Spårningsinfo saknas just nu p.g.a. problem hos transportören. Leveranser sker som vanligt.

Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 08:30-21:00
 • Måndag 08:30-21:00
 • Tisdag08:30-21:00
 • Onsdag08:30-21:00
 • Torsdag08:30-21:00
 • Fredag08:30-16:00
 • Lördag12:00-17:00
 • Söndag12:00-17:00
Stäng
Chatten är
öppen

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Dina Produkter

Vad är skillnaden på luftkylare, fläkt och luftkonditionering?

I sommarvärmen har de flesta av oss behov av att bli nedkylda emellanåt. Om stranden känns lite långt borta och om du heller inte har en pool i trädgården, kanske elektroniken kan kan hjälpa dig med värmen - eller rättare sagt att få mindre av den. Men vad ska du välja? Vi tar en närmare titt på luftkonditionering, luftkylare och fläktar. 

Aircondition

De flesta tänker nog på stora anläggningar i hus eller hotell när de tänker på aircondition eller luftkonditionering. Men du kan också hitta mindre och mobila anläggningar som du kan flytta runt i din bostad efter behov. De fungerar faktiskt lite som ett kylskåp. För liksom kylskåpet utnyttjar luftkonditioneringen den fysikaliska lagen som säger att en vätska som avdunstar tar upp värme från omgivningen.

Flytande kylmedel

Ett flytande kylmedel leds in i ett avdunstningssystem med lågt tryck. Det låga trycket får kylmedlet att avdunsta till en gas. Gasen kyler i sin tur ned anläggningens flänsar vartefter en fläkt skickar ut den luft som kylts ner av flänsarna.  

Värmen leds bort

En kompressor förvandlar gasen tillbaka till vätskeform vilket genererar värme. En värme som naturligtvis ska ledas bort. På de stora luftkonditioneringsanläggningarna leds värmen typiskt bort via en fast installation i en vägg, medan den, med de mobila anläggningarna, som regel leds ut genom ett fönster.

Lux aircondition

Fördelar

 • Kan uppnå mycket låga temperaturer
 • Alltid jämn temperaturnivå

Luftkylare

En luftkylare kan likna en mobil luftkonditionering till förväxling, men det är faktiskt stor skillnad på de två. Skillnaden ligger först och främst i hur de två olika anläggningarna kyler ner luften. Luftkylaren kyler istället ner luften genom att använda ångorna från dess vattentank istället för att använda ett kylmedel. Den använder också värmen i rummet till nedkylningsprocessen och suger på det sättet upp värmen i den omkringliggande luften.

Det är viktigt att hålla fönster och dörrar öppna då du använder en luftkylare eftersom den är beroende av en bra luftcirkulation. Därför fungerar den också bäst om den står placerad vid ett öppet fönster. En luftkylare kan inte uppnå samma låga temperaturer som en luftkonditioneringsanläggning kan, men den har en rad andra fördelar.

Honeywell luftkoeler 2

Fördelar

 • Billigare och lägre strömförbrukning
 • Enkel att hålla körande (kräver endast en full vattentank)
 • Miljövänlig

LÄS OCKSÅ: 5 tips till ett bättre inomhusklimat

Bordsfläkt

Du har säkert upplevt den vanliga standard bordsfläkten - antingen i hemmet eller som det klassiska inslaget på kontoret en varm sommardag. En bordsfläkt kyler inte ner luften utan får bara luften i rörelse. Luftbrisen som uppstår hjälper till med att fördela luften i rummet så det inte känns lika outhärdligt varmt.

Sådana här fläktar kan komma i alla möjliga modeller och behöver därför inte bestå av en traditionell vit bordsfläkt med 3 rotorblad.

Fördelar

 • Den billigaste lösningen
 • Enkel att använda

Fler goda råd

Hjälp och svar

Casper från Tretti

Casper hjälper dig att förstå dina vitvaror lite bättre. Han dyker gärna ned i bruksanvisningarna och förklarar vad de tekniska termerna betyder. Dessutom är han en kaffenerd som verkligen uppskattar en välsmakande kopp kaffe.

Favoriter

Stäng