Spårningsinfo saknas just nu p.g.a. problem hos transportören. Leveranser sker som vanligt.

Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 08:30-21:00
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • Fredag08:30-16:00
  • Lördag12:00-17:00
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Chatten är
öppen

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Dina Produkter

Varför tvättar tvättmaskinen långsammare än den lovar?

Har du också undrat varför tvättmaskinen ibland tar mer tid till att tvätta än den normalt brukar göra - och ännu längre tid än som visas på skärmen? Och andra gånger är klar i förtid? Vi vet, så gå in och läs varför.

Varför stämmer inte tiden på displayen?

Nästan alla nyare tvättmaskiner har en skärm som talar om för dig hur lång tid varje program tar. Och praktiskt taget gissar bara alla maskiner på hur lång tid det ska ta. Det finns en hel del olika faktorer som avgör hur snabbt (eller långsamt) tvättmaskinen tvättar.

Baserad på en förväntad genomsnittlig hastighet

Det är lite som att använda din GPS när du kör. När du slår på GPS:en och välj din rutt ger den dig en beräknad ankomsttid - men ankomsttiden är baserad på en förväntad genomsnittlig hastighet och utan oväntade förseningar. GPS:en justerar därför ankomsttiden men det är inte alla tvättmaskiner som kan göra liknande justeringar.

tvättmaskin

Vad påverkar tvättiden?

Tvättmaskinen vet inte hur mycket kläder du har lagt in i trumman där varmt (eller kallt) vatten är, hur högt vattentrycket i vattentillförseln är, eller hur hårt vattnet är. Alla dessa faktorer kan påverka tvättiden.

Tvättens storlek

Ju fler kläder som läggs in i tvättmaskinen, desto mer vatten kommer maskinen att behöva för att tvätta. En full maskin behöver därför mer vatten, vilket gör att tvättprogrammet tar längre tid.

LÄS OCKSÅ: Välj en tvättmaskin i rätt storlek

Temperaturen på vattnet

Som en del av tvättmaskinens inställningar väljer du även en vattentemperatur. Emellertid har vattnet givetvis inte den temperatur då den tillförs. Beroende på vattnets temperatur måste maskinen spendera tid med att värma upp vattnet. Ju lägre temperaturen på vattnet och ju mer vatten den behöver, desto längre tid tar det att värma upp.

LÄS OCKSÅ: Hjälp! Vad betyder tvättsymbolerna?

Trycket i vattentillförseln

Trycket är mycket viktigt för hur lång tid det tar att fylla på maskinen med vatten. Är trycket högt kan det gå på några minuter. Om trycket är lågt kan det ta upp till 10 minuter.

trycket i vattentilförseln

Vattnets hårdhet

Det största problemet med hårt vatten är att det lämnar en hel del kalk. Kalken kan sätta sig på olika platser t.ex. i vattenförsörjningen eller i själva maskinen, vilket kan påverka hur snabbt maskinen kan tvätta dina kläder. Kom ihåg att avkalka tvättmaskinen regelbundet.

Har maskinen sensorkontroll?

Många tvättmaskiner har någon form av sensor som hjälper till att hålla reda på vattenintag och liknande. Vissa maskiner har sensorkontroll av tvättprogrammet så att det kontinuerligt justerar programmet under tvätten. Om dina tvättider varierar något kan det vara en del av förklaringen.

tekniker

Är det något fel med maskinen?

Det är normalt att tvättmaskinen gissar 20-30 minuter fel på tvättiden. Om du använder maskinens ekoprogram kommer tidsskillnaden vara ännu större. Märker du att maskinen tar ovanligt lång tid på en tvätt kontaktar du tillverkaren. De kan skicka en tekniker för att bedöma om det är något fel med maskinen.

Fler bra tips från Vardagen

Hjälp och svar

Casper från Tretti

Casper hjälper dig att förstå dina vitvaror lite bättre. Han dyker gärna ned i bruksanvisningarna och förklarar vad de tekniska termerna betyder. Dessutom är han en kaffenerd som verkligen uppskattar en välsmakande kopp kaffe.

Favoriter

Stäng