Vi upplever just nu problem med vår leveranstjänst. Beställningar kan anlända senare än väntat.

Ett fel hos transportören har orsakat leveransförseningar för vissa beställningar. Stort tack för ditt tålamod och förståelse! Vi hoppas snart kunna leverera som vanligt. Frågor? Maila [email protected].

Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 12:00-17:00
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-19:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • Fredag08:30-16:00
  • Lördag12:00-17:00
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Tips & Trix

Vad betyder klimatklass när du köper kyl och frys?

Kylen och frysen (och alla möjliga kombinationer av dessa) fungerar bäst vid vissa bestämda temperaturer. Det är gränsvärdena för dessa som anges i klimatklassen. Det säger sig själv att en kyl som är gjord för att fungera perfekt på Grönland får det kämpigt i Saharas öken, men temperaturskillnaden behöver faktiskt inte vara så extrem för att det ska gå ut över funktionsförmågan. Därför kan det vara bra att ha lite koll på klimatklassen.

Vad är klimatklass?

Klimatklass är en europeisk standard som anger vid vilka temperaturer som produkten fungerar optimalt. Skalan går från N (normal temperatur) till T (tropisk temperatur), men många produkter kan tillhöra en kombination av flera klimatklasser. I sånt fall fungerar produkten bäst i spannet mellan den lägsta och högsta temperaturen.

Temperaturskala för klimatklasser

SN (subnormal): 10-32 ℃ N (normal): 16-32 ℃ ST (subtropisk): 18-38 ℃ T (tropisk): 18-43 ℃

LÄS OCKSÅ: Jo, det spelar faktiskt roll var dina matvaror står i kylskåpet!

Frysbox

Om ditt kylskåp är märkt med SN/N/ST fungerar det bäst i en rumstemperatur på 10–38℃. I Sverige är de vanligaste klimatklasserna N och SN eftersom vi i vårt nordiska klimat sällan upplever långvariga värmeböljor. Därmed behöver du inte bekymra dig om maxtemperaturen, men snarare ha koll på minimumtemperaturen under de långa, kalla vintermånaderna.

För låga temperaturer belastar systemet

Om du t.ex. har en frysbox stående i ett dåligt isolerat grovkök eller ett kylskåp i sommarstugan där värmen stängs av för vintern, kan de låga temperaturerna belasta vitvarorna onödigt mycket. Tänk därför alltid på vilken placering ditt kylskåp ska ha och välj klimatklass därefter, annars riskerar du att produkten drar onödigt mycket ström eller t.o.m. går sönder.

Rätt placering för frys

Så länge du håller dig inom minimumnivån för klimatklassen är det faktiskt en bra idé att placera kyl och frys så kallt som möjligt. Kylskåpets placering har man kanske inte alltid så mycket frihet att välja, men frysen behöver sällan vara lika lättillgänglig och mår bara bra av att stå kyligt. En låg rumstemperatur gör nämligen att frysen drar mindre ström. En frys som står i 16 ℃ förbrukar upp till 10 % mindre energi än en frys som står i en rumstemperatur på ca 20 ℃.

LÄS OCKSÅ: Spara pengar med dessa 12 goda vanor i köket

Fritt utrymme runt om kylen

Gör plats omkring vitvarorna

När vi ändå diskuterar placering kan vi ta upp frågan om hur mycket fritt utrymme man bör lämna runt sin kyl och frys. Både kylskåpet och frysen har en kondensator som kyler ner matvarorna. Den behöver ordentligt med fritt utrymme och bra ventilation för att överföra värme till den omgivande luften. Detta är särskilt viktigt för integrerade kylskåp. Ju mer utrymme, desto bättre. Minimum är ca 1 ½ cm för sidorna och ca 3 cm mellan baksidan av kylen och väggen, men kolla alltid manualen för att se de precisa mått som producenten uppger.

Bäst i test kyl och frys

Om du nu är på jakt efter en ny kyl och frys kan det vara mödan värt att titta lite extra på våra testvinnande modeller. Vi har nämligen samlat våra bäst i test frysar, bäst i test kylskåp och bäst i test kylfrysar på egna, separata sidor för att du lättare ska få en överblick över de bästa modellerna.

Favoriter

Stäng