Spårningsinfo saknas just nu p.g.a. problem hos transportören. Leveranser sker som vanligt.

Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 12:00-17:00
 • Måndag 08:30-21:00
 • Tisdag08:30-21:00
 • Onsdag08:30-21:00
 • Torsdag08:30-21:00
 • FredagStängt
 • LördagStängt
 • Söndag12:00-17:00
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Köpguider

Välj rätt tvättmaskin! Vår köpguide hjälper dig att hitta rätt modell

När smutstvätten gör dig tokig och du inte har tillräckligt med tid är det något du ska veta – det kan bara bli bättre! En tvättmaskin som inte vill som du vill kan jämföras med att gå runt i för små skor. Det haltar, det går för långsamt och det är minst sagt irriterande. Men det finns en lösning. Med lite undersökning och en stor portion tålamod kan du nämligen hitta en tvättmaskin som inte bara ordnar smutstvätten men som även sparar dig tid och pengar. I denna lilla guide kan du läsa mer om vad du ska tänka på när du ska köpa tvättmaskin.

Vad du får i guiden

 • Vilken typ av tvättmaskin ska jag välja?
 • Hur viktigt är priset?
 • Hur energisnål ska tvättmaskinen vara?
 • Hur väljer jag rätt storlek?
 • Vad och hur mycket ska den kunna?
 • Varför ska jag tänka på torktumlaren?
 • Vilket märke ska du välja?

Vilken typ av tvättmaskin ska jag välja?

Vad ser du framför dig om du föreställer dig din nya tvättmaskin? Kanske en fin vit modell med luckan där framme? Generellt sett kan man säga att det finns tre typer av tvättmaskiner: den traditionella, frontmatade tvättmaskinen, den amerikanska, toppmatade tvättmaskinen och tvättmaskinen som både tvättar och torkar.

Tvättmaskiner 3 olika typer frontmatad toppmatad kombinerad tvätt och tork

Den traditionella

I Sverige väljer dom flesta en frontmatad tvättmaskin, som ofta har ett stort urval av funktioner och program.

För större hushåll med separat tvättrum är en frontmatad tvättmaskin ett perfekt alternativ. I och med att luckan sitter lägre, slipper du utföra tunga, onaturliga lyft och kan istället fylla maskinen på ett smidigare och bekvämare sätt.

Den amerikanska modellen

För dig som ska ställa tvättmaskinen i ett badrum kan det vara enklare att välja en toppmatad variant för att spara plats.

Har du problem med att böja dig så slipper du också för det med en toppmatad modell.

Maskinen som både tvättar och torkar

Varför ha två stora maskiner som tar plats i tvättrummet när det räcker med en?

Fördelarna med en kombinerad tvättmaskin och torktumlare är dels att den tar upp hälften så stor plats i bad- eller tvättrummet, vilket i synnerhet är praktiskt i mindre hushåll. Dels gör maskinen också att du slipper flytta över plaggen mellan olika maskiner under tvättprocessens gång.

Värt att notera är att maskinen i de flesta fall har aningen lägre torkkapacitet än tvättkapacitet. Om tvättkapaciteten är exempelvis 6 kg hos en modell kan torkkapaciteten vara endast 4 kg.

Typ Fördel Nackdel
Frontmatad tvättmaskin Större kapacitet
Kan ställa en torktumlare ovanpå
Tar mycket utrymme
Du måste böja dig ner
Toppmatad tvättmaskin Lättplacerad
Du slipper böja dig ner
Kan inte ställa en torktumlare ovanpå
Mindre kapacitet
Tvättmaskin med torktumlare Tar upp hälften så stor plats
Man betalar kun för 1 maskin
Torkar sämre än torktumlare
Lägre kapacitet
Högre energiförbrukning

Hur viktigt är priset?

Alla älskar ett bra erbjudande och reagerar nästan instinktivt på orden erbjudande och rea – speciellt när det är mycket pengar att spara. Men hur stor roll spelar egentligen priset när det gäller att välja rätt tvättmaskinen?

Det är viktigt att komma ihåg att det du betalar nu och det du betalar på längre sikt inte alltid stämmer överens.

 • Hur många år håller tvättmaskinen innan du måste byta ut den?
 • Hur energivänlig och ekonomisk är den under drift?
 • Kan du spara pengar genom att koppla den till varmvatten eller genom att tvätta i kallt?

Mer om detta följer när du läser vidare.

Hur energisnål ska tvättmaskinen vara?

Det finns många bra anledningar till att välja en energivänlig tvättmaskin. Den skonar inte bara miljön, den påverkar även din ekonomi positivt på längre sikt.

När du surfar runt på nätet är det bra att komma ihåg att energimärkningen på varorna ger en bra indikation om hur energivänlig den är. Energieffektivitetsklassen visas på en skala från A till G, där A ä effektivast.

800x400 - tvatt

energimyndighetens hemsida kan du läsa mer om energimärkningen av tvättmaskiner.

