Upp till 20% på alla dammsugare och 'kaffe & te'*

*Gäller ej varor märkta med "Alltid prisvärd" eller returvaror. T.o.m. 19/1-21

Logo
0771-31 30 31 öppet i dag kl. 8:30-21
  • Måndag 8:30-21
  • Tisdag8:30-21
  • Onsdag8:30-21
  • Torsdag8:30-21
  • Fredag8:30-16
  • Lördag12-17
  • Söndag12-17
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Dina Produkter

Varför ska jag välja A+++ vitvaror?

När du köper vitvaror och andra elektriska apparater finns det alltid en energimärkning på. Speciellt om du handlar på nätet är energimärket viktigt, för det är ett mätvärde som är detsamma för alla butiker. Men vad innebär energimärkningen egentligen och varför bör du välja vitvaror märkta med A+++? Vi ger dig svaret.

Vad innebär energiklass för vitvaror?

Märkningen för energiklass blev etablerad 1992 efter ett EU-direktiv. Då gick skalan från A till G, där A var mest energieffektivt och G minst. Senare har märkningen ändrats något; tack vare den tekniska utvecklingen har vitvarorna blivit mer och mer energisnåla. Därför har skalan utökats med A+, A++ och A+++. 2010 ersattes den gamla märkningen med text av ett nytt system med ikoner som beskriver produktens egenskaper.

Vad betyder ikonerna?

Ikonerna är något olika beroende på vilken typ av produkt du tittar på. Ett kylskåp har ju inte samma egenskaper som en ugn. Några grundläggande egenskaper är dock gemensamma för alla produkter, t.ex. kapacitet, strömförbrukning, ljudnivå, etc. Vi tar ett exempel med en tvättmaskin för att illustrera ikonernas betydelse.

Förklaring av energiklass ikoner tvättmaskin

Hur har energiförbrukning utvecklat sig?

Generellt sätt har energiförbrukningen minskat oavsett producent och typ av vitvara. Tillverkaren Bosch har gjort en sammanställning av energi- och vattenförbrukningen för deras vitvaror under perioden 1998–2013. I genomsnitt har förbrukningen minskat med nästan 50 % på tvärs över alla vitvarukategorier.

Bosch utveckling energi- och vattenförbrukning

Varför ska jag köpa vitvaror märkta med A+++?

Råd och Rön har gjort en överslagsräkning om hur stora besparingar du konkret kan göra genom att köpa energisnåla vitvaror. De har kommit fram till dessa resultat:

Vitvara kr/år
Diskmaskin 200
Kylskåp 150
Frys 100
Spis 200
Tvättmaskin 150
Torktumlare 900
Torkskåp 1250
__ __
Totalt 2950 kr/år

På Råd och Röns hemsida kan du läsa hela artikeln om hur mycket pengar du kan spara på energisnåla vitvaror.

Du kan alltså spara mycket pengar genom att köpa A+++ vitvaror. En nackdel är dock att de mest energisnåla vitvarorna är något dyrare. Det brukar dock vara en investering som betalar sig i det långa loppet att köpa en vitvara med A+++. Dessutom kan du använda maskinen med gott samvete eftersom energisnåla vitvaror är mer miljövänliga.

Om du är på jakt efter riktigt högkvalitativa modeller kan det löna sig att kolla in våra bäst i test vitvaror som ligger samlat på en särskild sida inne i Tretti-butiken. Välkommen in!

LÄS OCKSÅ: Tips för att spara el i sommarstugan

Spartips
Hjälp och svar

Christian från Tretti

Christian är en fena på att hjälpa dig förstå dina vitvaror bättre. Han dyker gärna ner i bruksanvisningar och förklarar för dig vad tekniska termer betyder. Dessutom är han datorentusiast och passionerad bokmal.

Favoriter

Stäng