Spårningsinfo saknas just nu p.g.a. problem hos transportören. Leveranser sker som vanligt.

Logo
0771-31 30 31 kundservice är stängd
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • FredagStängt
  • LördagStängt
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Dina Produkter
Matlagning

Vad betyder ugnssymbolerna?

Har du någonsin stått framför din ugn, tittat på ratten med de olika programmen och undrat "vad betyder detta tecken?". Många av oss använder ofta bara standardinställningar som över- och undervärme, och kanske varmluftsprogrammet ibland. Men vet du när och hur dessa ska användas optimalt? Och vad betyder alla de andra symbolerna? För att du ska kunna använda din ugn till dess fulla potential och använda rätt ugnssymboler och program, har vi sammanställt denna guide! I denna guide beskrivs varje symbol på ugnen och dess funktion, så att du enkelt kan förstå och navigera de många inställningarna och optimera din matlagning.

Symbolen för över- och undervärme

över under värme

De flesta känner igen och använder sig av funktionen för över och undervärme. Du identifierar ugnens över- och undervärme symbol som två horisontellt liggande streck.

Denna funktion betyder att värme kommer från det övre och det undre värmeelementet. Finns det två horisontellt liggande streck i symbolens övre eller nedre del betyder att extra värme kommer från ugnens övre eller undre värmeelement.

Finns det bara ett enda streck i den övre eller nedre delen av symbolen så kommer värmen endast ovan- eller underifrån.

När ska du använda över- och undervärme i ugnen?

Över- och undervärme bör användas när du tillagar större maträtter som kräver en jämn fördelning av värme både ovanifrån och underifrån, till exempel bakverk och större köttstycken.

Om du placerar din ugn på symbolen som bara har en enda rad i botten kommer värmen uteslutande från botten. Denna funktion lämpar sig för bakverk som pizza eller paj, där botten ska vara krispig men fyllningen får inte brännas.

Varmluftsugn symbol

varmluft

Vad är en varmluftsugn och hur vet man om man har en varmluftsugn? Ugnens varmluftsfunktion symboliseras ofta av en cirkel med en fläkt i mitten.

Programmet innebär att ugnen har en fläkt som har sitt eget värmeelement, som i sin tur ser till att värme cirkulerar i ugnen och värmer upp hela ugnsrummet.

När det finns ett streck under eller över varmluftssymbolen betyder det att ugnen använder det undre eller övre värmeelementet, istället för fläktens egna.

När ska du använda en varmluftsugn?

Du kan använda varmluftsfunktionen till många olika maträtter. En bra fläkt gör att ugnsrummet blir jämnt uppvärmt och därför passar varmluftsfunktionen utmärkt när du tillagar flera rätter samtidigt på olika nivåer i ugnen.

Varmluftsugnar blir även varma mycket snabbare än en vanlig ugn med enbart element. Därför kan du spara både tid och pengar genom att använda varmluftsfunktionen då du behöver lägga mindre tid på att förvärma ugnen.

Symbolen för snabb uppvärmning

snabbuppvärmning

Symbolen för snabb uppvärmning kan komma i olika varianter. För det mesta symboliseras snabb uppvärmning av pilar och en värmesymbol.

Denna funktionen ser till att snabbt värma upp värmeelementen till önskad temperatur och därefter fungerar den som en vanlig över- och undervärmefunktion.

När ska du använda snabb uppvärmning av ugnen?

Snabb uppvärmning är främst avsedd till mat som tillagas vid hög temperatur och därför används funktionen ofta till mindre bakverk.

Grillsymbolen på ugnen

grillsymbol

Föreställ dig en uppochnervänd grill. Det är nog det enklaste sättet att beskriva ugnens grillfunktion. En bred taggig sicksacklinje betyder att hela övre värmeelementet används, medan en smal taggig sicksacklinje betyder att endast mitten av värmeelementet används.

När funktionen visar en fläkt tillsammans med en sicksacklinje betyder det att fläkten cirkulerar den varma luften runt i ugnen. På så sätt ger funktionen effekten av ett roterande grillspett, där värmen fördelas jämnt runtom.

När ska du använda grillfunktionen?

Grillfunktionen passar bäst till när du vill ha en krispig yta. När du tillagar kött är det därför en bra idé att placera köttet högt upp i ugnen nära det övre värmeelementet.

Grill- och fläktfunktionen passar bra till fågel, som du bör placera i mitt av ugnen för att uppnå bäst effekt.

Symbol för upptining

defrost

Om din ugn har en symbol med en snöflinga eller en droppe har din ugn en avfrostningsfunktion. Som namnet antyder är funktionen för upptining till för upptining av frysta varor. Funktionen startar ugnens fläkt som cirkulerar luft i ugnsrummet utan att värmeelementet används. Luftens rörelse tinar upp maten utan att tillaga den.

När ska du använda upptiningsfunktionen?

Upptiningsfunktionen är perfekt när du glömt att tina köttet långt i förväg. Till exempel vid oväntat middagssällskap eller för middagsplaner med kort varsel. Eller om du fått ett plötsligt sug efter något som ligger djupfryst!

Upptiningsfunktionen på ugnen är din vän i dessa fall och du slipper använda dig av mikron som har en tendens av att tillaga det yttre men lämna mitten fryst.

Symbol för pyrolys

pyrolys

Om du har en ugn med tre uppsättningar av pilar eller prickar, har din ugn förmodligen ett pyrolysprogram. Denna funktion värmer upp ugnen till ungefär 400-500 grader. Smutsen i ugnen bränns till aska under den höga värmen och kan sedan enkelt torkas av med en trasa eller borstas ut.

Denna funktion sparar dig därför både tid och ansträngning när det kommer till rengöring av din ugn. Du hittar ugnar med pyrolytisk rengöring här.

Symbol för katalys

katalys

Många moderna ugnar är inbyggda med katalytisk självrengörande teknik. Där är ugnens insida belagd med en katalytisk emaljbeläggning som gör att gamla matrester bryts ner när ugnen värms upp till över 200 grader.

Programmet måste dock pågå i minst en timme innan matresterna bryts ner helt. Du hittar ugnar med katalysrengöring här.

Ångrengöringssymbol

ångrengöring

Om din ugn har ett ångrengöringsprogram (ofta markerat med en droppe) kan du enkelt och snabbt rengöra ugnen på 30 minuter.

Beroende på ugnsmodell tillförs vatten antingen direkt till botten av ugnen eller via en inbyggd vattentank. Ångrengöringsprogrammet använder ånga för att lösa upp smuts, vilket gör det enkelt att torka av med en trasa efteråt. Du hittar ugnar med ångrengöringsprogram här.

Ugnarna blir allt mer avancerade

Nya ugnsfunktioner utvecklas ständigt för att göra din matlagning så enkel, godsmakande och bekväm som möjligt.

Om du överväger att byta ut din ugn kan du alltid ta en titt på Trettis urval här.

Har du frågor om vilken ugn och vilka funktioner som passar dig bäst: Fråga Tretti först!

Ring våra vitvaruexperter på 0771-31 30 31 så hjälper vi dig att hitta rätt ugn för just dig i den djungel av ugnar som finns på marknaden.

Fler vitvarutips

Hjälp och svar
Funktioner
Hjälp och svar

David från Tretti

Favoriter

Stäng