga obehagliga dofter i frysen eftersom luften hela tiden är i rörelse. Det finns dock några ting som är värda att överväga innan du väljer din frysmodell.
Energiförbrukning
NoFrost-systemet drar mer el än en vanlig frys. Samtidigt drar en vanlig frys mer och mer ström ju frostigare den är. Därför kan det vara svårt att säga vilken typ som egentligen förbrukar mest energi. Men på pappret kan du förvänta dig att en NoFrost-frys drar mer energi än en vanlig.
Kapacitet
Low- och NoFrost systemen tar upp en del av frysplatsen. Om du ställer en traditionell frys och en NoFrost-frys i samma storlek bredvid varandra, kommer NoFrost-modellen att ha en något mindre fryskapacitet.
Problem om strömmen går
Om olyckan är framme och strömmen går hjälper frosten i frysen till att hålla dina frysvaror kalla. Eftersom det inte finns någon frost i en NoFrost-frys tinar matvarorna upp snabbare. Det är visserligen inte så ofta som strömmen försvinner, men om det skulle ske, löper du alltså en större risk att du behöver kasta alla frysvaror med en NoFrost-fryser.
Bäst i test frysar och Bäst i test kylfrysar
Om du är på jakt efter en riktigt högkvalitativ frys eller kylfrys kan det vara smart att titta efter märkningen "Bäst i test" och "Bra köp". Hos Tretti lyfter vi särskilt fram produkter som har rosats av konsumentmagasinet Råd&Rön och det danska konsumentrådet Tænk. Du hittar därför våra bäst i test frysar och bäst i test kylfrysar på en helt egen sida inne i Tretti-butiken.