Spårningsinfo saknas just nu p.g.a. problem hos transportören. Leveranser sker som vanligt.

Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 12:00-17:00
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • Fredag08:30-16:00
  • Lördag12:00-17:00
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop

Varför firar vi alla hjärtans dag den 14 februari?

Alla hjärtans dag växer sig allt större för varje år, men var kommer traditionen egentligen från? Du kanske har hört talas om helgonet Sankt Valentin, men hur mycket sanning ligger egentligen i den legenden? Häng med när vi letar reda på ursprunget för denna romantikens dag.

Legenden om Sankt Valentin

Valentin var ett romerskt helgon som troligtvis levde under 200-talet. Historikerna vet väldigt lite om honom, men enligt legenden ska han ha vigt förälskade par i hemlighet, trots att detta var förbjudet genom ett kejserligt påbud.

Han upptäcktes, fängslades och avrättades men innan han gick döden till mötes, lyckades han smuggla ut ett avskedsbrev till fångvaktarens dotter som hade kommit med mat och vatten till honom i fängelset. Brevet ska ha varit undertecknat ”din Valetin”. Det är därför som man i USA och England kallar dagen St Valentine’s Day och ofta frågar om någon vill ”be my Valetine” under denna dag.

Nytt inslag i Sverige, men med rötter i medeltiden

Alla hjärtans dag är en ny dag i Sverige, men i England och Frankrike har traditionen rötter från medeltiden. Den 14 februari var nämligen dagen då man ansåg att fåglarna bildade par. På lek parades därför byns pojkar och flickor ihop till låtsaspar för ett år framåt. Dagen kom mer och mer att förknippas med romantik.

Ge blommor man i vinterkläder ger blommor till kvinna rosor

Det första alla hjärtans dag-kortet

Traditionen att skicka kort uppstod i England under 1400-talet. Det första kortet ska ha skickats av Hertigen av Orleans som 1415 skrev en kärleksdikt till sin hustru, medan han själv satt fängslad i Tower of London.

Under 1700-talet kunde man så smått börja köpa kommersiellt framställda valentinkort, men det riktigt uppsvinget kom i USA på 1870-talet. En amerikanska vid namn Esther Howland framställde kort med spets och tygdetaljer som blev en riktig lyxvara. På Chicagos postkontor ansåg man dock att korten var så omoraliskt uppseendeväckande att man vägrade dela ut dem.

1950-talet – då allt amerikanskt är hett i Sverige

I Sverige importerades dagen direkt från USA av svenska handlare som såg det kommersiella värdet i dagen. På NK i Stockholm skyltade man för alla hjärtans dag första gången 1956. Dagen hade en blygsam framgång i början men har vuxit ordentligt sedan dess, till viss del säkert tack vare svenska skolan. På många skolor blev det nämligen en tradition att barnen gör egna hjärtans dag-kort att ge till varandra.

Barn gör alla hjärtans dag kort tjej hjärta St valentin

Äskad och avskydd

Att alla hjärtans dag är kontroversiell råder det inget tvivel om. De som ogillar dagen brukar peka på att det är en högtid för konsumtion och att de som blir utan gåvor, blommor eller kort kan känna sig utanför. De som älskar dagen tycker att det är mysigt med en ursäkt att skämma bort dem man älskar och spänningen i att skicka och kanske få ett anonymt kärleksbrev.

10 000 (000) röda rosor vill jag skänka dig

Nästan hälften av alla svenskar uppmärksammar alla hjärtans dag på något sätt. Den vanligaste gåvan är en traditionell blombukett. I februari säljs nära 10 miljoner rosor men också tulpaner och nejlikor är populära snittblommor. Andra vanliga gåvor är att bli bjuden på middag eller få en chokladask.

Tonåring ger blommor till sin mamma rosor rosa tjej alla hjärtans dag st valentin

Oavsett om du vill ge en present eller inte så blir alla hjärtans dag mer och mer en dag att visa sin uppskattning till dem man tycker om: partners, familj, vänner eller kollegor. Love is all around helt enkelt.

Källor

Värt att veta

Favoriter

Stäng