Spara pengar med varmvattensanslutning

Visste du att största delen av energiförbrukningen går åt till att värma vattnet? En tvättmaskin som även kan kopplas till varmvatten löser detta problem och ger mervärde för dig som har miljövänlig uppvärmning som t.ex. fjärrvärme, jordvärme eller solenergi.

Med en varmvattensanslutning sparar du energi och skonar miljön då tvättmaskinen inte behöver värma upp vattnet.

Kolborstfri motor, ett säkert val

Om du vill ha en tvättmaskin där du slipper jaga reservdelar eller som kräver en massa underhåll är en tvättmaskin med kolborstfri motor (ofta kallad kolfri motor) ett säkert val.

Hur väljer jag rätt storlek?

Hur stora tvättar ska din maskin kunna tvätta? Det är avgörande för hur nöjd du kommer bli med din nya tvättmaskin.

Kapaciteten ska passa

De minsta och mest kompakta tvättmaskinerna med en kapacitet på 3,5-4 kg passar perfekt in i en liten lägenhet med 1-2 personer. Medan mindre familjer och hushåll på 2-3 personer klarar sig i regel bra med en tvättmaskin som har 6 eller 7 kg kilos kapacitet.

I ett hushåll med 2 vuxna och 2-3 barn fylls tvättkorgen upp ganska snabbt. En tvättmaskin på 8-9 kg gör definitivt susen här. Det finns också tvättmaskiner som rymmer upp till hela 12 kg tvätt – perfekt till et hushåll större en 5 personer eller til dig som har en flock aktiva ungar.

Även om många maskiner har vikt-avkänning som anpassar vatten och energiförbrukningen beroende på mängden av tvätt finns det även maskiner som inte har denna funktion och då ska man fylla hela maskinen för att inte förlora pengar.

Vad och hur mycket ska den kunna?

När du har funderat över kapaciteten och energiförbrukningen är det dags att tänka över vilka funktioner som kommer att underlätta din vardag.

 • Har du svårt att hinna med smutstvätten när du kommer hem från jobbet?
 • Är det någon i familjen med allergi?
 • Eller vill du helst tvätta lite mer energivänligt?

Sköljande tvättmaskin - skum av tvättmedel

Nedan under har vi samlat några av dom mest efterfrågade funktionerna.

Tvätta i kallt vatten

Det finns pengar att spara om du skruvar ner för temperaturen. Halverar du temperaturen från 60 till 30° C kan du spara upp till 55% av energiförbrukningen när du tvättar kläder i tvättmaskinen.

Med en kombination av tvättmedel som är speciellt ägnad åt att tvätta i kallt vatten och en tvättmaskin som kan tvätta vid låga temperaturer kan du spara ett par extra kronor på elräkningen. Dessutom är det värt att nämna att vita plagg som används i vardagen oftast inte är så skitiga. Dom kan utan problem bli rena på helt ner till 15°C.

Ångfunktion

Ångfunktionen passar dig med en hektisk vardag som behöver ge kläderna en snabb uppfräschning.

Om du är trött på att behöva tvätta och stryka skjortorna innan du ska ut och resa eller ska på kurs kan du ge kläderna en snabb omgång med ångfunktionen eller uppfräschningsprogrammet. Du sparar tid och kan låta strykjärnet ligga.

Uppskjuten start

Du har precis kommit hem efter en lång arbetsdag. Barnen springer runt benen och smutstvätten växer och växer. Känner du igen detta? En tvättmaskin med uppskjuten start hjälper dig att få vardagen att hänga ihop. Du kan ställa in maskinen till att starta innan du går upp eller innan du kommer hem från arbete. På så sätt säkrar du att tvätten kan hängas upp med det samma så den inte blir skrynklig efter att ha legat i maskinen för länge.

Snabbprogram

Ibland behöver det gå extra snabbt. Kanske du glömde att tvätta favoritskjortan eller kjolen som du ska ha på till festen som börjar om en timme. Eller kanske du ska tvätta hela familjens smutstvätt i regnbågens alla färger och du vill inte använda flera dagar på det. Då har du kanske användning för en tvättmaskin med snabbprogram?

Snabbprogram går under flera namn som QuickWash och QuickStart och dessa klarar tvätten på bara 15 minuter.

Anti-allergiprogram

Lider du eller andra i familjen av allergi? En tvättmaskin med anti-allergiprogram är en oumbärlig följeslagare i kampen mot rinnande näsor och kliande ögon.

Blog6

Dom flesta antiallergiprogrammen använder ånga för att eliminera pollen och djurhår och dödar upp till 99% av kvalster och bakterier redan på 60°C.

Automatisk dosering

Det är inte alltid så lätt att veta hur mycket tvättmedel du ska använda. För hur skulle du kunna veta hur mycket tvätt du har lagt i maskinen? Och vilken hårdhet har egentligen ditt vatten där du bor?

Med automatisk dosering slipper du att tänka på det och du undviker att tvätta kläder med för lite tvättmedel och du slipper även kläder med vita streck om du skulle använda för mycket.

