Spårningsinfo saknas just nu p.g.a. problem hos transportören. Leveranser sker som vanligt.

Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 12:00-17:00
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • FredagStängt
  • LördagStängt
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Chatten är
öppen

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Tips & Trix

Vad innebär egentligen pyrolytisk och katalytisk ugnsrengöring?

Rengöring av ugnen är kanske något av det tråkigaste man kan göra i köket. Därför kan det vara värt att investera i en ugn med ett självrengöringsprogram. Man vad betyder egentligen de kryptiska orden pyrolytisk och katalytisk ugnsrengöring. Vi ger dig svaret.

Pyrolystisk rengöring – rengöring med hög värme

Pyrolysugnar är särskilt anpassade för att klara höga temperaturer eftersom rengöringsprogrammet värmer upp ugnen till hela 500 ℃. När du är klar med att använda ugnen kan du aktivera pyrolysfunktionen. Rengöringsprogrammet kör i ca tre timmar och förvandlar fett och matrester till en fin aska. Låt ugnen svalna i ca 30 minuter efter att programmet är färdigt. Därefter kan du fukta en trasa och torka ur insidan av ugnen.

Var noga med att ha rätt ugnstillbehör

Du bör vara uppmärksam på att långt ifrån alla pyrolysugnar levereras med tillbehör som tål pyrolytisk rengöring. Det kan t.ex. handla om ugnsgaller eller plåtar. Läs bruksanvisningen noga för att vara säker på att ugnstillbehören tål en pyrolytisk rengöring. Om så inte är fallet bör du diska dessa separat.

LÄS OCKSÅ: Enkel rengöring av ugnsformar, plåtar och långpannor

Tänk på säkerheten

Även om pyrolysugnar har en automatisk låsfunktion så att ugnsluckan inte kan öppnas under programmet, blir den fortfarande väldigt varm. Med mindre att ugnen har en inbyggd kylningsfunktion bör du undvika att röra vid ugnen under hela tiden som rengöringsprogrammet kör. Var också uppmärksam på att inga små barnfingrar eller husdjur kommer i närheten av ugnen när rengöringsprogrammet är igång.

Katalytisk rengöring – fettabsorberande paneler

En katalysugn har absorberande paneler som fångar upp fett och annan smuts. Ugnen måste dock köras på 200 ℃ i minst en timme för att rengöringen ska fungera ordentligt. Precis som med en pyrolysugn kan du rengöra efteråt med en fuktad trasa. Tänk dock på att det är olika hur stor del av ugnen som kläds av den specifika katalysemaljen. På vissa ugnar är det bakväggen, medan andra ugnar även har katalystisk beklädning på sidoväggarna.

Lite manuell rengöring krävs dock

Även om den katalytiska rengöringen fångar upp en hel del, kan det fortfarande ansamlas smuts och fett bakom panelerna. Därför bör du ta ut och rengöra dessa manuellt. En katalysugn kan heller inte rengöra ugnstillbehör såsom bakplåtar eller ugnsgaller. Dessa måste du fortsatt rengöra för hand. Det kan också ansamlas fett på och omkring ugnsfläkten. Därför kan det vara en bra idé att rengöra även detta område manuellt.

En uppstickare – ångrengöring

Den finns också en tredje "självrengöringsfunktion". Vi har dock satt den inom citattecken eftersom den faktiskt inte själv gör rent ugnen men endast underlättar för dig att rengöra manuellt. Om ugnen har en ångrengöringsfunktion ska du bara hälla vatten i en långpanna, ställa in i ugnen och sätta på ångrengöringsfunktionen. Ångan från det avdunstande vattnet löser upp fett och smuts så att det enkelt kan torkas bort med en trasa efteråt.

Billigare och snabbare

Fördelen med ångrengöring är tiden och energiförbrukningen. Ångrengöring tar bara 30 minuter i motsats till pyrolytisk rengöring som tar tre timmar eller katalytisk rengöring som ska köras i minst en timme. Om ugnen behöver en snabb uppsnyggning innan de första gästerna anländer så kan ångrengöring vara ett bra och billigt alternativ. Men det innebär förstås en del manuellt rengöringsarbete.

Snabb överblick

I tabellen nedan har vi samlat de viktigaste fakta för de tre alternativen. Energiförbrukningen hänger logiskt sett samman med temperaturen och tiden. Ju högre temperatur och ju längre programmet tar, desto mer energi förbrukas.

Tid Temperatur Renöring
Pyrolys 3½ timme 500°C Hög
Katalys Minst 1 timme 200°C Medel
Ångrengöring 30 minuter ca. 100°C Låg

Detta var en kort förklaring på de olika rengöringsprogram som finns att tillgå. Inget av dem ger dock en 100 % garanti för att du inte kan komma att behöva rengöra lite själv – så långt att tekniken inte kommit ännu. Men det är åtminstone en bra hjälp i en stressig vardag. Om du har lust att kolla efter en ny ugn kan du se hela vårt sortiment av ugnar här.

Flera goda råd

Rengöring

Favoriter

Stäng