Spårningsinfo saknas just nu p.g.a. problem hos transportören. Leveranser sker som vanligt.

Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 08:30-16:00
 • Måndag 08:30-21:00
 • Tisdag08:30-21:00
 • Onsdag08:30-21:00
 • Torsdag08:30-21:00
 • Fredag08:30-16:00
 • Lördag12:00-17:00
 • Söndag12:00-17:00
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Matlagning

Världens enklaste bröd som inte behöver knådas!

Kanske har du redan hört om Jim Lahey som i New York Times berättade om sitt knådningsfria bröd? Det är så enkelt att klarar av att baka det – och du behöver inte slösa någon energi på att knåda degen. Här kommer receptet.

Historien bakom världens enklaste bröd

2006 publicerade New York Times ett Youtube-klipp där bagaren Jim Lahey presenterade sitt recept på ett bröd som inte behövde knådas och ändå blev fantastiskt gott. Intresset på nätet och i medierna exploderade och ett gäng artiklar skrevs om brödet och massor av variationer på receptet publicerades. Här kommer vår variant.

Eftersom brödet ska jäsa i lång tid behöver du börja dagen före du ska servera brödet. Vi har dock tagit fram en snabbvariant om du vill kunna servera brödet samma dag som det bakas.

Du behöver

 • 1 gram torrjäst eller 1 ärtstor klump vanlig jäst
 • 300 gram kallt vatten
 • 400 gram vetemjöl
 • 8 gram salt
 • En gryta som kan användas i ugnen

Så gör du

Ingredienserna ska bara blandas i en skål. Börja med att lösa upp jästen i vattnet och blanda sedan ner resten av ingredienserna. Du behöver inte knåda, bara rör ned mjölet i vattnet. Därefter täcker du för skålen och låter den jäsa i 12 – 18 timmar (ju längre tid, desto bättre). Det är den långa jäsningstiden som gör att du inte behöver knåda degen.

LÄS OCKSÅ: Sätt guldkant på frukosten med kalljästa frallor

När degen har jäst färdigt häller du ut den på ett mjölat bakbord och viker den ett par gånger (se videon här under). Lägg därefter brödet i en smord skål eller i en mjölad handduk med den glatta sidan uppåt och låt den jäsa i ytterligare två timmar.

Embedded content: https://www.youtube.com/watch?v=13Ah9ES2yTU

Medan degen jäser ställer du in en gryta i ugnen på 250 °C. Bäst resultat får du med en gjutjärnsgryta eller en gryta med tjock emalj. Grytan ska ha minst 30 minuter i ugnen för att bli riktig varm. När degen är klar tar du ut grytan och lägger i degen i den.

Tillbaka med grytan i ugnen (kom ihåg att lägga ett lock på!) och baka brödet i ca 30 minuter. Därefter kan du sänka temperaturen till 230 °C, ta av locket och ge ytan på brödet ytterliga 15 minuter för att bli vackert brun. Ta sedan ut brödet och låta det vila ca 2 timmar på ett ugnsgaller. Smaklig spis!

Snabbmetoden

Om du inte har tålmodighet nog att vänta ett dygn på ditt bröd så finns det också en metod som bara tar 4 ½ timme. Receptet är det samma, du ska bara använda varmt vatten från kranen istället för kallt. Låt degen jäsa i 3 timmar och vik den sedan 10 – 12 gånger. Låt den sedan jäsa i ytterligare 35 minuter och baka sedan brödet på samma sätt som beskrivits här ovan. Se hur du gör i den här videon:

Embedded content: https://www.youtube.com/watch?v=I0t8ZAhb8lQ

Variationer av receptet

Du kan ersätta ¼ av vattnet (ca 75 gram) med ljus pilsner och tillsätta en msk ättika. Det ger brödet en surdegsliknande smak utan att påverka tillredningen. Du kan också ersätta ¼ av mjölet (100 gram) med ett grövre mjöl som t.ex. grahamsmjöl.

Fler receptstips

Favoriter

Stäng