Receptet säger bikarbonat, men du har bara bakpulver hemma. Går det lika bra med bakpulver eller blir det bara pannkaka av det hela? Vi har tagit reda på svaret!
Det handlar om kemi
Jäsmedel är det vi blandar ner i degen för att få kakan eller brödet att öka i volym och bli luftigt. När degen jäser, eller gräddas, ger jäsmedlet ifrån sig koldioxid som skapar hål av gas i degen. Bikarbonat och bakpulver hör till gruppen kemiska jäsmedel som verkar först när degen gräddas.
Bikarbonat eller ”Baking Soda” som det heter på engelska
Kärt barn har många namn och det gäller även bikarbonat som också kallas Natriumvätekarbonat i Sverige. På engelska går bikarbonat under betäckningen ”Baking Soda”, vilket kan vara bra att veta nu när amerikanska och engelska recept blivit mer populära och lättillgängliga.
Bikarbonat älskar syrliga ingredienser
Bikarbonat fungerar som jäsmedel i kombination med syrliga ingredienser. Därför passar bikarbonat utmärkt när du bakar kakor och bröd där bl.a. filmjölk och crème fraiche ingår. Bikarbonat utan syrliga ingredienser skapar väldigt lite koldioxid och brödet eller kakan blir platt. Dessutom blir degen mer basisk och smaken starkare. Det är också värt att veta att kakan får en brunaktig färg när bikarbonat används. Därför används bikarbonat oftast när det bakas bruna kakor, t.ex. pepparkakor.
Irländskt sodabröd med bikarbonat
Om du har haft turen att besöka den gröna ön Irland har du säkert upptäckt att irländarna älskar att baka sodabröd. Brödet smakar lite nötaktigt och utseendet är rustikt. På Irland äts brödet både morgon och kväll och gärna tillsammans med en traditionell potatis- och löksoppa. Irländskt sodabröd är enkelt att baka – det är i princip bara en blandning av mjöl, bikarbonat, filmjölk och ibland bakpulver.
Var snabb när du bakar med bikarbonat
När du bakar med bikarbonat gäller det att vara snabb. Ett tips är att samla alla torra ingredienser innan du häller i vätska. På så sätt förstör du inte det fina hålmönstret som bikarbonatet skapar i degen. När degen är klar ska den så snabbt som möjligt in i ugnen.
Bakpulver eller ”Baking Powder” som det heter på engelska
När bakpulvret gjorde sitt intågande i gemene mans kök blev möjligheterna plötsligt oändliga. Nu var det möjligt att baka bröd och kakor utan syrliga produkter. Bakpulver, som kallas för ”Baking Powder” på engelska, är en blandning av natriumvätekarbonat, syra och stärkelse. Därför räcker det att blanda bakpulver med vatten för att få en jäsningseffekt. Bakpulver passar således bra i söta kakor, så som sockerkaka och tårtbotten.
Dubbelverkande bakpulver jäser kakan under hela gräddningstiden
Många bakpulver är dubbelverkande. Det betyder att de innehåller några syror som verkar snabbt i början av gräddningen och andra syror som är långsammare och börjar verka först i slutet av gräddningen. Dubbelverkande bakpulver gör kakan större och mer luftig då jäsningen sker under hela gräddningstiden. Bakpulvret missfärgar inte kakan eller brödet och den klumpar sig inte heller, tack vare den tillsatta stärkelsen som förhindrar syran och basen att reagera med varandra innan det har för avsikt att göra det.
Spelar det någon roll om jag använder bikarbonat eller bakpulver?
Vi är äntligen framme vid tiomiljonersfrågan. Spelar det verkligen någon roll om jag använder bikarbonat eller bakpulver? Det korta svaret är nej. Det är faktiskt inte så noga och i vissa recept blandas bakpulver och bikarbonat. Men, för att vara lite petiga har vi listat några punkter som du bör komma ihåg när du väljer mellan bikarbonat och bakpulver, eller kanske bara har en av dem hemma:
- Bikarbonat bör blandas med syrliga produkter, så som filmjölk eller crème fraiche
- Bikarbonat kan missfärga kakan och passar bäst till bruna kakor
- Du kan byta ut en halv tesked bikarbonat mot en tesked bakpulver, men var varsam på att inte addera för mycket bakpulver då kakan kan få en bitter smak