Recept på läckra veganska semlor
I samarbete med @thenordickitchen vill vi gärna tipsa om ett recept på läckra veganska semlor som garanterat kommer imponera alla gästerna på fettisdagen. Prova på receptet redan nu så du är helt redo när gästerna anländer.
Ingredienser
Bullar
25 g jäst för söta degar
2 dl havredryck
3/4 dl strösocker
1 1/2 tsk kardemumma
1/4 tsk salt
5 1/2 dl vetemjöl
100 g veganskt margarin, rumstempererat
Havredryck till pensling
Mandelmassa
75 g mandelmjöl
4 msk strösocker
1/2 tsk kardemumma
5 msk växtbaserad grädde
Smulor från bullarna
Dekoration
1-2 dl vispbar växtgrädde
Florsocker
Instruktioner
Bullar
1. Smula jästen i en bunke.
2. Tillsätt havredryck och rör om tills jästen löst sig.
3. Rör ner socker, kardemumma och salt.
4. Tillsätt ungefär hälften av mjölet och blanda.
5. Rör ner margarinet och arbeta smeten tills margarinet blandats in.
6. Tillsätt resten av mjölet och arbeta degen några minuter.
7. Låt jästa övertäckt i ca 1 timme.
8. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda ett par minuter.
9. Dela degen i 8 delar och forma varje del till en boll.
10. Lägg bullarna på en bakplåtspappersklädd plåt.
11. Täck över och låt jäsa ytterligare 30 minuter.
12. Värm under tiden ugnen till 225°C.
13. Pensla bullarna med havredryck och grädda i 10-15 minuter.
14. Låt svalna helt.
15. Skär bort ett lock på bullarna och gör en grop i varje bulle. Spara smulorna till mandelmassafyllningen.
Mandelmassa
1. Blanda samman mandelmjöl, socker, kardemumma och vanilj i en bunke.
2. Tillsätt växtgrädde och rör samman.
3. Blanda ner smulorna från bullarna. Tillsätt mer växtgrädde vid behov.
4. Fyll groparna i bullarna med mandelmassan.
Dekorera
1. Vispa växtgrädden fluffig.
2. Lägg en generös klick med grädde på semlorna.
3. Lägg tillbaka locket och pudra över florsocker.
4. Servera!
Kolla in vårt stora urval av köksassistenter här och baka dina egna semlor redan idag här