Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 08:30-21:00
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • Fredag08:00-16:00
  • Lördag12:00-17:00
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Dina Produkter

Vad betyder ugnssymbolerna?

Har du också stått vid ugnen och tänkt ”vad betyder de här symbolerna för ugnen egentligen”? För att du ska kunna utnyttja din ugn maximalt och underlätta din matlagning, har vi gjort en liten guide till dig som beskriver varje ugnssymbols funktion.

Symbolen för över- och undervärme

under övervärme

undervärme

De flesta känner igen och använder sig av funktionen för över- och undervärme. Funktionen som symboliseras av två horisontellt liggande streck betyder att värme kommer från det övre och det undre värmeelementet. Två horisontellt liggande streck i symbolens övre eller nedre del betyder att extra värme kommer från ugnens övre eller undre värmeelement.

När ska du använda över- och undervärme i ugnen?

Över- och undervärme är lämpligt att använda när du tillagar större maträtter som kräver en jämn fördelning av värme, både underifrån och ovanifrån, till exempel bakverk och större köttstycken.

Funktionen för undervärme eller övervärme passar utmärkt till maträtter i ugnsformar eller pizza där värmen bör komma från ett håll primärt.

Symbolen för varmluft

Fläkt

Fläkt och undervärme

Ugnens varmluftsfunktion symboliseras ofta av en cirkel med en fläkt i mitten. Fläkten har sitt eget värmeelement och ser till att värme cirkulerar i ugnen och värmer upp hela ugnsrummet.

När det finns ett streck under eller över varmluftssymbolen betyder det att ugnen använder det undre eller övre värmeelement, istället för fläktens.

När ska du använda varmluftsugn?

Du kan använda varmluftsfunktionen till de flesta maträtter, men en bra fläkt gör att ugnsrummet blir jämnt uppvärmt och därför passar varmluftsfunktionen utmärkt när du tillagar flera rätter samtidigt, på olika nivåer i ugnen.

Symbolen för snabb uppvärmning

Snabb uppvärmning

Symbolen för snabb uppvärmning kan komma i olika varianter. För det mesta symboliseras snabb uppvärmning av pilar och en värmesymbol. Den här funktionen ser till att snabbt värma upp värmeelementen till önskad temperatur och därefter fungerar den som en vanlig över- och undervärmefunktion.

När ska du använda snabb uppvärmning av ugnen?

Snabb uppvärmning är främst avsedd till mat som tillagas vid hög temperatur och därför används funktionen ofta till mindre bakverk.

Grillsymbolen på ugnen

Grill small

Halvgrill

Grill och fläkt

Föreställ dig en uppochnervänd grill. Det är nog det enklaste sättet att beskriva ugnens grillfunktion. En bred sicksacklinje betyder att hela övre värmeelementet blir använt, medan en smal sicksacklinje betyder att endast mitten av värmeelementet blir använt.

När funktionen visar en fläkt och en sicksacklinje betyder det att fläkten ser till att cirkulera den varma luften runt i ugnen. På så sätt påminner funktionen lite om ett roterande grillspett, där värmen fördelas jämnt runtom.

När ska du använda grillfunktionen?

Grillfunktionen passar perfekt när du vill ha en krispig yta. När du tillagar kött är det en god idé att placera köttet nära det övre värmeelementet. Grill- och fläktfunktionen passar bra till fågel, som du bör placera i mitt av ugnen för att uppnå bäst effekt.

Symbol för upptining

Upptining

Som namnet antyder är upptiningsfunktionen till för upptining av frostvaror. Den här funktionen tänder ugnens fläkt som cirkulerar luft i ugnsrummet utan att värmeelementet används. Luftens rörelse tinar upp maten.

När ska du använda upptiningsfunktionen?

Upptiningsfunktionen är perfekt de gånger du glömmer att tina köttet långt i förväg. Vid oväntat middagssällskap, eller bara plötsligt sug efter något som ligger djupfryst, är upptiningsfunktionen din vän.

Ugnarna blir allt mer avancerade

Nya ugnsfunktioner är ständigt under utveckling för att göra din matlagning så enkel och bekväm som möjligt. Om du överväger att byta ut din ugn kan du alltid ta en titt på Trettis urval här.

Flera goda vitvarutips

Hjälp och svar

Casper från Tretti

Casper hjälper dig att förstå dina vitvaror lite bättre. Han dyker gärna ned i bruksanvisningarna och förklarar vad de tekniska termerna betyder. Dessutom är han en kaffenerd som verkligen uppskattar en välsmakande kopp kaffe.

Favoriter

Stäng