Spårningsinfo saknas just nu p.g.a. problem hos transportören. Leveranser sker som vanligt.

Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 12:00-17:00
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • Fredag08:30-16:00
  • Lördag12:00-17:00
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Dina Produkter

Varför blir knivarna slöa i diskmaskinen?

Du har säkert hört det många gånger: "Diska dina knivar för hand, annars blir de slöa". Men, vad är det med diskmaskinen som gör den så skadlig för knivarna? Vi tar en titt på vad vetenskapen har att säga om slöa knivar - och tipsar självklart om hur dina slöa knivar blir vassa igen.

Detta säger vetenskapen

Enligt den danska vetenskapliga online-tidningen Videnskab.dk är det i grund och botten tillverkningen av knivarna som gör att de blir slöa. Moderna knivar ska leva upp till många krav. De ska bl.a. ha en tunn och vass egg, vara slitstarka, och dessutom rostfria. Men dessa krav är motsägelsefulla.

För att tillverka en vass kniv vill man gärna hålla nere mängden krom i stålet. Samtidigt tillför man ofta krom till stål för att motverka förekomsten av rost. Med andra ord är det krommängden i kniven som avgör hur snabbt din kniv blir slö.

Rost är problemet

Rost är dina knivars allra största fiende. En rostig kniv är en slö kniv och ingen kniv är riktigt "rostfri". Det är just därför de inte bör diskas i diskmaskinen.

När du diskar knivarna för hand är det din egen kraftansträngning som gör det mesta av jobbet. I diskmaskinen, å andra sidan, är det kemikalierna i diskmedlet som arbetar. Kombinationen av vatten och värme, salter och kemikalier gör att knivarna samlar på sig rost. Att diska dina knivar för hand är därför vårt allra bästa tips för att hålla rost borta.

LÄS ÄVEN:Så får du bort flygrost från besticken och diskmaskinen

Slipa knivarna med slipsten

Förutom att diska knivarna för hand finns det fler saker du kan göra för att hålla knivarna riktigt vassa. Hoppet är inte ute för dina slöa knivar - det är faktiskt inte särskilt svårt att få dem vassa igen. Med lite vilja och en slipsten kommer man långt. Glöm inte heller att bevara dina knivar på ett sätt som inte sliter på dem - allra bäst är det att hänga dem på en magnetlist eller bevara dem i en knivhållare.

Vill du ha fler hushållstips?

Underhåll
Värt att veta

Casper från Tretti

Casper hjälper dig att förstå dina vitvaror lite bättre. Han dyker gärna ned i bruksanvisningarna och förklarar vad de tekniska termerna betyder. Dessutom är han en kaffenerd som verkligen uppskattar en välsmakande kopp kaffe.

Favoriter

Stäng