Spårningsinfo saknas just nu p.g.a. problem hos transportören. Leveranser sker som vanligt.

Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 08:30-21:00
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • Fredag08:30-16:00
  • Lördag12:00-17:00
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Chatten är
öppen

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Tips & Trix

Vilka textilier ska du hålla borta från torktumlaren?

Har din bättre hälft råkat krympa dina favoritjeans från din storlek till barnstorlek? Här ger vi dig en enkel guide till de kläder som trivs bra i torktumlaren - och de som snarare får värmeslag av att vara där. När kläderna krymper i torktumlaren beror det nämligen oftast på att materialet helt enkelt inte klarar av värme.

Acetat

Acetat är ett konstfiber med vacker glans som påminner lite om silke. Detta är en av de mer ömtåliga textilierna och blir därmed också skrynkliga väldigt fort. Acetat används typiskt i silkesliknande plagg som exempelvis slipsar, kjolar och som foder i jackor - och klarar sig inte särskilt bra i torktumlaren. 

Akryl

Akryl liknar ull men känns mycket lättare. Även om akryl är ett syntetiskt fibermaterial är det, precis som ull, inte särskilt värmetåligt. Därför bör du aldrig torktumla kläder som innehåller akryl. Gör du det riskerar de att bli deformerade och tappa sin elasticitet. 

Bomull

Bomull är värmetåligt och bomullstyg kan rentav bli både mjukare och skönare om de torkas i torktumlaren. Dock kan bomull som många andra material riskera att krympa en smula i torktumlaren. Det är med andra ord klokt att torka exempelvis underkläder på lite lägre värme. 

Precis som bomull klarar sig lin ganska bra i torktumlaren. Man bör dock vara medveten om att glansen i fibrerna har en tendens att försvinna en aning. Är kläderna helt nya kan det därför vara en fördel att inte torka dem i torktumlaren.

Syntetiska textilier

Kläder som är tillverkade av syntetiska textilier är faktiskt väl lämpade att torka i torktumlaren. Dock avger kläderna ofta statisk elektricitet när de är färdigtorkade.

Trummans rörelser bidrar nämligen till att bygga upp den statiska elektriciteten. Du kan undvika detta genom att först skölja upp kläderna med vatten och sköljmedel. 

Ull

Det finns många olika typer av ull - allt från fårull till kanin, häst och kamel. Gemensamt för dem alla är att de inte alls tål värme. Kanske har du någon gång frestats att slänga in någon enstaka bortglömd ullsocka i torktumlaren? Då vet du av erfarenhet att du har ett omaka par efteråt: den ena i miniatyrstorlek i jämförelse med den andra.

LÄS OCKSÅ: 5 tips på hur du tvättar ull på rätt sätt.

Ett gott råd är att tvätta ullplagg för hand och låta dem torka försiktigt ovanpå en handduk på t.ex. en bänkskiva eller ett bord. Om du hänger upp ullplaggen riskerar de nämligen att dras ut av tyngden från vattnet och tappa formen helt. 

Fler tips till tvättstugan!

Hjälp och svar

Casper från Tretti

Casper hjälper dig att förstå dina vitvaror lite bättre. Han dyker gärna ned i bruksanvisningarna och förklarar vad de tekniska termerna betyder. Dessutom är han en kaffenerd som verkligen uppskattar en välsmakande kopp kaffe.

Favoriter

Stäng