Spårningsinfo saknas just nu p.g.a. problem hos transportören. Leveranser sker som vanligt.

Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 12:00-17:00
 • Måndag 08:30-21:00
 • Tisdag08:30-21:00
 • Onsdag08:30-21:00
 • Torsdag08:30-21:00
 • Fredag08:30-16:00
 • Lördag12:00-17:00
 • Söndag12:00-17:00
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Tips & Trix

Varför är det så viktigt att dosera tvättmedel riktigt - och hur gör man?

Både producenter av tvättmaskiner och tvättmedel påtalar ofta hur viktigt det är att man doserar tvättmedlet riktigt. Men varför är det så viktigt? Och hur vet man om man gör rätt? Vi tar reda på vad som gäller!

Annonssamarbete med Bosch

Varför är det så viktigt att dosera rätt?

För mycket tvättmedel är skadligt för miljön eftersom större mängder av tvättmedlet sköljs ut i naturen tillsammans med restvattnet. Det är också en oekonomisk lösning att använda för mycket tvättmedel då det varken gör något bra för dina kläder eller din plånbok - tvärtom ska du köpa mer tvättmedel än du behöver.

Och till sist, min inte mindre viktigt - för mycket tvättmedel kan förstöra dina kläder och irritera huden då tvättmedelsrester i kläderna och i maskinen är en grogrund för bakterier, samtidigt som du blir exponerad för mer kemikalier än nödvändigt.

Men samtidigt kan för lite tvättmedel medverka till att förkorta levnadslängden på din tvättmaskin då den snabbare blir igenkalkad. Det går också ut över dina kläder som inte tvättas tillräckligt rena. 

Vad innehåller tvättmedel?

Ditt tvättmedel består av en rad olika ämnen som alla har olika funktioner. Kombinationen av dessa ämnen är viktiga för både tvättmaskinen och klädtvättningen. Låt oss se på det lite närmre:

För det första innehåller tvättmedlet naturligtvis något liknande tvål eller såpa, som gör så att smutsen lossnar från kläderna och stannar i vattnet utan att sätta sig på kläderna igen. Och håll i dig nu för nu blir det lite tekniskt.

Det är också oftast en klakbindare i tvättmedlet som gör vattnet mjukare och hjälper tvättmedlet med fläckarna. Därutöver har det tillsatts olika enzymer som motverkar olika specifikt slags fläckar. Den sista (och minsta) delen av tvättmedlet, utgörs av blekmedel, skumdämpare och eventuellt parfym)

tvättmedel

Den perfekta doseringen

I verkligheten är det en ganska komplicerad uträkning att finna fram till den perfekta doseringsmängden, eftersom det beror på flera olika faktorer: 

 • Vilka textilier tvättar du
 • Hur smutsig är tvätten
 • Hur mycket tvättar du
 • Trummans storlek
 • Vattnets hårdhet

Om det låter komplicerat är det för att det är komplicerat. Därför väljer de flesta av oss att dosera lite på måfå och ögonmått. Men det är inte en särskilt bra ide...

... Så hur gör man?

Vårt bästa förslag är att följa anvisningarna på tvättmedlets emballage. Det är det lättaste och snabbaste sättet att dosera på. Dock rekommenderar vi att du kontrollmäter mängden ifall du använder ett medföljande lock eller bägare från tvättmedelsproducenten.

Du kan hitta ännu fler tips till dosering i vår artikel Hur doserar du ditt tvättmedel? eller läs vidare för att höra mer om den lättaste och mest precisa lösningen.

Nya maskiner doserar automatiskt

Problemet med att dosera optimalt är något som tvättmaskinsproducenterna själva försökt sig på att lösa. Bosch har t.ex. utvecklat ett automatiskt doseringssystem som utför allt det krävande analysarbetet åt dig. Det endaste du själv ska göra är att fylla på tvättmedel i maskinen och så ser den själv till att dosera korrekt mängd tvättmedel åt dig inför varje tvätt. Systemet kan spara upp till 7.000 liter vatten och ett par liter tvättmedel om året. Du kan se mer om iDOS i denna video (på engelska):

Embedded content: https://www.youtube.com/embed/FhCcrEuQ4zw

Om du är på utkik efter en ny tvättmaskin kan du med fördel titta på dessa modeller från Bosch.

Fler tips från Vardagen:

Hjälp och svar
Rengöring

Casper från Tretti

Casper hjälper dig att förstå dina vitvaror lite bättre. Han dyker gärna ned i bruksanvisningarna och förklarar vad de tekniska termerna betyder. Dessutom är han en kaffenerd som verkligen uppskattar en välsmakande kopp kaffe.

Favoriter

Stäng