Blog8

LÄS MER: Varför är det så viktigt att dosera tvättmedel riktigt - och hur gör man?

Hur mycket låter maskinen?

När du ska välja ljudnivå är det viktigt att tänka på två saker: Tidpunkt för tvätt och placering av tvättmaskinen. Tvättar du ofta under natten eller står maskinen i närheten av sovrummet eller vardagsrummet är det en ide att välja en tystgående modell.

På energimärket uppges ljudnivån på tvättmaskinen två gånger, under tvätt och under centrifugering. Är du osäker på hur mycket maskinen låter kan du jämföra det mot ett normalt samtal som ligger på ca. 60 dB.

Akustiska signaler

Några maskiner avger ett ljud när den är färdig med att tvätta. Det kan vara allt från ett pip till en liten fin melodi som meddelar dig att tvätten är klar. Då är det även enklare att komma ihåg att hänga upp kläderna eller lägga dom i torktumlaren.

Belysning i trumman

Invändig belysning är inte ett måste men kan vara nyttig att ha i vardagen. Står maskinen t.ex. i källaren eller i ett rum med dålig belysning är det enklare att hitta strumporna som gömmer sig, när trumman blir upplyst invändigt.

Varför ska jag tänka på torktumlaren?

Om du är på jakt efter en ny tvättmaskin så har du kanske redan en torktumlare – eller så är du kanske på utkik efter en. I så fall så är det bra att tänka över ifall de ska stå vid sidan av varandra eller i en tvättkolonn.

Blog7

Ska de stå bredvid av varandra?

Om tvättmaskinen och torkstumlaren ska stå bredvid varandra så är praktiskt ifall de öppnas till var sin sida. Då kan du nämligen flytta den blöta tvätten direkt från tvättmaskin till torktumlaren utan att du skall flytta det runt de öppna locken.

Det låter kanske som en bagatell, men på längre sikt så kan det bli tämligen irriterande.

Ska de monteras i en tvättkolonn?

Tvättmaskinen och torktumlaren tar upp mest plats ifall de står bredvid varandra – men de kan också installeras ovan på varandra. Det är en bra lösning ifall du har ett litet badrum eller begränsad plats i ditt grovkök eller källare, då du använder plats i höjden istället för bredden.

Vad är en tvättkolonn?

När du placerar torktumlaren ovan på tvättmaskinen med t.ex. en monteringssats eller gummifötter emellan, så får du en tvättkolonn.

Torktumlaren ska alltid installeras ovanpå tvättmaskinen, och tvättmaskinen ska vara stor nog för att torktumlaren också kan stå stabilt.

Som regel följer det inte med en monteringssats eller gummifötter till maskinen, men de kan ofta köpas som tillbehör.

Vilket märke ska du välja?

Kärt barn har många namn, så frågan är då, vad ska den nya tvättmaskinen heta? Bosch eller AEG? Eller kanske Electrolux eller Whirlpool?

Funktionalitet och pris ger 3 kategorier

Här får du en kort överblick över dom olika tillverkarna och kanske lite inspiration till vad din nya maskin ska heta. Många av tillverkarna har flera prisklasser i deras sortiment, därför är vårt urval endast vägledande.

 • De avancerade

Några tillverkare är kända för att tillverka maskiner som kan allt och oftast gömmer det sig en testvinnare här. Just hos tillverkare som Miele, AEG, Siemens och Asko finner du funktioner som automatisk dosering och sensorstyrd mängdautomatik.

 • De i mitten

Letar du efter en tvättmaskin med alla specialprogrammen men inte behöver extra lyx är detta kategorin för dig. Här hittar du tillverkare som Gorenje, Bosch, Electrolux, LG, Cylinda, Samsung och Whirlpool.

 • De prisvärda

Är du på utkik efter en stabil maskin som gör ett bra jobb hittar du den bland dom billiga modellerna från bl.a. Candy, Indesit, Zanussi och Scandomestic. Perfekt till dig som inte tvättar så ofta och som inte behöver en massa extra funktioner.

Vem vinner testerna?

Det danska konsumentverket Tænk och svenska Råd och Rön utför man ofta tester på tvättmaskiner för att ta reda på vilka som är bäst. På så sätt blir det blir enklare för dig som konsument att välja rätt tvättmaskin.

I stort sett visar testresultaten att dom bästa maskinerna utmärker sig på två områden: grundlighet och energiförbruk.

De bästa maskinerna är med andra ord sparsamma med vattnet och ofta kan dom själv väga hur mycket kläder du lägger i maskinen för att anpassa vattenförbruket därefter.

Casper från Tretti

Casper hjälper dig att förstå dina vitvaror lite bättre. Han dyker gärna ned i bruksanvisningarna och förklarar vad de tekniska termerna betyder. Dessutom är han en kaffenerd som verkligen uppskattar en välsmakande kopp kaffe.

Favoriter

Stäng