Spårningsinfo saknas just nu p.g.a. problem hos transportören. Leveranser sker som vanligt.

Logo
0771-31 30 31 kundservice är stängd
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • FredagStängt
  • LördagStängt
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Tips & Trix

Våren är här - vi hjälper dig med att förbereda trädgården

April! och våren börjar på allvar göra sitt intåg! Eller gör den verkligen det? April är en lite lurig månad med snabba väderomslag – så det gäller att inte ha allt för bråttom. Så ta det lite lugnt och njut av de solstunder som är. Men för den otålmodige, finns det massor av förberedelser att göra.

Städa städa varje fredag och så varje ju...  Nej vår!

Tillhör du dem som inte fick tvättat alla redskap och krukor innan du ställde in dem i höstas? Ja då är det dags att göra det nu. Annars finns det risk för att olika växtsjukdomar överförs till de nya plantorna.

Resten av trädgården har också behov för en uppröjning. Du kan bland annat klippa ner och rensa bort fjolårsriset på perennerna, dvs. dina fleråriga växter.

Glöm inte gräsmattan 

Räfsa och kratta bort gamla löv och rester av fallfrukt från hösten och vintern. Fyll igen ojämnheter med sandblandad jord och fyll på med reparationsgräs. Din gräsmatta mår också bra av att få en första omgång
 näring. 

..och komposten

Har du en kompost mår den bra av att bli luckrad upp då den säkert har blivit lite kompakt under vintern. Förmultnad och färdig kompost läggs på kökslandet och i rabatterna.

skottkrra-809530-edited

...och vill du slippa ogräset? Börja rensa nu!

Ogräset är kanske den minst roliga delen av trädgårdsarbete - så det är därför du ska börja redan nu. Så behöver du inte spendera lika många timmar på knä vid rabatterna i sommar.

Ett annat alternativ för dig som tröttnat på ogräs är att täcka marken så mycket som möjligt. Du kan plantera marktäckare, lägg täckbark eller grus eller fina stenar. Men helt fri från ogräs blir du aldrig.

Snigelkriget kan börja

Tro inte att vintern tagit kål på alla mördarsniglar. Eftersom varje snigel kan lägga upp till 400 ägg på en säsong besparar du dig massor av arbete om du börjar redan nu. Snigelmedel gör också som mest nytta nu.

roser

Väljer du att istället plocka dem för hand är det mest barmhärtigta att klippa av dem huvudet. Och för allt i världen - använd hansdske - slemmet sitter verkligen!

Beskär roser 

Rosor kan du börja beskära nu. Jag har alltid fått lära mig att det är dags så snart "björken har fått musöron". Men på senaste tid har jag läst fler och fler artiklar som säger att det egentligen är försent. 

...och beskär fruktträd

Alla fruktträd tål inte beskärning lika bra - är du osäker kan du läsa denna guide från odla.nu.  Men som huvudregel kan sägas att äppel- och päronträd tål kraftigare beskärning så dete är bra träd att börja med om du är lite osäker.

Däremot är stenfruktsträd, som plommon, körsbär, bigarråer och persika lite känsligare beskärs endast mycket lätt för behålla sin vackra form.

Färskpotatis till sillen i sommar?

Vill du ha färskotatis till midsommar är det nu du ska igång. Köp sättpotatis och lägg dem till förgroning på en ljus plats med en temperatur på 5-15 grader varmt.  

Potatis i hink, kruka eller sopsäck 

Har du ingen trädgård behöver det inte vara något hinder för att du också ska kunna njuta av egenodlad potatis. Det finns massor av tips och trixs på nätet om hur du kan odla potatis på ballkongen, i krukor, i hinkar och till och med i sopsäckar.

PotatoPots - ett enkelt alternativ

Du kan också köpa speciella potatishinkar som du enkelt kan skörda underifrån - så behöver du inte rycka upp hela plantan och skördar bara det du ska använda. Resten får fortsätta växa.

PotatoPots hittar du numera i varenda trädgårdshandel.I denna film från blomsterlandet visar de hur du odlar potatis i en hink - riktigt smart för dig som ska odla på begränsad yta.  

Embedded content: https://www.youtube.com/embed/JB2zplncP9I

 Har du fler frågor och funderingar finns det ett hav av forum och bloggar på internet som du enkelt kan googla dig fram till. Och behöver du ännu mer visuell hjälp finns det massor av trädgårdsprogram på TV, eller varför inte söka på Youtube? Vill du ha fler tips som underlättar din vardag kan du läsa några av våra tidigare artiklar. 

Hjälp och svar

Casper från Tretti

Casper hjälper dig att förstå dina vitvaror lite bättre. Han dyker gärna ned i bruksanvisningarna och förklarar vad de tekniska termerna betyder. Dessutom är han en kaffenerd som verkligen uppskattar en välsmakande kopp kaffe.

Favoriter

Stäng